Pe urmele lui Mircea cel Bătrân, pe Valea Vâlsanului

Valea Valsanului

La începutul lui decembrie, am avut ocazia să descoperim mai multe locuri în zona muscelelor din Județul Argeș, pe Valea Vâlsanului și pe Valea Doamnei. Traseul pe cele două văi a fost unul de o zi și l-am făcut într-o mini tură 4×4 cu cei de la Carpatia Tour, pe ruta Brădetu – Cosaci – Jgheaburi – Corbi – Nucșoara – Gruiu – Bazinul de acumulare Vâlsan – Brădetu. Am experimentat traseul ca orice alt turist ce apelează la serviciile Carpatia Tour.

Traseul detaliat, cu obiectivele turistice de pe Valea Vâlsanului și Valea Doamnei din Județul Argeș, a fost următorul: Pensiunea Ciprian – Biserica Brădetu – Schitul Brădetu – Căsuța Albastră și Corbii de Piatră – Lacul Învârtita – Casa Elisabeta Rizea – Cascada Vâlsan – Barajul Vâlsan.

Mașinile de teren Mercedes și Puch în curtea Resort Carpatia – Pensiunea Ciprian pregătite pentru traseul pe Valea Vâlsanului și Valea Doamnei

Pentru o mai bună organizare, în funcție de tipologia atracțiilor turistice, am împărțit descrierea în 3 articole separate, după cum urmează:

Primul segment al traseului nostru e dedicat vieții monahale de pe Valea Vâlsanului și ne-a purtat trupurile pământești către porți cerești, după cum urmează: Brădetu, Pensiunea Ciprian – Biserica vechiului schit Brădetu – Noul Schit Brădetu.

Biserica Brădetu, ctitoria lui Mircea cel Bătrân

Prima oprire a fost la Biserica Brădetu, biserica vechiului schit Brădetu, ce poartă hramul Înalțarea Domnului, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, un monument construit în întregime de meșteri români, și singurul monument din Țara Românească rămas în picioare de la ridicarea sa.

Valea Valsanului
Biserica cu hramul Înălțarea Domnului din Brădetu, Valea Vâlsanului, Județul Argeș

Dacă nu te atrage spiritualitatea, află că acest așezământ a fost construit într-o tehnică specifică secolului al XV-lea, straturi alternante de piatră spartă de râu și cărămidă, tehnică întâlnită și la Biserica Domnească de la Curtea de Argeș, și păstrează elemente arhitecturale specifice zonei, precum stâlpi de stejar sculptați în motive ornamentale și zimți decorativi sub cornișă.

Așezământul a fost folosit inclusiv pentru apărare, ușa de la intrare păstrând și în ziua de azi găurile prin care se trăgea cu puștile sau urme de gloanțe.

Cum am nimerit la amiază, n-am apucat să vedem biserica pe dinăuntru, dar am revenit a doua zi, de Sf. Spiridon, și am avut ocazia să vedem unica pictură a lui Mircea cel Bătrân însoțit de soția sa, Doamna Mara (pe peretele dinspre intrare, cum intri, pe dreapta), precum și Icoana lui Hristos Pantokrator (imagine comună a lui Iisus Hristos în ortodoxie) în pronaos, pe peretele din dreapta, dinspre naos. Ce e unic la această icoană e faptul că urmărește credincioșii cu tot corpul, nu numai cu ochii. Nu știai că majoritatea icoanelor sunt pictate de așa natură că ai impresia că oriunde te-ai situa în preajma lor ai impresia că sfântul te urmărește cu privirea?

Biserica din Brădetu cu hramul Înălțarea Domnului
DJ703I
Sat Brădetu, Com. Brăduleţ
117147 Jud. Argeş
Tel.: 0740 124 521

Vezi pe hartă

Intrarea în curtea bisericii este flancată pe dreapta de un mic muzeu, unde sunt păstrate obiecte de cult și instrumente descoperite în localitate, cărți bisericești și icoane, dar și oase de mamut sau opinci de lemn și fier, iar în stânga de un copac ginkgo biloba, ai cărui muguri, frunze și fructe (cunoscut ca și caise argintii) sunt folosite în prepararea unor numeroase formule ce ajută la circulația sângelui, la reglarea metabolismului și combaterea depresiei și nu numai.

Practic, găsești în zona Brădetu de pe Valea Vâlsanului lucruri de văzut și aflat pentru toate gusturile.

Schitul Brădetu

Următoarea oprire în expediția noastră a fost la Schitul Brădetu, așezământ monahal ce poartă hramul Sfinților Ioan și Nectarie.

Noul schit Brădetu

Deși fusesem la schit vineri seară, când se citește Maslu, nu am îndrăznit să dăm chiar așa buzna în mica bisericuță a schitului pentru a nu deranja de la închinăciune pe credincioși și pe călugări dintr-ale lor treburi monahale. La plimbarea de vineri am fost acompaniați de o mâță care s-a ținut după noi precum un câine până la schit, spre surprinderea lui S. care a trecut prin toate stările posibile de entuziasm (acasă are companie pe Fulg de Nea, un pisic alb ca … varul).

Drumul spre Noul Schit Brădetu

Am revenit și pe zi pentru a ne bucura pe îndelete de peisajul oferit de poziționarea schitului și poveștile despre puterea credinței spuse de unul dintre călugării de la schit: biserici ortodoxe construite în statul Arizona în locuri pustii în care cei cu har au auzit clopote bătând, izvoare subterane scoase la suprafață prin puterea credinței, trenuri care n-au mai plecat de pe loc fără călugărul dat jos, pentru că nu avea bilet, părinți sfinți care-au călătorit cu duhul de pe un continent pe altul ș.a.m.d. Posibil să auzi sau nu aceste povești, dacă vizitezi schitul, contează mult și cât te lași tu descusut de omul cu care interacționezi, dar și de priceperea ta în a-l stârni la povești. Deși sunt frânturi de evenimente, fără legătură directă, te țin captivat și aprind în tine curiozitatea.

Mica biserică, construită în stil muntenesc pe dealul Seci din Brădetu, găzduiește moaștele Sf. Nectarie de Eghina și o icoană a Maicii Domnului, dăruite de către Mănăstirea Sf. Treime din Eghina, precum și o icoană a Sf. Nectarie.

De aici, de pe deal, te încântă Valea Vâlsanului, cu precădere atunci când totul în jur este verde. Nu ne-am lăsați descurajați de asta și ne-am bucurat de timpul petrecut la schit. În special S., care a socializat cu o măicuță pe tema mâței ce ne însoțise cu o seară înainte și a pisicilor crescute pe lângă schit. A căpătat gustări pe placul lui, ce l-au îmbărbătat pentru continuarea excursiei noastre către următorul obiectiv, Corbii de Piatră.

Schitul Brădetu cu hram Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Nectarie Taumaturgul
Sat Brădetu, Com. Brăduleţ
117147 Jud. Argeş
Tel.: 0742 124 219 | +40 248 267 520

Vezi pe hartă

Cum ajungi în Brădetu?

Dacă vrei să ajungi în Brădetu, cel mai la îndemână îți e autoturismul personal, altfel trebuie să te bazezi pe transportul județean asigurat de o companie privată, ce asigură legătura între Curtea de Argeș și Brădetu, prin Valea Iasului.

CITEȘTE ȘI: Unde găsim informaţii despre programele şi rutele operatorilor de transport persoane

Ce te interesează pe tine e microbuzul de pe traseul . Microbuzele pleacă din Autogara R.M.R. din Curtea de Argeș la 05:10, 06:00, 07:20, 07:55, 09:00, 10:10, 10:50, 12:30, 13:15, 14:30, 15:15, 16:35, 17:40 și 19:10, conform programului județean de transport persoane pentru perioada 2022 – 2031 publicat pe site-ul Consiliului Județean Argeș.

Autogara R.M.R.
Strada 1 Mai 7
Curtea de Argeș 115300
Tel.: +40 248 726 510

Vezi pe hartă
Vezi harta traseelor județene pentru cursele de transport persoane (.pdf)

Am vizitat Valea Vâlsanului, Valea Doamnei și am stat la Pensiunea Ciprian (Resort Carpatia Brădetu) la invitația Carpatia Tour, agenție de turism specializată atât în servicii de turism, cât și de transport. Carpatia Tour administrează Resort Carpatia – Pensiunea Ciprian din Brădetu și Hotelul Plutitor Carpatia Sf. Constantin din Sulina. Traseul făcut de noi face parte din oferta de tururi 4×4.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
PLF

Formularul digital de localizare a pasagerilor, necesar la intrarea în România din 20.12.2021

Next Article
Revolut Stays

Rezervă-ți cazarea prin Revolut Sejururi și beneficiază de cashback de până la 10%

Related Posts
Total
0
Share