Skip to main content
Manastirea Rupestra Corbii de Piatra

Triunghiul Sacru din Argeș: Mănăstirea Rupestră Corbii de Piatră, cel mai vechi ansamblu de pictură bizantină din țară

Pentru că tot avem ocazia să ne-nvârtim pe lângă Câmpulung Muscel, am zis că e musai să ajungem și la Corbii de Piatră, unde mai pui că trebuia să finalizăm triunghiul sacru din Argeș al bisericilor în piatră. Dacă asta nu-ți spune nimic, află că ansamblul rupestru de la Cetățuia, schitul de la Nămăiești și Mănăstirea Corbii de Piatră formează triunghiul sacru din Argeș, toate cele 3 așezăminte datând din aceeași perioadă, ba chiar poartă un hram comun – Izvorul Tămăduirii.

Am plecat spre Corbii de Piatră din Câmpulung Muscel, pe drumul ce duce spre Curtea de Argeș (73C), cu mențiunea că, undeva după jumătatea drumului, faci dreapta spre Stănești (731). Drumul este sinuos și puțin mai bun în comparație cu vreo 10 ani în urmă; din Câmpulung Muscel faci aproximativ o oră cu mașina.

După ce faci dreapta spre Stănești, mergi în paralel cu Râul Doamnei, când pe dreapta, când pe stânga, până în satul Corbi, locul de baștină al Corvineștilor. Aici, va trebui să traversezi râul spre satul Jgheaburi și să ții indicatoarele spre Mănăstirea Corbii de Piatră. Pe cât de pitoresc e peisajul, pe atât de dezolant e pe alocuri, inclusiv imediat cum faci dreapta spre Jgheaburi, satul pe al cărui intravilan se găsește așezarea rupestră. Dar imaginea asta se derulează repede, căci casele din apropierea mănăstirii sunt mai îngrijite, iar fix la intrarea în mănăstire un producător local se încumetă să-și etaleze pe o măsuță producția proprie de miere și alte tincturi sau produse din fructe.

Manastirea Rupestra Corbii de Piatra
Manastirea Rupestră Corbii de Piatra

După ce urci cele câteva zeci de trepte, nu înainte de a te odihni lângă coplotniță, ajungi la intrarea în Mănăstirea Corbii de Piatră, mănăstire ce datează din secolul XIV și găzduieşte cel mai vechi ansamblu de pictură bizantină (atât cât a mai rămas din el), pictură realizată înaintea celei de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeș.

Mănăstirea domnească de la Corbii de Piatră, căci ea a fost închinată domnitorului Neagoe Basarab, a fost refăcută de către monahia Magdalina Mușa, mătușa lui Neagoe Basarab, și a primit hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Un alt hram al mănăstirii este cel al Sf. Petru și Pavel.

Săpată într-o stâncă înaltă de circa 30 m și lungă de 14.5 m, mănăstirea rupestră de la Corbii de Piatră găzduiește două altare funcţionale pe acelaşi naos, caracteristică a lumii bizantine din secolul X, ceea ce împinge vechimea construcţiei în primul mileniu al erei creştine.

Dacă analizezi suficient de atent lăcașul rupestru, vei constata că, tipologic, mănăstirea se înrudește cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, fiind o biserică sală.

După ce te reculegi sau analizezi cu atenție interiorul micii bisericuțe săpate în stâncă, poți ieși afară și să te așezi la masa de sub trapeza mănăstirii, sala de mese a acesteia săpată în stâncă, și să-ți imaginezi cum Neagoe Basarab făcea aici judecați în aer liber, după cum spun legendele locului.

Manastirea Rupestra Corbii de Piatra, trapeza

În cazul în care pauzele prea lungi nu sunt parte din portofoliul tău, ridică-te împăcat cu tine și urcă treptele din stânga bisericii până deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre. Vei găsi acolo o cruce de tip latin cu capitel piramidal detașabil de la anul 1761, ce veghează peste întreaga vale a Râului Doamnei.

Manastirea Rupestra Corbii de Piatra
Manastirea Rupestra Corbii de Piatra

Așa vei afla și dacă satul se pregătește de vreo sărbătoare, căci pe dealul de vis-a-vis există o scenă în jurul căreia se pot observa activități organizatorice, cum a fost și la momentul vizitei noastre. Ce sărbătoreau oamenii, n-am aflat.

Manastirea Rupestra Corbii de Piatra

Îți poți continua explorarea în căutarea stâncii haiducului corbean Zdrelea, care, spun site-urile turistice, s-ar afla la aproximativ 280 m de biserică. În fine, surpriza e mare când ajungi sus, pe stâncă, având în vedere că toate mușcelele din jur sunt pline de verdeață (dacă vizitezi locul ca noi, la final de mai, și, bag de seamă, pe tot parcursul verii). Sau, dacă ai o atracție pentru culori ruginii, poți veni aici toamna.

În caz că, la fel ca și mine, te îngrozește prezența anumitor oameni în zonă, află că au tot dreptul să fie acolo, aceștia fiind descendenții robilor ce lucrau pământurile boierilor. Spre deosebire de Cetățuia, la Corbii de Piatră le simți prezența doar după ce treci podul peste Râul Doamnei și asta nu pentru mult timp.

Toate cele 3 locuri au fost inițial altare geto-dace.

Manastirea Rupestra Corbii de Piatra

După această scurtă oprire, am făcut cale întoarsă o bucată mică se drum, apoi ne-am continuat drumul spre Pitești pe un drum județean pe care nu mai fusesem vreodată, minunați fiind de organizarea datelor argeșene prin care am trecut.

Ai vizitat deja vreunul din așezămintele rupestre? Cum ți s-a părut? Ai simțit energia despre care vorbesc dacopații?

Petruș Lungu

În ultimii ani m-am plimbat ceva prin țară și prin afară, iar mai nou am înclinații spre cicloturism. De asemenea, practic la nivel de amator snowbording-ul și kiting-ul și încă mai fac față unor ture moderate de trekking. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.