De curând, am avut posibilitatea de a intra în posesia unor căști de tip in ear de la Tronsmart, făcând astfel trecerea de la căștile in ear cu fir la cele wireless, cu conexiune prin Bluetooth.
Dacă călătorești și vrei să ai lejeritate în ceea ce privește gadgeturile pe care le iei cu tine, o pereche de căști cu conexiune prin Bluetooth e un mare pas înainte: scapi de fire și accesorii de protecție dedicate, câștigi spațiu, fie în buzunare, fie în bagaj.

Tronsmart Spunky Beat este modelul testat de mine și îl găsești la prețuri ce variază între 20 și 25 de dolari pe AliExpress, în funcție de reducerile aplicate de producător. Regăsești specificațiile tehnice mai jos:
Tronsmart Spunky Beat Wireless Earbuds Tip căști: In-Ear Active Noise-Cancellation: da Conectivitate: wireless Control volum: da, prin atingere Microfon: da Sensibilitate microfon: 42dB Tip conectivitate: bluetooth 5.0, Tip C Codecuri: Apt-X Impedanță: 16Ω Grad de protecție: IPX5 Răspuns în frecvență: 20 - 20.000 Hz Chip: Qualcomm QCC3020 cu suport aptX, AAC, SBC Timp de utilizare: până la 24 de ore Standby: 90 de zile Voice Assistant: da Distanță conexiune: până la 15 metri
Căștile sunt compatibile cu Bluetooth 5.0. Eu le-am testat cu un OnePlus 5T fără probleme, ce folosește același standard Bluetooth, ceea ce se traduce în compatibilitate și consum redus pentru bateria telefonului în timp ce căștile sunt conectate.
Pachet
Căștile vin într-o cutie mică (dock), cu design cursiv, margini rotunjite, cu aspect bombat, nu mai lungă ca o cutie de Tic-Tac.

Dock-ul are integrată o baterie de 350 mAh, ceea ce asigură încă 2-3 încărcări pentru căști, cu o autonomie comunicată de producător de 6 ore.

Design
Legat de designul căștilor, în funcție de poziția din care le privești poți spune că seamănă cu niște butoni, cu niște boabe de fasole cu una din extremități ‘în pâlnie’ sau un rinichi în miniatură 😂.

Autonomie
După o încărcare completă a căștilor în dock, ceea ce înseamnă o autonomie de 6 ore plus maxim 18 ore din ce poate oferi dock-ul, eu le-am folosit timp de o săptămână în tranzit, fără a fi nevoie să reîncărc ceva, ba chiar dock-ul era pe jumătate încărcat. O săptămână, timp de ~ 80 minute în fiecare zi. Nu ascult muzică la căști tot timpul ca să-ți pot spune exact dacă bateriile de 35 mAh încorporate în căști chiar țin 6 ore.
Și pentru că am vorbit de baterii, află că acestea se reîncarcă în dock, iar dock-ul se încarcă printr-un cablu USB tip A, deja conectat la acesta și organizat într-un suport dedicat, cam firav dacă mă întrebi pe mine, dar există și posibilitatea de încărcare printr-un cablu USB-A la USB-C. Evident, diferă timpii de încărcare: 3 ore pentru o încărcare completă a dock-ului prin USB-A, 1.5 ore pentru o încărcare completă prin USB-C.

La conectarea cu telefonul, poți vedea nivelul bateriei căștilor. Asta dacă ai Android 8.1 sau peste. Deși sunt compatibile inclusiv cu iOS, nu știu să-ți spun dacă și acolo se întâmplă acest lucru.
Conectivitate
Așa cum am menționat și mai devreme, căștile Tronsmart Spunky Beat se conectează la telefon prin Bluetooth, beneficiind de avantajele chip-ului Qualcomm. Distanța pentru care se păstrează conexiunea cu dispozitivul la care sunt conectate este de până în 10 metri, după care încep să apară întreruperi. Testat de mine împreună cu S., care a fost dornic să asculte și el Ya Mama a lui Fat Boy Slim la căștile din cutiuța neagră. Chill down, sunt un tată responsabil, știu cu volumul și d’astea!
Mie, unul, mi se potrivesc perfect cu dopurile (ear tips) cu care vin by default, cele mărimea M. Există în pachet și dopuri mărimea L și S.

Sunet
În privința sunetului, nu pot face comparație decât cu ce am folosit, adică cu JVC HA-FX103M-RE. Sunetul redat de căștile Tronsmart Spunky Beat este ceva mai clar în comparație cu cel redat de căștile JVC HA-FX103M-RE, dar bass-ul este puțin mai slab, ceea ce pentru mine nu este un inconvenient. Anularea zgomotului de fundal se face mult mai bine pe Tronsmart Spunky Beat decât pe JVC HA-FX103M-RE, iar acest lucru se observă cel mai bine când merg cu metroul. Eu, unul, îmi explic acest lucru prin faptul că acestea intră mai mult în ureche. Acum chiar nu știu să-ți spun cât de mult contează tehnologiile integrate în ele: driver aptx/AAC/SBC și cVc 8.0 noise cancellation; nu sunt audiofil și nu recunosc finețurile de genul ăsta.
Ca receptor, în apelurile telefonice n-am sesizat inconveniente, în schimb, ca emițător mi s-a atras atenția că mă aud înfundat sau că vorbesc în barbă, recunosc, vorbind în mers și gluga gecii făcută paravan în jurul capului.
Control
In privința controlului, totul se face prin atingerea fațetelor căștilor, fațete delimitate de leduri ce se fac albastre la pornirea căștilor și roșii la oprirea lor, așezarea lor în dock sau atunci când bateriile încorporate sunt pe terminate. Nu am reușit să rețin încă toate combinațiile de comenzi :), dar aici există un inconvenient: căștile nu răspund la comenzi câteodată. Inițial am pus asta pe diferența de temperatură sau pe frecatul cu căciula, căci le-am testat mai mult pe afară, dar am constatat recent că inclusiv la folosirea lor în interior se întâmplă acest lucru, în special pe casca dreaptă. Asta înseamnă că trebuie să scoți telefonul din buzunar pentru a face acțiunea dorită; eu am avut nenorocul să experimentez acest lucru pe vreme rece, noroc cu mănușile potrivite pentru touchscreen, căci altfel chiar îmi sărea muștarul. La prețul acestor căști pot trăi cu asta. 🙂
Și, dacă ești prieten bun cu Alexa sau Google, poți vorbi cu ei prin intermediul căștilor, fără a avea telefonul la îndemână. Îi activezi cu două tap-uri consecutive pe oricare dintre căști.
A, și să nu uit, căștile sunt certificate IPX5, ceea ce înseamnă că le poți purta în timp ce-ți lucrezi corpul la sală sau dai la pește … pe ploaie mocănească sau iei la pas în miez de vară cine știe ce capitală europeană.
Dacă poți trece peste inconvenientul legat de controlul muzicii, ți le recomand cu încredere. Le poți achiziționa din magazinul oficial de pe AliExpress.