Am ajuns în Treavna (Tryavna) într-o după amiază tânără de septembrie, direct după vizita la Mănăstirea Sokolski. Treavna e la 30-40 minute de Gabrovo, iar drumul între cele 2 localități este străjuit de păduri, cu schimbări de nivel și serpentine.
Odată ajunși în Treavna, ne-am tras sufletul pentru aproximativ o oră și ceva la Hotel Splendid, un boutique hotel de lângă zona centrală a localității, după care am mers să ne ostenim în stil clasic bulgăresc la o tavernă tradițională, Casa Kalincheva.
Podul cu cocoașă (în stil balcanic)
Am avut norocul să vedem puțin orașul și pe timp de noapte, când este mult mai liniștit, iar lumina stradală dă un aer romantic și misterios. Am trecut peste podul cu cocoașă ce traversează Râul Trevnenska și am ajuns în Piața Centrală a micului orășel pitoresc dintre dealuri, ce poartă numele Dyado Nikola, singura piață din perioada Renașterii păstrată ca atare.
Turnul cu ceas din Treavna
Piața Căpitan Dyado Nikola 5350 Treavna Bulgaria Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/zpuv3CU9akBEdycJ9
Când ceasul din turnul ce străjuiește piața a batut de ora zece (22:00), un cântec melancolic a acoperit, precum vocea unui imam din minaret, întreaga piață și toată partea veche a micului orășel. Este o transpunere muzicală a poemului Nerazdelni (De nedespărțit), scris de Pencho Slaveikov, ce a devenit imnul orașului. Turnul cu ceas din Treavna este un simbol al orașului, iar în interior este reprodus la o scară mai mică mecanismul Pendulul lui Foucault.
Cum oboseala dimpreună cu ospățul de seară ne dădeau ghes, ne-am retras la hotel pentru a ne reîncărca bateriile cu aerul tare de munte.
Ca să avem spor în turul orașului, a doua zi de dimineață ne-am delectat unii cu micul dejun european clasic, alții cu legume crude, iar eu cu gogoși (mekitsa) cu dulceață, ca la bulgari. 🙂
Casa Daskalov (Muzeul Sculpturii și Etnografiei)
Petko Slaveykov 27A 5350 Treavna Bulgaria Tel.: +359 677 62166 Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/oGQwpTQ64iFNaBZ3A
Am început turul orașului fix de vis-a-vis de hotelul în care am stat, de la , un muzeu particular dedicat sculpturii și prelucrării manuale a lemnului, muzeu organizat într-o casă tradițională, unde am putut vedea piesele de rezistență ale Renașterii Bulgare în materie de sculptură în lemn, cei doi sori sculptați în două dintre camerele casei, rezultatul unei competiții între maestrul meșteșugar Dimitar Oshanetsa și ucenicul său Ivan Bochukovetsa. Soarele sculptat de maestrul meșteșugar poartă numele de Soarele de iulie, iar cel al ucenicului său Soarele de mai. Întâmplarea face ca cei doi să fi transpus în tavanele camerelor același lucru, dar în stiluri diferite.
Sculpturile datează de la începutul anilor 1808, iar poveștile transmise din generație în generație spun că, de fapt, ucenicul, îndrăgostit fiind de fiica maestrului meșteșugar, s-a inspirat de la acesta, fata povestindu-i la ce lucra tatăl său.
Muzeul mai găzduiește și o colecție impresionantă de basoreliefuri cu toți conducătorii Bulgariei, dar și o colecție de iconostasuri ce se găseau în casele oamenilor, precum și un atelier de sculptură.
Așa cum ți-a spus în articolul dedicat localității Gabrovo, aici am avut ocazia să experimentez pictura pe frunze, motiv de mândrie în trecut pentru locuitorii din Treavna. Nu am putut urma întreg procesul, căci asta presupune mătuirea frunzelor și presarea lor, așa că am trecut direct la pictat. Am ales un model punctat cu dungi și m-am întrecut la pictat cu Cezar. Ajuns acasă, i-am dat în dar frunza în formă de inimă lui S. și am încercat și noi să reproducem tehnica. 😛
Piața Centrală din Treavna
Am revenit în piața veche a orașului a doua zi, pe lumină, rămânând uimiți de câte limbi străine se vorbeau în jurul nostru. Traversând podul Kivghirenia de peste Râul Trevnenska, pod tipic Renașterii Bulgare, am aflat că la jumătatea podului, de o parte și de alta a acestuia, pe balustradele ce-l delimitau exista câte o cișmea, unde cei ce veneau în vizită, în special cei din Dreanovo, trebuiau să se spele de păcate înainte de a intra în oraș.
Totul e așa de pitoresc în jur, că te transpui automat într-un peisaj de poveste: o piață pavată ca în trecut, case pe structură de lemn cu acoperișuri din piatră plată de râu, lemn prelucrat în fel și chip, mici magazine ale meșterilor meșteșugari și o forfotă relaxantă. Peste piață străjuiește turnul cu ceas și mica turlă a bisericii Sf. Arhanghel Mihail. Piața poartă numele eroului local Dyado Nikola, ce în a doua jumătate a secolului XIX a condus o mică rebeliune împotriva stăpânirii otomane, în zona Turnovo.
Școala Veche Petko Slaveyko
Piața Căpitan Dyado Nikola 7 5350 Treavna Bulgaria Tel.: +359 899 705 045 Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/gmvwxdwLb7nSFgJR7
Din piață se intră direct în , cea mai veche școală de arte din Bulgaria, fondată de Petko Slaveyko.
Curtea interioară a școlii aduce un pic cu curtea interioară a localului Curtea Berarilor, înainte de a se pricopsi cu fațadele acelea de termopan, dar și cu ceva balcoane interioare din Castelul Bran.
Aici, în educația școlarilor, s-a pus accentul pe cele trei direcții ale Renașterii Bulgare: iconografia, sculptura și arhitectura.
Școala găzduiește expoziții de manuscrise din vremea Renașterii Bulgare, o colecție de ceasuri, dar și o sală de clasă, așa cum era ea la final de secol XIX.
N-am ezitat să iau loc într-una din bănci pentru a intra în atmosfera de odinioară, doar că, subit, am dat înapoi doar câțiva ani, până în perioada copilăriei mele când scrijeleam băncile de la școală cu te miri ce nume de formații sau versuri proprii. Da, de mic am fost artist, chiar și din condei. 😛
Atipică pentru aceast obiectiv este expoziția de pictură modernă, un contributor de renume al acestei expoziții fiind pictorul bulgar Dimitar Kazakov. Personal, ca și curent artistic, mi s-a părut o combinație între cubism și curentul naiv.
Muzeul Artei Asiatice și Africane
Str. Ivan Slaveykov 1 5350 Treavna Bulgaria Tel. +359 677 623 89 Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/1zvqX89oYAEsF1tk9
Și mai atipic, de data asta pentru întrega regiune, e din apropierea primăriei. Muzeul se găsește în apropierea unui mic spațiu de relaxare cu alei și băncuțe, cu o fântână arteziană în centru.
Muzeul găzduiește donațiile sculptorului bulgar Zlatko Paunov, stabilit în S.U.A. și introduce vizitatorul într-o lume mai puțin cunoscută spațiului balcanic. Majoritatea artefactelor au scop religios și sunt reprezentative culturilor din Nepal, Tibet, China, India și câteva țări africane. Unele sunt confecționate din oase umane.
Turul muzeului se poate face în aproximativ 30 de minute cu tot cu aprofundarea textelor explicative.
Biserica Sf. Arhanghel Mihail
În apropierea Piaței Căpitan Dyado Nikola 5350 Treavna Bulgaria Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/ZWmLXgZ3qnAyFJ3x8
Am lăsat muzeul în urmă și ne-am îndreptat spre piațeta din fața primăriei, unde ne-am oprit pentru câteva momente să admirăm elementele decorative ale clădirii și statuile din fața acesteia pentru ca mai apoi să ne îndreptăm spre , o piesă reprezentativă pentru perioada Renașterii Bulgare.
Piatra de temelie a fost pusă în secolul al XII-lea, după ce țarul Asen învinge un atac al bizantinilor conduși de împăratul Isaac II, iar înspre sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost distrusă în timpul unui atac otoman asupra orașului. A fost reconstruită la începutul secolului al XIX-lea, la un and după ridicarea Turnului cu Ceas, meșteșugarii locali din familia Vitan arătându-și măiestria în sculptură și iconografie. Turnul actual al bisericii a fost ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea. De menționat că tot atunci biserica a emis și monedă pentru enoriașii săi. Scaunul episcopului și iconostasul sunt piesele reprezentative ale măiestriei meșterilor sculptori.
Ca mai toate bisericile creștine din regiune, biserica e îngropată, semn al stăpânirii otomane în teritoriu.
Muzeul Școlii de Iconografie
Str. Breza 1 5350 Treavna Bulgaria Tel.: +359 896 755 938 Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/w9Z93ueTeH136pDVA Program de vizitare: zilnic între 9:00 - 16:30, cu excepția zilelor de luni și marți
Ultimul obiectiv reprezentativ pentru Renașterea Bulgară pe care l-am vizitat în Treavna a fost , găzduit în capela sanatoriului construit la începutul secolului al XX-lea din dorința ultimei regine a Bulgariei, Regina Ioana. Muzeul găzduiește peste 1600 de icoane ortodoxe și o reconstrucție a unui atelier de pictură din secolul al XIX-lea. Aici poți vedea evoluția celei mai vechi școli de iconografie din perioada Renașterii Bulgare – școala din Treavna.
Deși se știe că icoanele sunt operele meșterilor iconografi din familii precum Vitanov, Zahariev, Pop Dimitar Kanchev, Minev, Venkov and Minchev, nu se știe exact autorul fiecăreia.
Muzeul alimentează frecvent cu icoane expoziții de artă dedicată Renașterii Bulgare, așa cum a fost și cazul expoziției găzduită de Casa Satirei și Umorului din Gabrovo.
Ce este important de știut este faptul că toate obiectivele turistice de mai sus pot fi vizitate la pachet, municipalitatea punând la vânzare bilete comune pentru toate sau în combinațiile pe care le dorești.
De exemplu, un adult plătește 3 leva pentru acces la un singur muzeu, 7 leva pentru acces la 3 muzee sau 15 leva pentru acces la 6 muzee.
Regăsești mai jos tarifele acestora, valabile la momentul vizitei mele, în septembrie 2019.
Unde stai în Treavna?
Ei, bine, Treavna îți poate oferi cele mai autentice experiențe în materie de cazare, dar te poate surprinde și cu cele moderne, minimaliste.
Rezervă cameră hotel Voucher Airbnb
Hotel Compliment
Family Hotel Compliment Str. Petko R. Slaveykov 30A Treavna Bulgaria tel.: +359 677 6 2034 mobile: +359 879 908111 Email: reservations@hotelcompliment.com Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/z2tEVy6yHqGiMgK6A
Eu am avut ocazia să stau într-un hotel ce se încadrează în cea din urmă categorie, Hotel Compliment, un hotel de tip boutique ce mi-a amintit de Hotel Melodia din Venus.
Camerele pot avea balcon sau nu și priveliște peste o parte din orașul vechi; sunt dotate cu mobilier modern minimalist și îți oferă liniștea de care ai nevoie pentru a lăsa experiențele de peste zi să se așeze și corpul să se odihnească.
Prețul camerelor variază între 55 leva (140 lei) pentru o cameră single și 135 leva (340 lei) pe noapte pentru un apartament.
Rezervă cameră hotel Voucher Airbnb
Hotel Kalina Palace
Hotel Kalina Palace ul. „Panorama" 15 5350 Treavna Bulgaria Tel.: +359 88 900 7060 Rezervări individuale: reservations@kalinapalace.com Rezervări business: sales@kalinapalace.com Google Maps link: https://maps.app.goo.gl/uGiqQupKYrKEExEN9
Dacă treci prin zonă în interes de afaceri sau în circuite turistice pe relația Treavna – Plovdiv – Sofia, poți încerca un hotel dedicat – Kalina Palace – hotel ce are 158 de camere, apartamente sau camere duble, și câteva săli spațioase de conferințe.
Dacă treci prin zonă ca turist pe cont propriu, ai să-l găsești camere de rezervat la liber doar în timpul verii, în restul timpului fiind ocupat de cei ce participă la convenții sau la conferințe de afaceri, mai exact în lunile octombrie – noiembrie și aprilie – mai.
Hotelul are piscină cu priveliște către orașul vechi, salină și masaj. Camerele sunt un pic cam scorțoase pentru gustul meu (tapițerie și lenjerie dungate, culori palide), dar sunt spațioase și organizate decent.
În zilele senine, cum a fost și cea în care am vizitat noi hotelul, poți vedea de aici și vârful Buzludzha cu al său monument de tristă amintire.
Rezervă cameră hotel Voucher Airbnb
Unde mănânci în Treavna?
Oriunde ai încerca să iei masa, nu ai să regreți (bine, doar dacă ești vegan 🤭). Nu uita că la bulgari mănânci salata ca aperitiv, nu ca și garnitură.
Restaurant Casa Kalincheva
Str. Petko Slavekov 46 5350 Tryavna Bulgaria Tel.: +359 88 717 1008 Google Maps link: https://goo.gl/maps/oxyCaUbHTnQsqgAfA
Situat în imediata apropiere a hotelului Compliment, restaurantul te va impresiona în primă fază prin arhitectura clădirii în care își desfășoară activitatea și prin decorul tradițional, pentru ca mai apoi să-ți deschidă apetitul pentru mâncarea bulgărească.
Eu am încercat ciolan de porc cu cartofi la cuptor, căci nu mai mâncasem grăsimi de genul ăsta de foarte mult timp. N-am refuzat nici rakia, nici desertul. Prea intensă ziua să zic pas. Plus de asta, cum poți să-ți dai cu părerea dacă nu experimentezi?
Taverna Старата лоза
Str. Petko Slavekov 31 5350 Treavna Bulgaria Google Maps link: https://goo.gl/maps/QcwX2zhgg3w6Mbn46
Pe românește e Vița Veche numele. Aici am încercat doar micul dejun, iar din cele 3 feluri disponibile am ales pe cel bulgăresc, cum altfel? Adică gogoși frământate cu iaurt – mekitsa – și gem, cu câteva feliuțe de telemea lângă.
Localul îmbină modernul cu tradiționalul, e curat, personalul e vorbitor de engleză așa-și-așa. Pe pereți poți vedea tablouri ce redau scene din viața bulgarilor de altădată.
Hotel Brashlyan
Hotel Brashlyan Str. Panorama 6, 5350 Treavna Bulgaria Tel.: +359 89 675 0985 Google Maps link: https://goo.gl/maps/wFGRx7BcqzTmGa9W8
Interiorul restaurantului s-ar putea să nu te încânte așa de tare, dar terasa e musai de încercat dacă prinzi vreme frumoasă. Ai o priveliște asupra Treavnei ce-ți încântă ochii și-ți limpezește mintea.
Ca feluri de mâncare ai de unde alege, totul gătit … ca la Treavna 🤣. Eu am optat pentru fasole cu cârnați, nu înainte de a încerca ca aperitiv ceea ce noi catalogăm ca pască și mâncăm doar în preajma sărbătorilor pascale plus un rachiu troian de prune. Evident, nici ciolanul de porc sau tocana de legume cu carne nu lipsesc din meniu, dar la fel de bine găsești și vită înăbușită în sos. Deși mi-aș fi dorit să încerc o Kamenitza neagră, am ajuns să beau Staropramen nefiltrată.
Cum ajungi în Treavna?
Accesul spre această zonă poate fi facilitat doar cu transport terestru personal sau cu autobuzul. Din București există curse Flixbus spre Veliko Tărnovo, iar de aici autobuze locale către Treavna.
Găsești orarele de circulație pentru cele din urmă pe site-ul www.bgrazpisanie.com. Compania de transport ce operează în zonă se numește BDŽ.
Municipalitățile din Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo au pus cap la cap programul Welcome to the center, ce are ca scop promovarea regiunii centrale a Bulgariei, unde, personal, pot spune că focusul este pe renașterea bulgară (stilul balcanic, secolul al XIX-lea), curent ce și-a pus amprenta în sculptura lemnului, în arhitectura și în iconografia bulgărească. Am vizitat Dreanovo, Gabrovo, Treavna și Sevlievo la invitația Municipalității Gabrovo din Bulgaria.