Canyon Wasabi, un smartwatch care te ajută să înregistrezi pe unde umbli brambura

Smartwatch Canyon Wasabi
Smartwatch Canyon Wasabi

După ce brățările fitness pe care le-am încercat au ajuns jucării pentru cel mic, am tot urmărit să fac un upgrade la ceva mai performant și mai complet ca și funcționalități. Datorită acestui fapt am tot pus în lista de favorite diverse modele de brățări fitness, de la Huawei la Fitbit, ca, într-un final, să achiziționez un model mai evoluat de brățară fitness camuflată în smartwatch-ul Canyon Wasabi (CNS-SW82BB).

Nu urmăream în mod special acest brand, dar am căzut victimă email marketingului făcut de influencerii media 😀. Pentru funcționalitățile pe care le are, cu opțiune de sync cu Google Fit și export în Strava, și GPS-ul integrat am considerat că merită alocat un buget moderat. Deși tânjesc la modele mai de top, încă nu sunt dispus să aloc bugete pe măsură, sunt un tip destul de calculat. Și chiar dacă fac alegeri proaste, mă ajută să înțeleg dacă într-adevăr am nevoie de produse atât de performante pe cât cred eu că aș avea nevoie.

Un alt lucru care a contat în alegerea mea a fost faptul că brandul este controlat de o firmă din Europa, deci control mai limitat în partea producătorilor de orice. Ca să înțelegi ce vreau să spun, aplicația mobilă pe care o foloseam cu ultima brățară de fitness purtată avea implantat un SMS sniffer în ea. M-am grăbit ca rața la munci, că de fabricat, tot în China e fabricat și Canyon Wasabi – de către Synergy Technologies Ltd., iar sistemul de operare nu este unul proprietar ci LinkIT Simple, un wearable OS popular pe produsele OEM … din China.

Feel and look Canyon Wasabi

Revenind la Canyon Wasabi, e un smartwatch de buget cu aspect de premium (până te uiți mai de aproape la el), designul bate spre Garmin Fenix 5 sau Garmin Approach. Corpul ceasului e dintr-un plastic rezistent, iar cadranul ce protejează ecranul de 1.3″ este din metal. Asocierea se vede foarte bine de la distanță, abia la o privire de aproape îți dai seama care-i plastic și care-i metal. Brățara ceasului este dintr-un cauciuc moale (poliuretan) și este perforată pe toată lungimea ei, cică pentru a permite încheieturii mâinii să respire corespunzător. Sistemul de prindere are o cataramă de plastic cu picioruș și două elemente de siguranță pentru surplusul de curea prevăzute cu mici protuberanțe ce se fixează în găurile de pe curea. Brățara poate fi un inconvenient pentru cei cu brațe păroase 😀. Ceasul în sine poate părea butucănos (dimensiuni 265 mm × 48 mm × 15 mm) pentru cei cu încheieturi subțiri.

La o rezoluție de 240pX240p, iconițele se văd neregulate la privirea de aproape. Cu toate acestea, display-ul IPS redă foarte bine culorile și oferă unghiuri bune de vizibilitate. Deși ceasul are 8 ecrane predefinite, mie, unul, nu-mi place niciunul. Mi se par de 2018. Unul singur e mai răsărit și anume cel folosit în promovarea ceasului Canyon Wasabi.

Canyon Wasabi se controlează cu ajutorul a două butoane poziționate pe lateralul corpului, unul pentru pornit/oprit ceasul și unul pentru intrarea în meniul Sport, dar are și ecran tactil. Butoanele sunt de tip ciupercă ca la Xiaomi Mi Watch sau TicWatch Pro, doar că cu pălăria mai subțire. Din experiență îți spun că nu e de purtat sub mânecă, mai ales dacă ești îmbrăcat în straturi, se agață și te trezești cu activitatea pe care o monitorizezi pe pauză sau încheiată. Ceasul nu are funcție de always on, dar poate activa display-ul în funcție de gesturi. Restul navigării prin meniul ceasului se face prin swipe-uri pe ecranul acestuia.

La swipe up din ecranul principal, ajungi în ecranele de activitate (pași, puls, status monitorizare somn, raport activitate sportivă).

Swipe right din ecranul principal te bagă în meniul de notificări, notificări afișate doar parțial, iar swipe left te duce în ecranele de setup, unde pentru activități poți vedea inclusiv progresul pe o perioadă mai îndelungată.

Monitorizare activități în Canyon Wasabi

Modelul acesta de Canyon Wasabi e unul lansat în primăvara lui 2021, în special pentru estul Europei, și spre deosebire de cel lansat în 2020, acesta are 13 moduri sport. Dintre toate, plimbatul, alergatul, mersul pe bicicletă și drumețiile sunt înregistrate pe GPS și apoi disponibile în aplicația mobilă Canyon Life (rebranding pentru aplicația originală Oplayer Smart Life). GPS-ul se activează în momentul în care începi activitatea și durează ceva până se prinde semnal, deci nu este o alegere bună dacă vrei să-l folosești pentru activități la care se dă startul.

Plimbare, alergare, mers pe bicicletă

Dacă vrei să pui pauză activităților, trebuie să apeși prima dată butonul de pornit/oprit, apoi pe cel de acces ecran activități, iar apoi iar butonul de pornit oprit. Am observat că ceasul nu stă o perioadă mai îndelungată în pauză în timpul unei activități, ci închide automat activitatea, fără să o salveze.

Un mare plus e că înregistrează foarte precis traseul prin GPS-ul integrat și recepționează semnal mai bine decât un smartphone în zone unde semnalul este slab. Atunci când pierde semnal GPS se reconectează automat, iar ca atenționare operațiunea este marcată de o vibrație.

Testat asta pe un traseu în Pădurea Băneasa, în paralel cu Strava pe telefon. Unde telefonul nu a mai putut localiza poziția, ceasul s-a descurcat excelent.

Traseele înregistrate cu ceasul se descarcă automat în aplicația mobilă odată ce se sincronizează cu aceasta. Deși n-am întâlnit probleme de conectare a ceasului la telefon prin Bluetooth, sincronizarea nu este instantă. GPS-ul înregistrează, pare-se, mult mai multe informații decât cele afișate în aplicație, dovadă că în Strava se importă inclusiv diferența de nivel.

Canyon Wasabi import to Strava, elevation

Ce nu știe ceasul să facă e să înregistreze timpul de repaos și să estimeze corect sau măcar decent consumul de calorii. De exemplu, la o cursă de bicicletă de 28 km unde Strava aproximează un consum de 971 de calorii, Canyon Wasabi aproximează 109 calorii.

Înot cu Canyon Wasabi

O altă activitate pentru care l-am ales e cea de monitorizare a sesiunilor de înot (după ce am mai fost ocazional, în vară, pe la piscine de agrement, luna aceasta am reluat și sesiunile de înot). Nu l-am încercat, evident, dar cică Ceasul are protecție IP68 și poate fi scufundat până la 1m adâncime timp de 30 de minute. Display-ul IPS îi conferă și el rezistență la apă, în comparație cu alte tehnologii.

Am înotat cu el în bazin mai mult decât recomandă producătorul, între 40-60 de minute, dar nu l-am scufundat mai mult decât este recomandat. L-am încercat inclusiv în bazinul cu valuri de la Therme, unde apa a fost mult mai caldă decât într-un bazin de înot. Toate bune. În cazul sesiunilor de înot, ceasul înregistrează durata acestora, cu tot cu pauze nu doar perioada activă.

Deși în ecranul de sumar activități, înotul pare să figureze și cu distanță, aceasta nu este estimată/înregistrată. De asemenea, la fel ca în cazul turelor de bicicletă, consumul de calorii estimat este cu mult sub orice alte aplicații sau dispozitive.

Monitorizare puls și somn

Mai știe să monitorizeze și pulsul și aici pare că totul este bine, vezi și comparația repetată cu un oximetru Medisana și cu funcție de puls. Ca și istoric înregistrează valori la intervale predefinite, cel mai mic fiind de 10 minute. În timp real pulsul e redat doar pe telefon sau în aplicația mobilă, dacă ceasul e sincronizat cu telefonul.

Nu l-am încercat și comparat la pași cu niciun alt instrument, deși am în casă și pedometru și alte două smartwatch-uri ieftine în colecția de ceasuri a celui mic. Și chiar de n-ar fi accurate, nu m-ar afecta deloc.

Un lucru care m-a interesat e monitorizarea somnului, dar după 3 încercări de monitorizare m-am lăsat păgubaș: ba înregistrează, ba nu somnul, iar o concluzie corectă poate fi trasă abia după o perioadă mai îndelungată de monitorizare. Și cum nu port ceasul tot timpul în timpul somnului, nu vreau sa trag concluzii pripite.

Actualizare ianuarie 2022: după o lună de purtat în continuu și monitorizat somnul, pot concluziona că pe partea de monitorizare somn funcționează decent. Într-o lună, o singură scăpare a avut, într-o noapte când ora de somn s-a apropiat de ora obișnuită de trezire.

Autonomie baterie Canyon Wasabi

Deși are doar 128 kB de RAM și un procesor low-cost (Arm Cortex-M4) integrat în chipsetul NRF52832 Nordic, navigarea în interfața ceasului este foarte rapidă. Bateria de 500 mAh îi conferă o autonomie de până la 5 zile în condițiile de utilizare normală și de până la 30 de zile în stand by. Eu l-am folosit și 8-9 zile cu o singură încărcare, în condițiile în care am oprit deschiderea display-ului pe bază de gesturi și nu l-am ținut sincronizat tot timpul cu telefonul. La aproximativ 30% baterie rămasă, aplicația mobilă trimite atenționare de descărcare. Ce am mai observat e faptul că ceasul ba arată că bateria e pe ducă, ba că nu e chiar așa (ex. acum arată că e la 30%, după o oră că e la 32%).

Sincronizare cu aplicația mobilă Canyon Life

Îți recomand să folosești aplicația mobilă Canyon Life în limba engleză, are muuult mai mult sens decât în română. Dacă îmi place ceva la aplicație e faptul că poți înregistra în ea și alte dispozitive Canyon cu SIM cu scopul de a le localiza de la distanță, în special ceasurile pentru copii. Cum avem pe acasă un Kid Smartwatch Noriel (echivalentul “Sandy” Kids Watch KW-34) care pare să fie produs de același producător ce furnizează și ceasul Canyon Wasabi, am încercat să-i fac pairing în Canyon Life (codul de înregistrare are formatul necesar), dar fără succes. Probabil contează și faptul că este deja paired cu un alt dispozitiv.

Canyon Wasabi la evoMag | Canyon Wasabi la ForIT

Concluzii Canyon Wasabi

Dacă ești blogger și te plimbi mult și vrei să îți înregistrezi traseele prin GPS ca să-ți fie mai ușor să-ți scrii articolele, ceasul Canyon Wasabi e ce trebuie. Ce pot să-ți spun e că îl mai poți găsi și sub brandul Silvercrest Smartwatch, în vreo ofertă pe la Lidl. Asta pentru că, încă o dată, e un produs OEM. De curiozitate, am instalat și aplicația mobilă Silvercrest Smart Watch și am putut conecta ceasul Canyon Wasabi cu aceasta. E mai atractivă pe alocuri decât Canyon Life, dar are probleme când vine vorba de conectarea ulterioară cu ceasul. Dar da, redarea traseelor pe harta și ecranele de monitorizare pași, puls și somn mi se par mai stylish pe Silvercrest Smart Watch.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Lada frigorifica portabila auto

Review ladă frigorifică electrică Icego 30L

Next Article
PLF

Formularul digital de localizare a pasagerilor, necesar la intrarea în România din 20.12.2021

Related Posts
Total
1
Share