Știi de unde vine numele străzii Gabroveni din București, aia unde poți rula un gyros ca la greci? Nici eu n-am știut până în septembrie, așa că pleacă urechea la ce am de spus despre Gabrovo, orașul din inima Bulgariei care a trimis negustorii bulgari la nord de Dunăre.
Și nu numai atât, Gabrovo a găzduit prima școală laică din Bulgaria, care a stat la bazele educației moderne în Bulgaria. Înființarea școlii a fost susținută de comercianții Vasil Aprilov și Nikolay Palauzov.
Centrul de Informare Turistică Gabrovo Str. Opalchenska nr. 11 5300 Gabrovo Bulgaria Telefon: (+359) 66 818 406 Email: tic@gabrovo.bg Localizare: https://goo.gl/maps/eN6Ah3md4mqF1YVeA
La fel ca și Dreanovo, Gabrovo e o destinație de tranzit, fiind mult mai ofertant din punct de vedere turistic. Istoric vorbind, este cunoscut ca Noul Manchester sau Manchesterul Bulgăresc din cauza avântului industrial pe care l-a cunoscut cu mult înainte de Renașterea Bulgară.
Muzeul Interactiv al Industriei
Și ce loc mai fain de studiat istoria industrială a orașului dacă nu chiar Muzeul Interactiv al Industriei?
Muzeul Interactiv al Industriei Str. Nikolaevska nr. 3 5300 Gabrovo Bulgaria Email: imi@gabrovo.bg Telefon: +359 87 868 33 95 Program iarnă: 9.00 a.m. - 5.00 p.m Program vară: 9.30 a.m. - 5.30 p.m. Închis: lunea Localizare: https://goo.gl/maps/RC32JUadTfhBuYMB8
Muzeul, organizat pe 3 etaje, îți face o trecere prin cele 3 etape industriale ale orașului, folosindu-se de noile tehnologii: ghizi virtuali, elemente multimedia ce pot fi selectate prin gesturi, arhive digitalizate și simulatoare.
Primul etaj este dedicat perioadei pre și post Renașterii Bulgare, al doilea industriei dezvoltate sub socialism, iar al treilea industriei contemporane.
Înainte de turul fiecărui etaj ești întâmpinat de ghidul virtual care îți face o introducere în fiecare etapă industrială, ghid îmbrăcat după normele fiecărei etape sociale. După introducere poți naviga prin gesturi prin arhive de fotografii și ziare, asta în timp ce în fundal se aude zgomotul mașinăriilor din fabrici.
Pentru perioada Renașterii Bulgare cele mai reprezentative industrii au fost prelucrarea lemnului, a blănurilor, industria textilă și industria energetică. Apropos de asta, știai că primul bec care s-a aprins în Bulgaria s-a aprins în Gabrovo? De asemenea, feroneria a avut un rol important atât în perioada Renașterii, cât și după aceasta. Dacă te atrage perioada acesta, o poți studia mai în amănunt decât la muzeu în Complexul Arhitectural Etnografic Etara.
O experiență … explozivă!
Dintre superlativele industriei din perioada socialistă amintesc aici industria de mase plastice, gabrovenii lăudându-se cu o basculantă de jucărie ce putea ține până la 70 de kg. Dacă mi-aduc bine aminte, basculantele acelea se găseau și în magazinele din România. A să nu uit că Gabrovo a avut inclusiv o industrie a explozibililor, motiv pentru care nu m-am putut abține să nu fac o simulare.
Dacă te surprinde importul de forță de muncă de pe la noi de prin statele asiatice, află că gabrovenii importau forță de muncă de pe acolo încă de prin anii ’70-’80.
Pe ultimul etaj este o expoziție dedicată industriilor contemporane, dar și un centru multimedia unde te poți transpune în pielea gabrovenilor, așa de zgârciți că nu voiau să cheltuiască bani cu vreo formație muzicală, motiv pentru care dansau pe muzica ce se auzea la ocazii speciale din orașele vecine, purtând încălțări din lână, ce atenuau zgomotele făcute în pași de dans.
Condu un bolid de Formula 1!
Perioada industriilor contemporane e redată strict prin mijloace multimedia, singurul lucru palpabil reprezentativ pentru aceasta fiind un simulator de Formula 1, produs în Gabrovo, pe care n-am ezitat să-l încerc. Am și dovezi, dar mi-e că dacă le pun aici sunt eclipsat de chelie 😂. Bine, fie!
M-am convins repede că singurul lucru care-mi iese bine e datul cu bolidul de parapeți, așa că am cedat locul lui Cezar.
Scuze, Iulia, pentru așteptare! Știi și tu cum e cu bărbații în care zac niște copii cu dorințe neîndeplinite!
Eu am un suflet mai de artist, sunt mai priceput la datul din condei și pensule, după cum o să vedeți în articolul viitor, și mai puțin la mânatul atelajelor. 🤭
Dacă ești plimbat prin Bulgaria, probabil ai să găsești similitudini cu Muzeul Ecologiei din Ruse, unde și acolo se pune accentul pe redarea cu ajutorul tehnologiei, dar ia notă de faptul că Muzeul Interactiv al Industriei a fost primul de acest fel în Bulgaria.
Înainte să cunoaștem gabrovenii așa cum sunt ei, am făcut o scurtă oprire la o casă tipic balcanică, Casa Dechkova, casa unui industriaș local, unde am avut parte de o incursiune virtuală în stilul de viață specific Renașterii Bulgare de la sfârșitul secolului XIX. Casa e parte integrantă a Muzeului Regional de Istorie.
The World Lasts Because It Laughs
Casa Umorului și Satirei Strada Bryanska nr. 68 P.O.Box 104 5300 Gabrovo Bulgaria Email:info@humorhouse.bg Telefon: +35966807229 | +359884029374 Program iarnă: 9.00 a.m.- 6.00 p.m. Închis: lunea Program vară: zilnic, 9.00 a.m.- 6.00 p.m. Localizare: https://goo.gl/maps/k2n2mo8NPWYtPMo16
Că tot vorbim de frânturi de istorie, nu trebuie să ratezi ramura antropologică a acesteia și să vizitezi Casa Umorului și Satirei, unul dintre cele mai amuzante muzee din lume. Aici vei vedea o expoziție permanentă de caricatură, prin care caricaturistul Boris Dimovski redă modul de a fi al gabrovenilor, pentru care umorul este parte din viața lor. Vizitând muzeul vei înțelege de ce pisica fără coadă este simbolul orașului și vei afla câteva lucruri despre arhitectura specific balcanică. De exemplu, de ce primul nivel al caselor este mai retras față de al doilea și de ce există ferestre între camere.
La momentul vizitei noastre, în septembrie 2019, muzeul găzduia și o expoziție temporară de desene despre societatea în care trăim și pregătea o expoziție dedicată monumentului Buzludzha.
Alte două expoziții permanente sunt găzduite de muzeu: expoziția măștilor folosite în timpul carnavalului de umor și satiră din luna mai a fiecărui an și o expoziție dedicată picturilor murale bisericești sub numele Păcatul.
My flaws are the only thing left that’s pure
Trebuie să mărturisesc că, cu ceva vreme în urmă, mă atrăsese ideea de a studia puțin picturile murale de pe pereții bisericilor, intrigat fiind de scenele care mai de care mai tulburătoare. Ți-am zis mai sus, eu am un suflet mai de artist. Iată că s-au aliniat sorții și mi-a fost dat să văd o întrega expoziție de fresce dedicată fenomenului, majoritatea lucrărilor expuse, multe dintre ele copii, datând din perioada Renașterii Bulgare. Frescele sau fragmentele de fresce au fost adunate din 20 de biserici de pe întreg teritoriul Bulgariei, cele mai vechi datând de la începutul secolului al VIIIX-lea.
Picturile murale sunt grupate în 3 categorii: Alungarea din Împărăția Cerurilor, Chinurile Sufletelor și Judecata de Apoi. Pe cât de cutremurătoare sunt unele dintre picturi, pe atât de amuzante sunt altele (vezi dracii care-și fac nevoile în poțiunile vrăjitorilor). A, și apropos, dacă ești de viță nobilă, ai cam sfeclit-o pe final de drum, indiferent de câte donații sau cărări bătute ai făcut la biserică. Este că te-am făcut curios/oasă? Pe scurt, toate fețele împărătești sau nobile sunt sortite chinurilor veșnice, conform frescelor expuse în cadrul expoziției și indicațiilor primite de la muzeograf. De aprofundat, zic. Parcă acum are mai mult sens zicala scrijelită în treptele ce poartă pașii pelerinilor spre Peștera Moșului: Călătorule, adu-ți aminte că vei muri!
Nu pleca din Casa Umorului și Satirei fără să tragi pisoiul (statuia) de ouă sau să-l mângâi pe bot, depinde ce-ți dorești de la viață: să-ți stea drept, sau să-ți stea bine, după caz. 😛
Câteva obiective din imediata apropiere a orașului Gabrovo sunt incluse în pachetul de vizitare a regiunii: Complexul Arhitectural Etnografic Etara, Rezervația Arhitecturală Bojentzi, Mănăstirea Sokolski, Cetatea Bizantină Grădiște și stațiunea montană Uzana.
Eu, unul, am avut ocazia să vizitez Complexul Arhitectural și Etnografic Etara și Mănăstirea Sokolski.
Complexul Arhitectural și Etnografic Etara
Complexul Arhitectural Etonografic ETARA Strada General Derozhinski nr. 144 5309 Gabrovo, Etara Bulgaria Email: stranopriemnica@etar.org Program vară: 9 a.m. - 6 p.m. Program iarnă: 9 a.m. - 4:30 p.m. Localizare: https://goo.gl/maps/Tn3wxN3izezesQMQ8
Complexul Arhitectural Etara, situat pe malul unui afluent al râului Iantra, e un muzeul al satului unde se întâmplă lucruri, de la punerea în scenă a unor îndeletniciri din perioada Renașterii Bulgare, la instalații autentice acționate prin puterea apei, la workshopuri tematice și magazine de suveniruri.
Complexul e plin de case în stilul arhitectural balcanic, case cu magazine la parter ca în a doua perioadă a Renașterii Bulgare. Ai nevoie de mai mult de o oră să te plimbi prin muzeu și să caști gura prin micile ateliere ale meșterilor specializați în olărit, fierărie, sculptură în lemn, panificație, croitorie, argintărie, pictură de icoane etc.
Eu nu am rezistat tentației și am dat iama-ntr-un sugiuc și-n marmeladă (ciocolată de prune, cum îi spun bulgarii). Recunosc că n-am mâncat în viața mea sugiuc, așa că m-am bucurat de el precum un copil de bomboana primită-n dar de la mătușă. 😀 Nici nu știam cum arată; este un jeleu din must de struguri cu miez de nucă. M-a energizat suficient de mult, cât să pot termina de vizitat muzeul în forță. 😛
În lungul micului afluent al râului Iantra, ce străbate micul muzeu în aer liber, poți vedea vâltori, mori de apă, instalații de țesut, joagăre și instalații de olărit, toate acționate de puterea apei. Majoritatea sunt instalații originale, nestrămutate din alte părți, restaurate sau recondiționate.
Mănăstirea Sokolski
Mănăstirea Sokolski 5311 Gabrovo Bulgaria Telefon: +359 66 801 763 Localizare: https://goo.gl/maps/CHTUhB7G8mNxa28q7
Un alt obiectiv care întregește o escapadă în Gabrovo este Mănăstirea Sokolski, situată la câțiva km la sud de Complexul Arhitectural și Etnografic Etara. Mănăstirea, situată în Munților Balcani, în Rezervația Naturală Bulgarka, este o oază de liniște pentru drumeți, oferindu-le acestora un loc de răgaz în vasta-i grădină, în mijlocul căreia o fântână ce poartă amprenta meșterului Kolyu Ficheto în cinstea revoluționarilor căzuți aici în timpul Revoltei Bulgare din 1876.
Din păcate, programul info-trip-ului nu ne-a permis să vedem și Rezervația Arhitecturală Bojentzi, dar întotdeauna e rost de reîntors în locurile faine.
Cum ajungi în Gabrovo?
Accesul spre această zonă poate fi facilitat doar cu transport terestru personal sau cu autobuzul. Din București există curse Flixbus spre Veliko Tărnovo, iar de aici autobuze locale către Gabrovo.
Găsești orarele de circulație pentru cele din urmă pe site-ul www.bgrazpisanie.com. Companiile de transport ce operează în zonă sunt Iskra Group, BDŽ, Yurkeden, Dina, Alex OK și Compania Municipală de Transport. Dacă combinația de mai sus nu este potrivită pentru tine, poți încerca inclusiv varianta București – Ruse și Ruse – Gabrovo.
Unde mănânci în Gabrovo?
Pentru că a trebuit să urmăm un program, am luat masa la restaurantul din incinta muzeului Etara, unde m-am luat la ciugulit cu un ciolan de porc asezonat de cartofi cu ierburi la cuptor, iar colegii cu sărmăluțe și brânzeturi pane. Ca totul să meargă ca uns, am stins cu o bere Burgasko, mult peste Shumensko, pe care am încercat-o în Dreanovo.
Porțiile de mâncare variază între 10 și 24 de leva, iar bere între 3 și 5 leva.
Sper că ți-am stârnit interesul pentru Gabrovo și împrejurimi, așa că dacă ajungi pe aici, revino cu impresii. A, sau poate vrei să faci completări pe conținutul de mai sus, că nu mă supăr. 😛
Municipalitățile din Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo au pus cap la cap programul Welcome to the center, ce are ca scop promovarea regiunii centrale a Bulgariei, unde, personal, pot spune că focusul este pe renașterea bulgară (stilul balcanic, secolul al XIX-lea), curent ce și-a pus amprenta în sculptura lemnului, în arhitectura și în iconografia bulgărească. Am vizitat Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo la invitația Municipalității Gabrovo din Bulgaria.