Tot ce trebuie să știi despre certificatul digital UE de vaccinare

Certificat digital UE de vaccinare

Dacă urmează să călătorești în afara României, mai exact în spațiul european, pe timpul pandemiei, va trebui să prezinți un certificat digital de vaccinare UE. Certificatul digital UE COVID sau certificatul verde european va demonstra faptul fie că ești vaccinat, fie faptul că ai făcut testul anti COVID-19, fie că ai trecut prin boală iar de atunci nu a trecut mai mult de 180 de zile.

Astfel, de azi, 01.07.2021, accesând https://certificat-covid.gov.ro vei obține certificatul digital UE sau certificatul verde european.

Ce date trebuie să furnizezi pentru eliberarea certificatului digital UE de vaccinare?

Pentru a primi certificatul furnizezi o adresă de mail validă, pe care vei primi un link către formularul de emitere a certificatului digital. În acest formular vei opta pentru Certificat nou, vei introduce datele personale cerute plus seria și numărul actului de identitate și vei opta pentru unul dintre cele trei tipuri de certificate: certificat de vaccinare, certificat de recuperare după COVID sau certificat de testare.

Pentru fiecare tip de certificat în parte se furnizează informațiile necesare (serul administrat în cazul vaccinării, județul și luna administrării/testării pentru celelalte două cazuri).

La salvarea informațiilor, aplicația înregistrează cerea de înregistrare iar în secțiunea Listă certificate vor fi listate certificatele digitale UE de vaccinare emise pe acea adresă de email.

Odată introduse datele cerute de aplicație, certificatul digital de vaccinare se va genera în câteva minute, până la o oră. Această întârziere poate fi generată de numărul mare de solicitări făcute în aplicația furnizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Dacă numele tău are diacritice, e important să-l completezi ca atare, întrucât numai așa este asociat cu CNP-ul.

Ce se întâmplă cu informațiile introduse în formularul de eliberare a certificatului digital UE de vaccinare?

Ce trebuie să știi e că informațiile pe care le furnizezi în formular nu sunt transmise către nicio altă entitate, cu sunt folosite pentru a genera o cheia digitală care certifică faptul că certificatul digital este valid.

Străinii vaccinați sau testați în România își pot genera certificatul digital UE de vaccinare?

Inclusiv prietenii tăi străini vaccinați sau testați în România pot opta pentru certificatul digital UE de vaccinare, accesând opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completând câmpurile referitoare la Țara care a emis pașaportul, numărul pașaportului sau al cărții de identitate, inițialele numelui și prenumelui și tipul de certificat.

Cum se folosește certificatul digital UE de vaccinare?

Certificatul digital UE COVID poate fi păstrat pe telefon sau poate fi imprimat pe hârtie (cine mai are imprimantă acasă?!?), important este ca codul QR să poată fi scanat.

Cum folosești certificatul digital de vaccinare dintr-un portofel digital

Pentru asta trebuie să folosești un instrument terț (înainte de a demara orice acțiune descrisă aici, este responsabilitatea ta să citești termenele și condițiile de utilizare pentru site-ul menționat): covid19passbook.netlify.app. Accesezi site-ul de pe mobil, scanezi certificatul folosind butonul din card, site-ul îți generează un fișier .pkpass pe care îl deschizi într-una din aplicațiile de mai jos:

(via nwradu.ro)

Google a activat posibilitatea de a salva certificatul de vaccinare în Google Pay, dar doar pentru utilizatorii din S.U.A., urmând să facă funcționalitatea disponibilă și pentru alte țări. Când? nu se știe nimic despre asta.

Valabilitatea certificatului digital UE COVID

Certificatul digital UE COVID este valabil un an de zile pentru cei vaccinați, 180 de zile pentru cei trecuți prin boală (perioada se calculează începând cu data testului pozitiv ce a impus carantina) sau 72 de ore pentru cei testați la cerere.

Actualizare din 4.02.2022:

  • dacă ești vaccinat cu două doze, certificatul tău digital este valabil până pe 31.12.2022 (fișier .PDF), acesta putând fi folosit pentru intrarea la restaurante, evenimente și oriunde se cere pe teritoriul României; cu același certificat poți călători și în UE, atât timp cât nu au trecut mai mult de 270 de zile de la imunizare;
  • dacă cele 270 de zile de la imunizarea cu a doua doză au trecut, singurul certificat valabil în UE este cel care atestă doza booster.

Unde primești certificatul digital UE de vaccinare dacă nu ai acces la aplicația online?

Dacă ai prieteni care nu au acces la aplicația online, recomandă-le să contacteaze primăriile sau DSP-urile de sector/județ și acestea îi vor asista pentru a le tipări certificatele digitale.

Unde pot fi raportate problemele legate de emiterea certificatului digital UE COVID?

Dacă întâmpini probleme, poți apela numărul de telefon 021 4144425, unde o structură specializată va soluționa situațiile sesizate.

Unde este valabil certificatul digital UE COVID?

Certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, pentru toate vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson). Ca excepții, pe listă se pot regăsi și alte vaccinuri în măsura în care statele membre le-au aprobat (de exemplu, Ungaria care folosește serurile Sputnik V și Sinopharm).

În ce condiții este valabil certificatul digital UE de vaccinare?

Fiecare stat membru are puterea de a decide scurtarea la mai puţin de 180 de zile a termenului de valabilitate pentru un test PCR pozitiv, în cazul persoanelor care doresc să arate astfel că sunt imunizate şi nu s-au vaccinat, precum și accesul la diverse evenimente în baza acestui certificat.

De asemenea, nu te aștepta să nu mai fii nevoit să completezi formularele de intrare în țările europene, mai ales dacă nu ești vaccinat.

CITEȘTE ȘI: Aplicații mobile pentru călători utile pe fondul tensiunilor și crizei din Europa

Tranziția de la adeverințele de vaccinare la certificatul digital UE COVID

Dacă ai o adeverință clasică de vaccinare (de exemplu, cea emisă prin intermediul serviciului https://vaccinare-covid.gov.ro/adeverinta-de-vaccinare/), aceasta poate fi folosita până pe 12 august 2021. Același regim îl au dovezile de test RT-PCR negativ sau dovezile că cei vizați au trecut prin boală. Diferența dintre aceste dovezi și certificatul digital UE COVID este aceea că adeverințele emise până în 1 iulie 2021 nu au cod QR, verificarea veridicității acestora făcându-se manual.

În ce bază legală este necesar certificatul digital UE de vaccinare?

În 29.06.2021, Ministerul Sănătătii a aprobat un proiect de OUG care reglementează emiterea certificatului digital de vaccinare: ordonanța de urgență pentru punerea în aplicare a cardului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind COVID, cu scopul de a facilita libera circulație pe durata pandemiei.

CITEȘTE ȘI: Cardul european de asigurat poate fi solicitat și online

Personal, din punct de vedere al relaxării restricțiilor privind combaterea COVID-19, tind să cred că ne îmbătăm cu apă rece. S-au relaxat mult prea devreme, rata de vaccinare a scăzut, imunizarea în masă este departe, ceva ce lasă loc unui noi val. Am stat deoparte, nu am trâmbițat că am sau avem vreun drept primordial de a călători, că trebuie să susținem business-urile din turism etc. Business-urile din turism care acum vor iar oameni (angajați) au toate șansele să fie nevoite să scape de ei iar prin toamnă-iarnă, după care să se plângă iar, la anul, despre cât de năpăstuite au fost ele. Well, digitalizarea, de orice natură ar fi ea, nu mai e o utopie, e obligatorie.

Am călătorit suficient prin țară și ies suficient de des prin oraș ca să văd că oamenii s-au relaxat total, nu mai țin cont de reguli de igienă, de distanțare etc. Prin sate și stațiuni balneare COVID-ul nici nu există.

Total
0
Shares
1 comment
  1. F. bine că s-au relaxat, Petruș. Dacă nici la 30-50 cazuri pe zi- la o populație de 20 milioane- nu se impuneau relaxări, atunci, când?

    Trebuie să mai și trăim, după mai bine de un an de spaimă și restricții. Altfel, valul dacă e să vină, va veni din exterior, indiferent cât ne păzim. Și vorba ‘ceea: ce e val, ca valul trece!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Playa 9

Playa 9 Străulești, reinventarea ștrandului de altădată

Next Article
dus solar

Review duș solar Countryside pentru camping și grătar

Related Posts
Total
0
Share