O abordare empirică asupra purtării măștilor de protecție în timpul mersului pe bicicletă

masca
masca

Am purtat și port mască atât în interior, cât și în exterior, în spațiile publice unde este obligatorie, conform măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului COVID-19. E o nevoie care nu îmi crează așa mari probleme. În schimb, mă chinui să port mască în timp ce merg pe bicicleta, căci ba mă sufoc, ba face condens și se umezește, ba alunecă pe nas în jos. Și-am mers în 2020 cu bicicleta și prin oraș, și prin pădure, și peste tot pe unde s-a putut. Și în alți ani la fel.

Bandană și/sau buff

Am început cu cea mai elementară formă protecție împotriva prafului și a altor particule asemănătoare, o bandană banală pe post de mască de față. Una e când porți bandana peste față în timp ce stai liniștit sau faci joc de glezne împotriva sistemului, alta e când bagi pedală, faci efort, respiri într-un ritm susținut, iar ce expiri, în contact cu aerul rece, îți umezește zona din jurul gurii. Bandana devine incomodă și-ți bagi buzele într-o baie umedă de aburi, bandana umedă favorizând dezvoltarea microorganismelor. Eu pedalez fără probleme în aceste condiții pentru câțiva kilometrii, după care bandana de gangster se udă și trebuie schimbată.

Mască chirurgicală/de uz medical

Am încercat inclusiv cu mască facială de uz medical. Se comportă acceptabil în condiții de plimbări ușoare pe bicicletă și vreme uscată, dar se schimbă situația când se răcește vremea și te imaginezi concurând cu profesionalii vizibil iritați de novicii înscriși la Prima Evadare. Adică bagi piciorul mai cu vână în pedală să le arăți bizonilor cu asez că tu filtrezi traficul în timp ce ei filtrează feed-ul de Facebook/Instagram cu piciorul în pedală.

Bine, până să experimentez eu masca medicală pe vreme rece, am văzut astă-vară un biciclista căruia îi servea ca filtru pentru transpirația de pe frunte, ce se prelingea pe nas, prin mască, și șiroia prin pliul pe care masca îl făcea sub bărbie. N-aș putea să pedalez în condițiile astea. Covidul luat în frunte, ajunge în mască, iar de aici se așează frumos la coadă la intrare în sistem.*

Revenind la vremea rece, același lucru ca și cu bandana, doar că pe măștile chirurgicale bune se formează condens în urma expirării aerului cald și stai ud și te apucă crizele, gâdilat fiind de broboanele de condens de pe buza de sus sau care se scurg pe bărbie.

Condens pe interiorul măștii de uz medical

Mască respiratorie antipoluare

Impulsionat de discuțiile de pe grupurile de bicicliștim făcut și eu un pas în față și mi-am luat și eu o mască antipoluare, standard KN95 (echivalentul chinezesc al FFP2).

Masca e formată din câteva straturi de material care protejează treptat de particule mai mari de 0.3 microni, carbon și particule mici de până la 0.3 microni. Ca informație extra, COVID-19 are 0.19 microni. Nu știu să zic mai multe despre filtrele acelea din respiratoare, doar că ele sunt împinse spre exterior când expiri și aspirate spre interior când inspiri.

Am sărit și eu repede pe Aliexpress și mi-am luat ce mi-am permis la momentul respectiv. Da, pandemia m-a prins pregătit. Poți să ignori aspectul de broderie de sutien, dar nu poți ignora faptul că, la pedalat susținut, respiri greu de tot cu masca asta pe față și te ia durerea de cap, deși cercetătorii susțin că avem suficient oxigen la dispoziție. Unde mai pui că alunecă grav pe nas și devine incomodă.

Tot impulsionat de discounturi de prin newslettere, era cât pe ce să săr la un Respro (N95 sau FFP1). După ce-am vizionat câtva recenzii video, am zis că nu-i musai, alunecă pe nas ca orice altă mască care se fixează cu bandă cu arici peste urechi, iar soluția este o bretea dedicată.

În altă ordine de idei, conform hortărârii Comitetului pentru Situații de Urgență nr. 50 din 26.10.2020, articolul 3:

În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Cea mai potrivită mască facială pentru mers pe bicicletă?

N-am găsit încă o variantă optimă de mască pentru purtat în timpul mersului pe bicicletă. Alternez între variantele de mai sus. Tind să cred că una din aceea de-ți face bot de pasăre (KN95/FFP2 cu sau fără valvă expiratorie) e ce trebuie, cel puțin nu pare să alunece de pe nas, iar forma lasă un spațiu mult mai mare între gură și nas. Rămâne de văzut cum se comportă la respirația susținută din timpul pedalatului.

Tu ce ai folosit și-ai pedalat fără dureri de cap și fără a fi deranjat de faptul că masca alunecă de pe nas? Ești pro sau contra măștii de protecție în timpul mersului pe bicicletă?

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
TTRVirtual

Târgul de Turism al României s-a virtualizat. Peste 100 de expozanți sunt așteptați în plaforma #TTRVirtual2021

Next Article

Szallas.hu a finalizat achiziția Travelminit International

Related Posts
Total
0
Share