Echipa momondo.ro, motor de căutare pentru călătorii, a făcut o selecție de instrumente de planificare ce îți pot face călătoria mai ușoară și mai plăcută. Găsești mai jos 10 aplicații mobile mai puțin cunoscute, ce-ți pot fi de ajutor în rezolvarea unor probleme comune din timpul călătoriilor tale.
Funcționalitățile acestor aplocații sunt la fel de utile, așa cum sunt și funcționalitățile aplicațiilor de ride sharing sau de rezervări de zboruri, hoteluri sau mașini, și îți pot completa panoplia de instrumente de planificare pe care le folosești pentru a-ți documenta călătoria înainte de a pleca la drum. Toate aplicațiile pot fi folosite atât în stadiul de planificare a călătoriei, dar mai ales în timpul desfășurării călătoriei.
Dacă călătorești în afara Europei, poți folosi aplicația XE Currency, ce-ți permite selectarea mai multor monezi și echivalează valoarea introdusă cu cea corespunzătoare fiecărei țări de interes pentru tine. Poți urmări chiar evoluția unei monezi anume pe o perioadă de până la 10 ani și poți vedea care este costul tău la schimbul valutar.
Dacă te înregistrezi în aplicație, îți poți seta alerte pentru a ști când este cel mai bine să schimbi bani.
Cu siguranță, unele dintre problemele cu care te confrunți în vacanță este legată de căratul bagajelor după ce ai făcut check-out-ul și mai ai ceva timp la dispoziție până la următorul zbor. Ei bine, dacă hotelul/hostelul la care ai stat te taxează prea mult pentru depozitarea bagajelor sau dacă ești doar în tranzit și nu ai chef să-ți care bagajele după tine, aplicația Luggage Hero te pune în legătură cu proprietari de restaurante, cafenele, hosteluri sau alte spații verificate pentru găzduirea propice a bagajelor. Site-ul îți permite găsirea celei mai apropiate locații disponibile și taxează depozitarea în funcție de numărul de ore folosit, dar nu mai mult de 8 €/zi. Vei evita astfel drumurile în plus către gări sau autogări centrale, ce-ți pun la dispoziție astfel de servicii, dar nu sunt chiar în drumul tău.
Pentru că ieșirile în afara țării vin la pachet și cu un cost suplimentar pentru datele mobile folosite pentru social media sau pentru organizarea unui traseu, trebuie să identifici rețelele Wi-Fi ce te vor ajuta să te conectezi la instrumentele de care ai nevoie. Wi-fi Space este un astfel de instrument, ce-ți identifică atât rețele publice, cât și punctele de acces ale restaurantelor sau hotelurilor care au fost înregistrate de alți utilizatori, după modelul Foursquare.
Aplicația OpenTable te poate ajuta să-ți rezervi locurile în restaurantul sau cafeneaua dorită, alegând ora și numărul de persoane care vor servi masa. Ca side note, astfel de aplicații au început să câștige popularitate și în România; citește aici recenzia uneia dintre primele aplicații de acest fel.
Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine carnea e o sursă sigură de proteine. Dar dacă tu te numeri printre vegetarieni, vegani sau printre cei care au alte tipuri de restricții alimentare, aplicația Happycow te va ajuta să descoperi restaurantele adecvate preferințelor tale din orașul pe care îl viziteazi.
CITEȘTE ȘI: 3 aplicații mobile pentru căutat restaurante sau food delivery
FlightRadar24 te va ajuta să anticipezi întârzierile avioanelor cu care călătorști în funcție istoricul curselor aeronavei. Aplicația îți afișează toate cursele comerciale aeriene cu un delay de câteva minute și te ajută în localizarea aeronavelor și la estimarea timpului necesar pentru aterizarea în aeroportul de destinație.
Dacă nu ești un utilizator Revolut sau ești, dar prețul pentru a avea acces la opțiunea de lounge access ți se pare mare, atunci aplicația Lounge Buddy te va ajuta să găsești zonele de lounge din aeroporturile de pe care zbori/aterizezi sau le tranzitezi și îți afișează tarifele de acces, făcând așteptarea mai comodă sau mai eficientă.
Când te trece, orice te-ar trece, trebuie să acționezi în timp util, stresul fiind mai mic dacă știi încotro să te îndrepți. Where is Public Toilet te ghidează către cele mai apropiate toalete publice.
Eu am testat la ultima mea călătorie în Germania, care duce lipsă gravă de toalete în parcurile publice, aplicația Flush. Problema e că această aplicația nu-ți spune și ce trebuie să faci ca să intri într-o toaletă închisă cu cheie, dar ea ți-o localizează. 🙂
Dacă îți place să interacționezi cu localnicii pentru a cunoaște cât mai bine cultura locului vizitat, Meetup te pune în contact cu oameni cu interese diverse și te ajută să organizezi întâlniri tematice pentru a schimba idei sau pur și simplu pentru a petrece un timp de calitate.
Dacă ești cititor în stele și folosești acest lucru pe a-ți impresiona partenerii de călătoriei, aplicația Star Walk 2 te poate ajuta la identificarea stelelor și constelațiile pe care le admirați, pur și simplu prin orientarea camerei telefonului către ele. Aplicația ajută la identificarea precisă a pozițiilor și numelor corpurilor respective. Ca alternativă poți folosi Google Sky Map.