Vacanță în familie la malul Mediteranei, în Tunisia

Monastir Marina, Monastir, Tunisia

Cu emoții am plecat spre aeroport, fiind cumva sub influențele alertei de călătorie permanente și a glumei proaste făcute de o mare publicație online, conform căreia un grup de turiști era ținut ostatic într-un hotel din Tunisia (pentru că Thomas Cook nu-și onorase plățile); era prima dată când zburam spre continentul african.

Am ajuns suficient de devreme la aeroport, astfel încât timpii dedicați formalităților de check-in/îmbarcare a fost împărțit echilibrat. Ne-am îmbarcat în avion în miros de kerosen și-n reacții de bucurie venite din partea lui S., fericit că a primit înapoi boardingpass-ul întreg, pe motiv că e un băiețel frumos și simpatic. Ceva mai târziu ne-a replicat că pe când era mic nu era la fel de frumos și simpatic, căci a primit boardingpass-ul rupt, referindu-se la zborul spre Germania, de anul trecut.

Am avut parte de cer senin, căci, de la o altitudine de 11.600 m, am văzut munții macedoneni, albanezi și pe cei italieni. Apoi, după ce am traversat Marea Mediterană, ne-au furat privirile orașele tunisiene ce semănau cu niște castroane de popcorn, din cauza clădirilor albe.

Lucruri practice

Control vamal

Am aterizat fără probleme pe Aeroportul Enfidha Hammamet, am stat la control pașapoarte și, cu vreo 10 persoane în față, ne-am dat seama că nu completasem fișele de intrare în țară, disponibile pe o masă din zona de control vamal. Ne-am mișcat cu talent și ne-am păstrat rândul. Ca și comparație, în zborul spre India, am primit fișele de intrare în țară înainte de aterizare. Zbor de linie, bilete achiziționate individual, nu charter.

Aeroport Enfidha Hammamet (NBE)
 4000 Enfidha  
 Tunisia
 Telefon: +  216 73 103 000
 Email: nbe.cr@tav.aero
 Website: www.enfidhahammametairport.com
 Localizare pe hartă: https://g.page/EnfidhaHammametAirport?share

Servicii internet

Înainte de zona centurilor de bagaje există un stand Orange, de unde se pot achiziționa cartele SIM cu 2.5 GB internet inclus. Nu știu cât costă aici, dar la hotel costul unei cartele SIM cu același trafic de date era 8 euro. Noi am achiziționat de la ghidul însoțitor cu 10 euro.

Transferul de la aeroport

Reprezentantul agenției de turism ne aștepta în aeroport pentru a ne distribui în autocare și a ne înmâna plicul cu sfaturi de vacanță. Șoc și groază! Am mers în vacanță cu o agenție de turism. Nu este nici prima și nici ultima dată.

Dacă vii pe cont propriu, trebuie să mergi până în Enfidha cu un autobuz local, iar de aici să iei trenul până în Sousse sau Monastir, asta dacă mergi în zona asta.

REZERVĂ BILETE DE TREN CAUTĂ BILETE DE AVION CHARTER TUNISIA

Sau un louage, un taxi partajat cu alții, echivalentul dolmuș-ului ce conectează stațiunile turcești, pentru suma de 2 dinari de persoană.

Schimb valutar

Bine de știut: imediat ce se iese în zona de așteptare a aeroportului, în partea dreaptă există o casă de schimb valutar. Recomandarea ghizilor e să nu schimbi mai mult de 50 de euro, aproximativ 170 dinari tunisieni, dacă nu ieși foarte des din resort. Hârtia cu dovada schimbului valutar se păstrează pentru a putea schimba banii înapoi. Schimbul este controlat de stat, așa că mari diferențe nu vor exista, fie că schimbi bani la aeroport, fie la recepția hotelului. Atenție la ora la care ai plecarea, căci până la ora 8-9 nu e deschis biroul de schimb valutar din aeroport.

La data publicării acestui articol, 1 dinar tunisian este 1.51 lei.

Plăți cu cardul

Se pot scoate dinari tunisieni și de la bancomatele băncilor din statiunile turistice, taxa de retragere fiind de 4% din sumă, iar limita de retragere de 400 de dinari sau, după cum ți-e norocul, poți chiar plăti cu cardul. Eu am folosit fără probleme cardul Revolut în aeroport. Nu ai să poți să schimbi lei, euro sau dolari în dinari tunisieni direct în contul Revolut, dar poți folosi contul în moneda implicită din Revolut pentru tranzacții.

De ce Tunisia?

În timpul transferului spre hotel, văzând cum arată orașele pe care le tranzitam, A. m-a rugat să-i reamintesc de ce am optat pentru Tunisia. 🙂 Sincer să fiu, mi s-a părut mai exotică decât Egiptul și mai la îndemână decât charterul de autocar sau vacanța individuală în Grecia, acum fiecare cu criteriile lui. La noi copilul e variabila care influențează calculele.

Cazare în Monastir, Tunisia

Varianta pe care am avut-o noi la dispoziție a însemnat cazare într-un resort din zona turistică a stațiunii Monastir, Skanes Serail, la aproximativ 1h de aeroportul pe care am aterizat, spre sud. 4 stele tunisiene, legătură directă cu plajă, piscină cu acces progresiv, piscină interioară cu apă încălzită și tobogane pentru copii și adulți. Nu că ne-am da eu sau A. în vânt după dat pe tobogane. Lui S. i-a surâs ideea de a avea atâtea opțiuni la dispoziție. Așadar, copil fericit, părinți fericiți!

Am fost luați în primire de un bell boy, care s-a dovedit a fi un băiat bun la toate al hotelului, cu promisiunea de a ne da cea mai bună cameră cu sea view, nu înainte de a face formalitățile de check-in și a plăti taxa de stațiune de 3 dinari pe zi. În total, 42 dinari.

Hotel Skanes Sérail
 Zone Touristique Skanes, Bp 23
 5065 Monastir
 Tunisia

 Telefon: +216-73-520-240
 Email: sales@hotelserail.com
 Website: http://hotelserail.com/

Ne-a dus omul la etajul 1 al hotelului, pe un hol întunecat la primă vedere, căci era prevăzut cu lumini cu senzori de mișcare, și ne-a prezentat, teatral, sea view-ul. Mulțumitor!

Pool Room View, Hotel Skanes Serail

Despre resort pot spune că a avut destule alternative pentru ca S. să fie ocupat toată ziua, de la bălăceală la dansuri cu echipa de animatori.

Pe partea de alimentație, ca opțiune all-inclusive, s-a dovedit mulțumitor. N-a excelat, dar nici nu s-a situat mai prejos ca all-inclusive-ul pe care l-am încercat în Turcia cu muuulți ani în urmă. S. și-a încărcat aproape exclusiv bateriile cu carbohidrați – paste din cușcuș – și prăjituri. 🙂 Bine, nu i-a întrecut pe rusnacii ăia de-i hrănea mamă-sa numai cu piramide de clătite stropite din belșug cu pastă de cacao.

Ce poți face, cazat fiind la un resort poziționat în aproprierea stațiunii turistice Monastir?

În primul rând, te bucuri ce ce îți oferă resortul: plajă cu nisip la Marea Mediterană plus plăcerea de a negocia cu toți vânzătorii de … ceva (bijuterii, excursii etc.), plajă la piscină și activități întreținute de echipa de animație a hotelului, tobogane cu apă atât pentru adulți, cât și pentru copii și sesiuni de masaj contra cost.

A, și să nu uit, lecții de semnaleză, acest limbaj universal al călătorilor și turiștilor, cu rușii din resort. Fun fact: S. e foarte sociabil și și-a făcut pe acolo câteva prietene din Rusia, cu care se înțelegea de minune dând din mâini, mimând activitățile. S-a descurcat inclusiv să ceară o coală albă de hârtie de la recepție și-o bere pentru taică-su de la barul din lobby-ul hotelului. 🙂

Atracții în/din zona turistică Skanes

În al doilea rând, ceea ce-ți și recomand să faci, e să iei autobuzul 52 către Monastir, stație finală Palais des Sciences, sau către Sousse, stație finală Sousse Ribat. E păcat să vii până aici doar de dragul de a dormita la umbră și a te îmbuiba cu mâncare pregătită să nu-ți displacă, adică european. Stație este vis-a-vis de hotel pentru direcția Monastir și imediat spre dreapta, cum ieși din hotel, pentru direcție Sousse.

Ribatul din Monastir

Într-una din zile, am vizitat Ribatul din Monastir, unde am ajuns, așa cum menționam mai sus, cu autobuzul 52 pentru 550 milimi de persoană. Ca alternativă ai la dispoziție taxiurile ce așteaptă la ieșirea din hotel. Pentru 8-10 dinari te duc până în centrul orașului.

Recunosc că am ales să mergem cu autobuzul cu ceva rețineri pe fondul tensiunilor din țară, dar totul a decurs normal, autobuzul fiind plin cu ruși și alte nații de turiști și-un vânzător de bilete ce anticipa mișcările turiștilor și-i asigura că mai au până la locul de debarcare. 🙂

Ribatul din Monastir
 Rte de la Falaise 
 5000 Monastir
 Localizare pe hartă: https://goo.gl/maps/wXqYs9TJP8xS7V2m7

Ne-am orientat destul de ușor prin oraș, imediat ce am coborît din autobuz, la stația Palais des Sciences, unde în apropiere, într-o intersecție, am remarcat o statuie aurită a lui Habib Bourguiba, primul președinte al țării.

Școlit în Franța, acesta a revenit în țară și a pus bazele unei mișcări naționaliste, reușind să câștige independența Tunisiei de sub protectoratul francez. Habib Bourguiba a condus țara din 1957 până în 1987, când a fost înlăturat de la conducere de către prim-ministrul Zine El Abidine Ben Ali, printr-o lovitură de stat.

Tot centrul Monastir-ului poartă referințe către Habib Bourguiba: mausoleul, moscheea și câteva statui.

Urmând strada principală, am ajuns în părculețul situat între Moscheea Habib Bourguiba și Ribatul din Monastir, unde am făcut o mică pauză pentru ca S. să savureze o înghețată locală. 😉

Ribatul din Monastir este o mică fortificație specifică invaziei musulmane a teritoriilor maghrebiene din Africa de Nord, construit în secolul al VIII-lea. Mai târziu, a fost folosit pentru apărarea rutelor comerciale, iar apoi ca loc de adunare pentru mistici. Din turnul cel înalt se comunica cu semnale luminoase cu celelalte ribate din lungul coastei.

Același sistem de comunicare se folosea câteva secole mai târziu și între turnurile de veghe de pe coastele insulelor baleare.

8 dinari de adult a costat intrarea în ribat, iar pentru copii sub 8 ani intrarea a fost gratuită. Cam o oră am umblat prin micile încăperi ale fortificației, într-un maraton al cărui ritm a fost impus de S. Am reușit să urcăm inclusiv în cel mai înalt turn al ribatului, deși n-am avut timp să admirăm panorama ce se deschidea de aici, căci valuri se turiști veneau pe scările înguste, care mai de care mai supărați că n-au turnul decât pentru ei. Noroc că poți admira orașul și portul și de pe zidurile exterioare ale ribatului, așa că ne-am mulțumit cu-n sefie de familie și-am coborît din turn pentru a ne continua explorarea, în căutarea celei mai potrivite camere pentru S. Asta și-a imaginat copilul umblând pe acolo.

Dacă vrei să aprofundezi fiecare colțișor al fortificației, rezervă-ți undeva la 1h 30 min – 2h. Vis-a-vis de intrarea în ribat este Marea Moschee, o moschee ce datează din secolul al IX-lea, ce se deosebește de restul moscheelor prin lipsa domului de deasupra camerei de rugăciune (mihrab). Ne-am mulțumit să o admirăm de pe afară, căci nu se întrevedea niciun fel de mișcare în interior.

După ce vizitezi ribatul, poți face o vizită și mausoleului Habib Bourguiba, dacă vrei să vezi cum arată arta tunisiană (poarta de acces și cea care-l desparte de restul cimitirului musulman ce găzduiește mausoleul).

Mausoleul Habib Bourguiba
 Rue de l'Indépendance 
 5000 Monastir
 Localizare pe hartă: https://goo.gl/maps/JW4CNdoZssmrPtoy7

Periplul cultural îți poate duce pașii inclusiv la Moscheea Bourguiba, în imediata apropiere a mausoleului. Și noi ne-am abătut puțin în curtea interioară, peste care tronau minaretul și domurile.

Moscheea Habib Bourguiba
 Rue de l'Indépendance 
 5000 Monastir
 Localizare pe hartă: https://goo.gl/maps/wuSmzfxJx8gxWRjHA

După ce vezi aceste obiective emblematice pentru oraș, poți continua vizita fie la Muzeul Artelor și Tradițiilor Populare, fie prin medina orașului. Noi am ales să admirăm ceva artă artizanală, imediat în apropierea muzeului amintit, ocazie cu care ne-am și încheiat vizita în oraș, nu înainte de a cumpăra ceva suveniruri și mici obiecte nefolositoare pentru a stăvili obsesia pentru cumpărături a țâncului cu parul vâlvoi și ochii aproape înlăcrimați de dorința de a a poseda ceva nou.

Dacă pe drumul spre Monastir atmosfera a fost liniștită în autobuz, la întoarcerea spre hotel am nimerit într-o hărmălaie de nedescris, ora întoarcerii noastre corespunzând cu ora la care se terminau cursurile liceale.

Medina din Sousse

Două zile mai târziu, în ziua în care avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, am ieșit din hotel pentru a lua iar autobuzul, de data asta spre Sousse, stațiunea în care a început decăderea turismului tunisian, în 2015, odată cu atacurile armate de la Port El Kantaoui. De data asta am dat peste un taximetrist mult mai insistent și, cum s-a oferit să stea după noi pe acolo, ne-am zis că 40 de dinari pentru asta și pentru călătoria dus-întors e mai mult decât decent. Zis și făcut. Ca toții turiștii care i-au trecut pragul omului am întrebat de vreme, de sezonul turistic, de educație și alte costuri de deplasare – agenții locale vs. taximetriști locali :).

Marea Moschee din Sousse
 Rue Othmane Osmane 
 Sousse
 Localizare pe hartă: https://goo.gl/maps/BifxJ67PFTZD1JAT8

Ne-a lăsat omul fix la intrarea în Medina Veche, în prezent obiectiv UNESCO.

În medina asta a lor, un labirint de străzi înguste pe care toată lumea vinde câte ceva, de la mirodenii, la haine, la suveniruri, fructe, legume, e o forfotă pe care fie o iubești, fie o urăști. O fi autentică, dar dacă nu-ți place, nu te aventurezi. Negustorii moderni te abordează cu formule de salut în limbile turiștilor ce vizitează Sousse-ul, poate-poate intri în vorbă cu ei și apoi în micile magazine în care își au expusă marfa. Toți vor să-ți vândă din marfa lor, te ademenesc doar să te uiți, după care îți fac special price dacă cumperi mai multe articole. Recunosc că n-am nimerit cele mai autentice străzi, ci ne-am plimbat printr-un ceea ce-ai spune că seamănă cu vechiul centru comercial Europa. S. era în lumea lui acolo și dacă ar fi deprins de mic tainele negocierii, cu siguranță ar fi fost pe placul tuturor.

A. n-are stresuri din astea precum mine, ei îi place să se bage-n seamă, să răscolească prin marfă, să-ntrebe și să se răzgândească :)), așa că n-a ezitat să intre într-un magazin de artizanat cu ceramică colorată frumos expusă pe rafturi, de unde a ales o placă decorativă ornată cu motive specific tunisiene (un cal berber :))) din mozaic, o cană lucrată manual și-un mic breloc pentru S. Am intrat și eu, dovadă imaginile de mai jos. 😀 Am lăsat pe acolo vreo 90 de dinari, de pe la vreo 130 sau ceva de genul.

Am făcut cale întoarsă pe o altă stradă (practic, noi am înconjurat mai pe ocolite moscheea), de unde de la o tarabă am luat smochine pentru 5 dinari pachetul. Nu sunt de luat acasă, dacă nu ai unde să le păstrezi la rece sau într-o atmosferă uscată.

Plimbarea noastră în medina s-a terminat în mica piațetă din fața Marii Moschei din Sousse, o fortăreață în miniatură ce datează din secolul al XI-lea, în apropierea căreia se găsește și Ribatul din Sousse.

În căutarea unui magazin cu înghețată (daaaaa, S. este mare amator de înghețată), am traversat spre partea de oraș ce dă spre mare. Zona nu strălucește în peisaje de poveste, este doar un cartier mărginaș al Sousse-ului, unde localnici satu la vorbă la câte o mică cafenea locală la o narghilea, o cafea sau un pahar cu ceai.

Am revenit la locul de întâlnire cu taximetristul, nu înainte de a face o mică oprire în portul turistic, de unde ambarcațiuni care mai de care mai de poveste pleacă să plimbe turiștii în lungul coastei tunisiene. Aveam și noi în plan o plimbare cu barca de pirați, dar prognoza meteo nu a fost favorabilă, așa că am renunțat la idee. În ultimele zile de vacanță am avut parte de o vreme cu vânt puternic și ploi, mai ales noaptea.

Parcul Tematic Medinat Al-Zahra din Kalaa Kebira

Experiențele tunisiene ne-au purtat pașii până la Kalaa Kebira, oraș construit pe ruinele orașului roman Gurza din provincia Byzacena. În prezent, orașul este renumit pentru plantațiile de măslin, fiind cunoscut ca și Capitala Măslinelor.

N-am vizitat vestigii aici, ci un parc tematic în care am văzut cum trăiau berberii: cum lucrau pământul, cum creșteau animale, cum locuiau și cum se gospodăreau.

Parcul Tematic Medinat Al-Zahra
 Route de Kondar 
 Kalaa Kebira
 Sousse 4000

 Program: luni, joi, vineri, sâmbătă
 Telefon: +216 58 370 900
 website: http://www.medinat-alzahra.net/

Nu este o experiență ce așteaptă să fie trăită, turismul de masă și-a pus amprenta asupra felului în care se prezintă lucrurile – pe repede înainte cu animatori plictisiți. Ne-a mai dezmorțit simțurile reprezentația hipică cu acrobații.

Cina tunisiană, principalul motiv pentru care am ales experiența asta, a fost o mare dezamăgire. Mă așteptam la o cină-bufet cu preparate tunisiene. Am primit în schimb o cină cu meniu fix pentru toată lumea: supă de linte, brik – un trigon umplut cu ou, ceapă şi pătrunjel, și pulpe de pui pe pat de cușcuș. Vinul mai că m-a transpus în universul satului românesc, într-o gospodărie în care nici boii nu trag la jug. Sincer să fiu, mai variat a fost colțul tunisian de la hotelul din zona turistică Skanes, lângă Monastir, unde știu sigur că am mâncat inclusiv kaftagi, chiftele în sos picant, și alte tocănuri de ale lor.

Singurul lucru care merită cât de cât din toată experiența asta e spectacolul de lumini și proiecții video, nu de lasere!, prin care ești trecut prin istoria Tunisiei. Asta dacă poți să-l urmărești, căci este redat în 4 limbi. Pe scurt, timp de 3.000 de ani, Tunisia a fost martora invaziilor romane, feniciene, otomane, spaniole, arabe, bizantine, vandale și franceze, fiecare dintre aceste popoare lăsând în urmă frânturi din propriile istorii fie pe țărmurile Mediteranei, fie în deșertul Saharei.

Spectacolul are loc într-un amfiteatru în care a fost reconstruit Medinat Al-Zahra, Orașul Luminat, o fortăreață andaluză din Cordoba, iar pe lângă proiecțiile video și jocurile de lumini are și scene de reconstituire istorică.

Atât am apucat să experimentăm noi Tunisia în familie, rămânând o destinație inclompletă, căci n-am apucat să facem baie în nisipul Saharei și nici să vedeam cel de-al doile amfiteatru roman după Coloseum-ul din Roma, El Jem-ul sau Tunis-ul și Cartagina. El Jem-ul era pe listă, dar până ne-am hotărît noi ce și cum s-a terminat vacanța. Informativ, din Monastir te-ar costa undeva între 110 – 130 de dinari cu taxiul dus-întors plus așteptat după tine. Mai există varianta cu trenul, dar e cu schimbare în Sahline Sebkha și cu program strâns.

Mai multe imagini, aici (într-un album pe Facebook).

Total
1
Shares
3 comments
  1. Super bun articolul. De-ar da așa informații toții scriitorii de bloguri turistice, ce bine ar fi.
    Tunisia este pe lista mea, probabil va fi cel mai devreme în 2021. Chiar ne întrebam cum funcționează
    Revolut în partea asta de lume. Am primit răspunsul. Mulțumesc pentru informații.

    1. Pentru puțin, Elvira!
      Aveți grijă la hoteluri. 4 stele în Sousse s-ar putea să nu fie ca 4 stele în Hammamet, ca exemplu.
      Un pattern pe care l-am remarcat în recenzii e că dacă recenziile negative sau neutre sunt =>50% din numărul celor pozitive, atunci nu e de luat în seamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Brandul TUI TravelCenter rămâne prezent în România și se asociază cu o companie din Grupul Memento

Next Article
Ferma Animalelor din Pantelimon

Radu Fusea, TravLocals.com: Am dorit să curățăm România de kitsch, să promovăm experiențe frumoase.

Related Posts
Total
1
Share