În vara lui 2018, aproape jumătate dintre pasagerii afectați de întârzierea zborurilor au primit compensații de până la 600 de euro de la companiile aeriene. Cei mai multi pasageri sunt din București.
Deși eligibili pentru a primi compensații de până la 600 de euro, mai mult de 13 000 de pasageri români afectați vara trecută de întârzierea zborurilor lor, anulări sau refuz la îmbarcare nu au depus cerere pentru a-și primi banii. Legislația europeană le da însă dreptul să depuna cerere timp de trei ani de la incident. Cei mai mulți dintre ei au avut zboruri cu plecare din București, însă mulți pasageri au întâmpinat probleme și la Cluj-Napoca și Iași. La polul opus sunt pasagerii care au decolat din Suceava, Satu Mare și Craiova.
Alți 10 000 de pasageri români au cerut compensații, potrivit Directivei Europene 261/2004 și au primit banii.
Datele de mai sus au fost consolidate de AirHelp, companie specializată în drepturile pasagerilor aerieni, având ca bază zborurile întârziate, anulate sau refuzul la îmbarcare din perioada 15 iunie – 15 septembrie 2018.
Un sondaj efectuat de YouGov în numele Airhelp, arată că 66% dintre călătorii care se confruntă cu o întrerupere a zborului depun o cerere de despăgubire. Dintre acestia, 66% afirmă că au primit compensația.
Un numar de pasageri afectați similar cu cel din 2018 este așteptat și în acest an să solicite despăgubiri, în condițiile în care Airhelp se așteaptă ca și sezonul 2019 să fie marcat de multe zboruri întrerupte. O statistică anunțată recent arată că pasagerii din România ai companiilor aeriene au pierdut 2 500 de ore de vacanță în vara anului trecut din cauza nenumăratelor întârzieri. Mai precis, un număr de 636 000 de pasageri s-au confruntat cu zboruri întârziate, dintre acestea aproape 5 600 au decolat cu o întârziere mai mare de 15 minute, iar 100 au fost anulate. În privința zborurilor eligibile pentru compensații (întârzieri mai mari de 3 ore) în perioada sezonului estival, peste 23 000 de pasageri au fost afectați.
Din 2013 și până în prezent, compania a ajutat peste 13 milioane de pasageri din peste 35 de țări. În 2019, câteva companii aeriene, printre care British Airways și Easyjet, au implementat o clauză extrem de incorectă și ostilă pasagerilor, impunându-le acestora să contacteze ei însiși compania aeriană, nu prin intermediul terților, și abia după răspunsul companiei aeriene să caute asistență legală. Clauza a fost în prima fază utilizată de Ryanair și ulterior copiată de alte companii aeriene. AirHelp s-a judecat cu Ryanair în instanțele olandeze pentru eliminarea clauzei și a câștigat, fortând astfel compania aeriană să o anuleze.