Guvernul a luat decizia ca acordarea indemnizațiilor/primelor de vacanță sub formă de vouchere de vacanță pentru salariații din sistemul public să se prelungească până la data de 31 decembrie 2025, iar voucherele de vacanță să se emită exclusiv în format electronic, conform unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Turismului.
Astfel, actul normativ ar urma să aducă modificări ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro
Digitalizarea integrală a sistemului voucherelor de vacanță
Reprezentanții guvernului argumentează decizia de emitere a voucherelor de vacanță exclusiv în format electronic prin contribuția pe care o va avea digitalizarea integrală a sistemului voucherelor de vacanță la creșterea numărului plăților cu cardul, și invariabil a numărului de comercianți care acceptă instalarea terminalelor de plată electronice.
Avantajele digitalizării voucherelor de vacanță
De asemenea, digitalizarea voucherelor de vacanta va avea impact direct în diminuarea costurilor logistice, o securitate crescută a sistemului, respectiv scăderea nivelului economiei subterane, tranzacțiile fiind complet monitorizate și fiscalizate, și eliminarea cheltuielilor de transport efectuate pentru trimiterea si rambursarea voucherelor.
O dată cu digitalizarea integrală a sistemului biletelor de valoare, angajații vor avea acces la o educație financiară pentru un standard de viață mai ridicat.
Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro
Adaptarea platformelor de comerț electronic pentru turism la plățile cu vouchere de vacanță pe card
Proiectul de act normativ ridică o minge la fileu platformelor digitale, accesibile de la distanță, disponibile 24 de ore din 24, ce nu au limitări impuse de izolarea geografică pentru plăți, transferuri, investiții și tranzacții, ce pot integra în propriile platforme de comerț electronic posibilitatea de a plătit cu vouchere de vacanță pe card, urmând regulile impuse de cadrul legal. Un prim pas în această direcție va trebui făcut de procesatorii de plăți online cu cardul, numărul tranzacțiilor online crescând semnificativ. În 2018, aproximativ 92%, adică 20.7 de milioane, au fost pe suport de hârtie, restul de 8% (1.7 milioane carduri în valoare de 20 de milioane euro) fiind pe suport electronic, pe card preplătit cu CIP.
CITEȘTE ȘI: Doar 8% din voucherele de vacanță emise în 2018 au fost emise pe suport electronic
O altă măsură propusă este ce de mărire a valorii voucherelor de vacanță pentru cei ce optează să meargă în concediu în extrasezon.
Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro
Potrivit Institutul Național de Statistică, în primul semestru din 2019, România a înregistrat o creștere de 4.1% a numărului de turiști în comparație cu aceeși perioadă a anului trecut, datorită voucherelor de vacanță.
De altfel, la nivel național, creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare a fost de 10% comparativ cu primele nouă luni ale acestui an, acesta fiind un efect complementar al introducerii voucherelor de vacanță.