Pe urmele Renașterii Bulgare. Dreanovo

Podul Koliyu Ficheto, Dreanovo

Majoritatea românilor cunosc Bulgaria prin prisma stațiunilor de pe litoralul bulgăresc, Veliko Tărnovo și Bansko, dar la 4 ore de București, fix în centrul țării, e un univers turistic neapreciat încă la adevărata lui valoare.

Municipalitățile din Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo au pus cap la cap programul Welcome to the center*, ce are ca scop promovarea regiunii centrale a Bulgariei, unde, personal, pot spune că focusul este pe renașterea bulgară (stilul balcanic, secolul al XIX-lea), curent ce și-a pus amprenta în sculptura lemnului, în arhitectura și în iconografia bulgărească.

Renașterea Bulgară

Renașterea bulgară se suprapune cu mișcările de eliberare de sub dominația otomană, motiv pentru care multe obiective sau piațete sunt legate de numele unor eroi locali.

Renașterea bulgară a pornit de la dorința preoților de a câștiga independența bisericii ortodoxe bulgare față de biserica ortodoxă greacă, de la dorința intelectualilor de a avea un sistem propriu de învățământ și un sistem de valori care să identifice poporul bulgar, dar și de la dorința populației de a se elibera de sub dominația otomană.

Pe urmele meșterului Koliyu Ficheto la Dreanovo

Primul contact cu centrul Bulgariei a fost orașul Dreanovo și împrejurimile. După ce ne-au întâmpinat, reprezentanții primăriei din Dreanovo ne-au făcut un tur al împrejurimilor cu focus pe Mănăstirea Dreanovo și panorama de pe Vitata Stena, muntele ce străjuiește mănăstirea, parte din platoul carstic Strazhata.

Mănăstirea Dreanovo

Mănăstirea Dreanovo
Mănăstirea Dreanovo
5370 Dreanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/VVtqoQoNVskZZdQq5

Situată pe malul Râului Dreanovo, mănăstirea actuală, ce datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, a fost folosită de rebelii bulgari coordonați de Bacho Kiro și Părintele Hariton pentru a plănui răscoala din aprilie 1878. Pentru Renașterea Bulgară mănăstirea a fost un important centru al literaturii naționale.

Am ales să vedem mănăstirea de pe muntele ce o străjuiește, așa că am luat-o la pas pe o alee ce te duce cu gândul la aleile spre izvoarele de la Olănești, alee ce merge în paralel cu râul Andaka pentru puțin timp, ca mai apoi, un pod de lemn să traverseze râul, în aval de o cascadă secată.

Râul Andaka
Traseul prin pădure, Dreanovo

Traseul până la locul de panoramă continuă pe o cărare montană printre copacii ce parcă au creat un tunel în lungul acesteia, nu înainte de a trece pe lângă Peștera Bacho Kiro, prima peșteră electrificată din Bulgaria, unde s-au descoperit unele dintre cele mai vechi rămășițe umanoide din Europa de Est, datate din paleolitic.

Peștera Bacho Kiro
ul. "Alexander Stamboliyski" 7 
8600 Yambol Center 
Yambol, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/bNgkpc2eBUqko7Qg9

De sus, de pe locul vechii cetăți Boruna, am admirat impresionantele ziduri verticale ce înconjoară ca o coroană o arie restrânsă, iar apoi ne-am îndreptat privirile în jos, spre mănăstirea a cărei istorii începe, de fapt, prin secolul al XIII-lea, ansamblul actual fiind reconstruit la câțiva kilometri depărtare de locația inițială.

De sus, ansamblul mănăstiresc arată ca o biserică fortificată, chiliile și anexele servind drept ziduri, biserica mănăstiri ce poartă hramul Sfântul Arhanghel Mihail și capela fiind poziționate în interiorul ansamblului.

Înainte de a lăsa în urmă punctul de panoramă, am zăbovit puțin și într-un loc cu importanță contemporană, tot un punct de panoramă, de data asta dedicat celor în căutarea sufletului pereche. Banca Dragostei îi e numele și este o inițiativă a unei asociații locale de tineret. Ai putea spune că e Tinderul dreanovostian, căci cei singuri își pot lăsa aici mesajele pentru alții ca ei, sau cei romantici își pot șopti vorbe dulci în mijlocul unei peisaj ce-ți taie respirația.

Bech of Love, Dryanovo

Cum nu era timp de să zăbovit aici, nefiind pe moment în target 🤭 niciunul dintre noi, am făcut cale întoarsă prin tunelul de arbuști, dezamăgiți că n-am putut vizita și peștera. Ne-am mulțumit cu o scurtă vizită în incinta ansamblului Mănăstirii Dreanovo, unde am luat un prim contact cu arhitectura balcanică specifică Renașterii Bulgare: case pe două niveluri cu rame din bârne de lemn și acoperișuri din piatră plată de râu. Statuia lui Bacho Kiro, eroul local, veghează asupra ansamblului, de pe capela din curtea mănăstiri.

Cum Dreanovo înseamnă mai mult decât mănăstirea și plimbările prin munții din împrejurimi, am revenit în orașul ce și-a câștigat statutul de stațiunea montană națională, oraș supranumit Orașul Centenarilor din cauza vârstei înaintate a populației pe fondul aerului curat din zonă. Am fost surprinși să aflăm că, după ce descoperă orașul turistic, mulți turiști revin pentru perioade mai lungi pentru a se bucura pe deplin de liniștea ce domnește pe străzile acestuia și de mediul înconjurător. Căci da, la o populație de aproximativ 6 000 de locuitori, forfota specifică marilor orașe se rezumă la un lătrat de câine, la o încăierare de pisici, căci viețuiesc o grămadă pe aici, și cel mult la un șuierat de locomotivă.

Muzeul de Istorie Koliyu Ficheto

Koliyu Ficheto
Muzeul de Istorie din Dreanovo
Strada Shipka 82
5370 Dreanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/LfkQZf7SRmYK1wRk8
Website: http://muzeidryanovo.com/

Dacă vrei să te familiarizezi cu Renașterea Bulgară, în special cu arhitectura specifică acestei perioade, e musai să-ți începi periplul de la Muzeul de Istorie Koliyu Ficheto din Dreanovo, unde vei găsi informații despre un arhitect de al cărui nume ai să tot dai prin orașele din centrul Bulgariei, Koliyu Ficheto, căci și-a pus amprenta în stilul arhitectural balcanic din această perioadă. O statuie din aproprierea muzeului îl înfățișează cu o machetă de clopotniță în brațe. Koliyu Ficheto, de origine din Dreanovo, și-a început ucenicia în prelucrarea lemnului și s-a experimentat făcând lucrări pe teritoriul Bulgariei, dar și al României. A fost recunoscut ca meșter la vârsta de 36 de ani. Deși analfabet, vorbea fluent, pe lângă limba bulgară, româna, greaca și turca. De-a lungul vieții a proiectat poduri, case și alte clădiri de interes public.

Casa Lafchieva

Casa Lafchieva, Dreanovo

Vis-a vis de Muzeul de Istorie, poți admira, atât pe afară, cât și pe interior, una dintre cele mai reprezentative case pentru arhitectura bulgară din perioada Renașterii, casa fără cuie, o casă din lemn pe trei niveluri, în a cărei construcție nu s-au folosit cuie. A fost construită în prima jumătate a secolului XIX de către meșterul Koliyu Gaidaradjiyata. Casa poartă numele de Casa Lafchieva și găzduiește o expoziție a Muzeului de Istorie dedicată vieții de zi cu zi de la final de secol XIX – început de secol XX.

Casa Lafchieva, Dreanovo

Un mix de contemporan cu renascentist dăinuie în întreaga piațetă din fața muzeului. Localnicii mișună în liniște spre treburile lor sau se odihnesc pe băncile de lângă statuia lui Ficheto, spre disperarea turiștilor ce-ncearcă să obțină o încadrare bună. 😂

Biserica Sfântul Nicolae

Biserica Sf. Nicolae, Dreanovo
Biserica Sfântul Nicolae
Strada Șipka 130
5370 Dryanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/sdTvAZZVe3tUR4Go8

Mai jos pe strada Șipka (strada principală), alte opere ale lui Kolyu Ficheto îți completează imaginea de ansamblu asupra arhitecturii specifice Renașterii Bulgare: Biserica Sfântul Nicolae, unde Koliyu Ficheto își definește propriul stil arhitectural caracterizat de intrări cu coloane ce se unesc în arcade, patern ce se regăsește și deasupra ferestrelor de pe pereții bisericii. Este nelipsit acoperișul din piatră plată de râu.

Turnul cu ceas din Dreanovo

Turnul cu Ceas, Dreanovo

Casa Iconomova de lângă turnul cu ceas, un simbol cu importanță istorică pentru oraș, este o altă lucrare a lui Koliyu Ficheto făcută pentru un prieten al acestuia de meserie preot. N-am reușit să o studiez cum se cuvine, așa că mi-ar plăcea să-ți citesc impresiile in comentarii, în cazul în care ai tecut sau urmează să treci pe acolo.

Podul Koliyu Ficheto

Podul Koliyu Ficheto, Dreanovo
Podul Koliyu Ficheto
Hristo Maksimov 26 
5370 Dreanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/fKn9oiLafQv48ozR8

Dacă mă întrebi pe mine, piesa de rezistență a orașului este podul proiectat de Koliyu Ficheto, pod ce-i poartă chiar numele. Stilul arhitectural e specific Renașterii Bulgare și imită un pod roman. Te transpui instant în imaginile de pe Instagram cu poduri ale căror reflexii crează un portal pe oglinda lacurilor sau râurilor pe care le traversează, cu mențiunea că aici îți revine ție șansa să instagramezi realitatea. Și chiar dacă nu ai șansa să vezi podul ăsta, află că și podul cel vechi de peste Râul Byala, râu peste care treci în drumul tău spre plajele însorite din Grecia, e construit de același meșter.

Drumul până la pod îți poate fi banal sau îți poate afișa capitole din istoria arhitecturală a Bulgariei, așa că imediat ce treci de turnul cu cea, mergând spre vest, spre Mănăstirea Dreanovo, fă dreapta pe strada ce-ți va scoate în cale un mix de modern cu vechi, de paragină cu ordine. Vei vedea pe acea stradă case bine conservate, combinații de stiluri de construcție cu care s-ar putea să fii deja familiar, căci vei recunoașterii chirpicii din pereții caselor bunicilor tăi, ramele de lemn din casele saxone sau ferestrele ieșite în afara zidurilor, așa-numitele ferestre de bârfă, specifice arhitecturii secesioniste.

O zi cred că îți e de ajuns să vezi tot ce de văzut în Dreanovo, unde mai pui că îți poți stabili aici baza și merge și către orașele vecine: Gabrovo, Tryavna sau Sevlievo.

Cum ajungi în Dreanovo?

Accesul spre această zonă poate fi facilitat doar cu transport terestru personal sau cu autobuzul. Din București există curse Flixbus spre Veliko Tărnovo, iar de aici autobuze locale către Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo.

Găsești orarele de circulație pentru cele din urmă pe site-ul www.bgrazpisanie.com. Companiile de transport ce operează în zonă sunt Iskra Group și BDŽ. Dacă combinația de mai sus nu este potrivită pentru tine, poți încerca inclusiv varianta București – Ruse și Ruse – Dreanovo.

Unde mănânci în Dreanovo?

Când foame îți dă ghes, e musai să-i dai curs, altfel vei vizita orașul fără foame de cultură și istorie.

Pizza Neapoletana 
Stefan Stambolov 36 
5370 Dryanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/Qn1zyqAFFLPthj2W9

Am poposit la Pizza Neapoletana, unde pe lângă tradiționalele paste și pizza italiene poți mânca și o tocană bulgărească la garniță, tocană care de obicei ia numele regiunii sau orașului în care e pregătită. Pot spune că am făcut o alegere bună, tocana de pui și porc cu legume înăbușite sub capac de aluat a fost delicioasă.

Berea n-a lipsit de lângă deși a fost ceva foarte light, Shumensko, numai potrivită pentru un blogger de turism în timpul programului. 🤫

Unde stai în Dreanovo?

Deși mai mult un oraș turistic de tranzit pentru cei 45 000 – 50 000 de turiști care-l vizitează anual, Dreanovo are o ofertă mai mult decât satisfăcătoare în ceea ce privește cazarea.

Rezervă cameră hotel  Voucher Airbnb

Eu am fost găzduit la Hotel VSK Kentavar, care pentru cele 3 stele ale sale oferă servicii de 4 stele. Camerele sunt spațioase și vin by default cu pătuțuri pentru copii. Mobilierul este unul peste cel standard de hotel.

Hotel, Dreanovo
Boutique Family Hotel VSK Kentavar
ul. "Pop Hariton" 3 
5370 Dryanovo, Bulgaria
Localizare: https://goo.gl/maps/B9G7U8xAFzqQHkPV8

N-am ratat ocazia să încercăm bucate din bucătăria bulgărească, salata că fel principal fiind nelipsită de pe masă, căreia i-a urmat brânză pane cu dulceață, iar apoi un mix de grătar. Rachia bulgărească s-a dovedit un aperitiv bine primit. Dacă vrei să știi care-i treaba cu rachia lor, află că-i undeva între țuica de cazan muntenească și pălinca din Ardeal.

Dacă tot am menționat de cazare, am aflat cu surprindere că bulgarii au deja în teste de aproximativ 6 luni propriul lor sistem de evidență a turiștilor, ce-i va ajuta să direcționeze corespunzător investițiile în turism.

*Am vizitat Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo la invitația Municipalității Gabrovo din Bulgaria.


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Aproape 30% dintre români se stresează atunci când planifică o călătorie

Next Article

Prețul serviciilor de cazare în Romania a înregistrat o creștere de 9% față de 2018

Related Posts
Total
0
Share