Transportul alternativ de persoane a fost reglementat

Pe 25 iunie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind transportul alternativ de persoane cu autoturism şi conducător auto prin intermediul aplicațiilor digitale.

În baza noului act normativ firmele Uber, Bolet și Clever, firme ce operează servicii de ridesharing, trebuie să obțină anual un aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor, taxa fiind de 50.000 de lei.

Autoturismele firmelor care vor opera serviciile de transport alternativ intermediate prin aplicații digitale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: cel mult 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, să nu fie mai vechi de 15 ani, să aibă inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni, să se supună normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere și protecţia mediului, iar utilizarea conform destinaţiei trebuie să fie corespunzătoare legilor din domeniu și, nu în ultimul rând, șoferii trebue să deţină copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

De asemena, pentru a putea presta serviciile de transport persoane în regim alternativ mașinile înscrise în companiile de ride hailing vor avea, în mod obligatoriu, un ecuson rotund în parbriz, cu un diametru de 10 cm, ce va lista următoarele elemente de identificae: denumirea platformei digitale pe care este listat autoturismul, precum și numărul de înamtriculare al acestuia.

Ecusonul va fi emis de operatorul platformei digitale, pentru fiecare autoturism pentru care a fost emisă în prealabil copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ. De asemenea, ecusonul de transport alternativ dă dreptul operatorului de transport alternativ să utilizeze autoturismul astfel identificat și să efectueze transport alternativ , fie în interiorul localității unde își are sediul/domiciliul, fie, ocazional, în , prin intermediul platformei digitale menționate pe acesta.

Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing, dar și prin închiriere sau comodat.

Şoferii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani și să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română. Totodată, şoferii trebuie să aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activității de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

În 2018, vânzările online de asigurări de călătorie Gothaer au înregistrat o creștere de peste 56%

Next Article
Mănăstirea Dreanovo

Studiu momondo: 66% dintre cei ce călătoresc în afara țării ies din țară cel puțin o dată pe an

Related Posts
Total
0
Share