Un acumulator extern și un încărcător de rețea ar trebui să se regăsească în orice kit de călătorie, kit tech sau de supraviețuire. După îndelungi monitorizări și ezitări, am achiziționat două produse de la Anker: un acumulator extern Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh și un încărcător de rețea Anker PowerPort+ 5 Qualcomm Quick Charge 3.0 cu 5 porturi USB.
Tehnologii de încărcare
Înainte de a trece la review-ul celor două produse, vreau să trec în revistă tehnologiile de încărcare despre care o să discutăm pe parcursul articolului, oferindu-ți astfel informația necesară pentru a putea trage concluzii fără a te mai plimba și prin alte surse. 🙂
Dash Charge
Această tehnologie de încărcare este specifică dispozitivelor OnePlus produse până în 2018, după această dată, tehnologia fiind rebranduită Warp Charge, aduncând și o putere de încărcare mai mare. Dash Charge asigură un amperaj mai mare, de 4 A, la un voltaj fix de 5 V.
Vezi cablu compatibil Dash Carge pe eMag Vezi cablu compatibil Dash Carge pe OnePlus StorePower Delivery
Tehnologia Power Delivery permite dispozitivelor să comunice între ele bidirecțional (cel de încărcat cu cele de încărcare) și să solicite curenți (amperaj) și tensiuni (voltaj) variabile, printr-un port USB-C, după cum urmează: între 2 A și 5 V pentru un consum de energie până la 10 W (căști Bluetooth, accesorii USB), între 3 A și 5 A la 12 V pentru consum de energie de la 36 W la 60 W (pentru 3 A – smartphone-uri, camere foto, drone, tablete, notebook-uri) sau 20 V pentru consum de energie până la 60 W sau 100 W (laptopuri, monitoare).
Cumpără cablu încărcare USB-C la USB-C de pe eMag Cumpără cablu încărcare USB-C la USB-C de pe vexio.roPower IQ
Power IQ este o tehnologie proprietară Anker, care permite dispozitivului gazdă (acumulatorul extern) să furnizeze voltajul pe care îl cere dispozitivul oaspete (cel care trebuie alimentat). Portul de încărcare este de tip USB-A.
Cumpără cablu Anker PowerLine+ de pe vexio.roQuick Charge 3.0
Quick Charge este o tehnologie de încărcare compatibilă cu chipseturile Qualcomm. Indiferent de versiunea tehnologiei de încărcare, tehnologiile de încărcare Quick Charge mai vechi sunt compatibile cu cele noi, ceea ce înseamnă că atât cablurile, cât și încărcătoarele vechi se pot folosi cu dispozitive cu tehnologie Quick Charge mai nouă.
Quick Charge 3.0 poate varia tensiunea de încărcare de la 3.2 V la 20 V, cu mențiunea că puterea de încărcare nu sare niciodată de 18 W.
Am consolidat în tabelul de mai jos caracteristicele celor trei tehnologii de încărcare în ceea ce privește amperajul, voltajul și puterea maximă (de ieșire). Pentru o mai bună înțelegere a termenilor:
- Amperajul reprezintă volum electronilor ce trec prin circuit (pentru comparație gândește-te la debitul de apă ce trece printr-o conductă);
- Voltajul (tensiunea) este forța ce le permite electronilor să treacă prin circuit (pentru comparație gândește-te la presiunea apei ce trece printr-o conductă).
Tehnologie încărcare rapidă | Dispozitiv | Voltaj | Amperaj | Putere maximă | Cablu compatibil |
Dash Charge | Input pentru OnePlus 5T | 5 V | 4 A | 20 W | OnePlus Dash Charge Type-C |
Power IQ Charge | Output pentru Anker PowerCore III Essential 20000 mAh | 5-6 V 6-9 V 9-12 V | 3 A 2 A 1,5 A | 18 W | Cablu Anker PowerLine III, USB-C USB-C |
Power IQ Charge | Output pentru Anker PowerPort+ | 5 V | 2.4 A | 12 W | Cablu Anker PowerLine III, USB-C USB-C |
Power Delivery 20 W | Output pentru Anker PowerCore III Essential 20000 mAh | 5 V 9 V | 3 A 2,22 A | 15 W 20 W | Cablu Anker PowerLine Select+ |
Quick Charge 3.0 | Output pentru Anker PowerPort+ 5 Qualcomm Quick Charge 3.0 | 3.6 – 6.5 V 6.5 – 9 V 9 – 12 V | 3 A 2 A 1.5 A | 10.8 – 19.5 W 13 – 18 W 13.5 – 18 W | Cablu AUKEY, Impulse Series |
Review Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh
Un plan de rezervă pentru încărcarea telefonului sau a altor dispozitive e bine-venit în orice împrejurare, când ești departe de o sursă de curent, nu neapărat numai în călătorii, iar pentru asta bateria externă e baza. Pentru că sunt in charge cu alimentarea dispozitivelor pentru întrega familie când ne deplasăm, am decis să fac un salt de la un acumulator extern de 12500 mAh la unul de 20000 mAh pentru a acoperi o nevoie mai mare de realimentare – Anker PowerCore III Essential 20000 mAh.

M-a interesat mai mult capacitatea bateriei externe decât modul de încărcare. Asta pentru că dispozitivele pe care le folosim au incorporate tehnologii ce le permit să ceară surselor de alimentare atât curent cât au nevoie sau se adapteze la un minim ce poate fi susținut de combinația sursă de alimentare – cablu – dispozitiv.
Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh, prin cele 3 porturi USB, unul USB-C și două USB-A, oferă două modalități de încărcare: Power Delivery și Power IQ.
Aspect acumulator extern Anker PowerCore
Revenind la acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh, potrivit atât pentru încărcarea telefonului mobil, cât și pentru a altor gadgeturi, acesta are un indicator de capacitate a bateriei pe bază de 4 leduri. Un led aprins reprezintă o capacitate de 0-25% a power bank-ului, două leduri o capacitate de 25%-50% ș.a.m.d.
Compromisul pe care l-am făcut eu cu acest acumulator extern e carcasa, partea de sus a acestuia fiind protejată de o țesătură de tip blugi, așa cum e și în cazul unui spot Google Home. Dacă îl ții neprotejat, sunt șanse mari să atragă praf sau să atragă alte tipuri de murdărie în contact cu mâinile. Dar pot trăi cu asta. 🙂 Partea din spate este din aliaj de aluminiu.
Nu este neapărat un acumulator extern de telefon de buzunar, dar se potrivește de minune în kit-urile fiecărui călător. Este dreptunghiular, are aproape 12 cm în lungime și cântărește 345 de grame.
Specificații tehnice
- Conectivitate: USB-C și USB-A
- Capacitate: 20000 mAh
- Voltaj ieșire: 5 V
- Amperaj ieșire: 3 A
- Număr porturi USB: 3
- Timp de încărcare: 6 h
- Dimensiuni: 11,57 cm (L) x 7,4 cm (l) x 2 cm (Î)
Plusul acestei baterii externe este că are un sistem de protecție contra scurtcircuitelor și a scurgerilor de electricitate – MultiProtect.
De asemenea, tot pentru a proteja dispozitivele pe care le alimentează, în special pe cele ce au nevoie de curenți mai slabi (căști, ceasuri smart etc.), poți activa modul trickle-charging la o apăsare dublă pe butonul pe care sunt plasate și ledurile de stare. Ieșirea din acest mod de încărcare se face la o singură apăsare pe buton. Pentru acest mod de încărcare se folosește unul din cele două porturi USB-A.
Cum am testat bateria externă Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh?
Am folosit un OnePlus 5T ce suportă tehnologie de încărcare Dash Charge (5 V cu 4 A) și l-am încărcat direct de la acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential de câteva ori, folosind atât cablul USB-C la USB-C cu care a venit acumulatorul, cât și cablul dash charge al telefonului USB-A la USB-C. Bateria telefonului are o capacitate de 3300 mAh și suportă încărcare Fast Charging de 20W și Dash Charge.
Nu, nu mi-a fost teamă că încărcarea de la o sursă de alimentare neconformă specificațiilor telefonului ar putea afecta capacitatea de încărcare a acestuia. Dispozitivele din ultimii 4-5 ani au integrată tehnologie care limitează curentul furnizat de sursa de alimentare la maximul pe care îl acceptă cel mai slab element din sistem. De acest lucru se ocupă condensatorii sau capacitorii integrați în placa de bază a telefonului.
Încărcare OnePlus 5T cu cablul USB-C la USB-C compatibil Power Delivery
La o încărcare am monitorizat procesul de două ori, pentru a vedea ce nivel are bateria după 30 de minute de alimentare și aproape de finalizarea încărcării, iar la alte două încărcări doar am măsurat timpul de încărcare, fără monitorizare intermediară.
Așadar, la o primă încărcare, bateria telefonului s-a încărcat de la 5% la 37% în 30 de minute, iar nivelul de 100% la atins după 1 oră și 50 de minute.
La a doua încărcare, bateria telefonului s-a încărcat de la 2% la 100% într-o oră și 54 de minute.
La o a treia încărcare, bateria telefonului s-a încărcat de la 0% la 100% într-o oră și jumătate, cu telefonul închis.
Încărcare OnePlus 5T cu cablul USB-A la USB-C compatibil dash charge din port compatibil Power IQ
La o primă încărcare a telefonului, de la 9% la 100%, durata de încărcare a fost de 1 oră și 55 de minute.
La o a doua încărcare a telefonului, de la 10% la 100%, durata de încărcare a fost de 2 ore și 5 minute, cu mențiunea că în 46 de minute de la începutul încărcării nivelul bateriei a ajuns la 60%.
Alimentare gadgeturi în modul trickle-charging
Așa cum am menționat mai sus, acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh poate încărca inclusiv gadgeturi ce au nevoie de curenți slabi, cum ar fi căști wireless și wearables.
Eu am testat încărcarea în modul trickle-charging cu o pereche de căști wireless Tronsmart Spunky Beats, a căror carcasă acceptă un voltaj de 5 V, și cu un smartwatch Canyon Wasabi, ce acceptă un voltaj de 5 V la 1 A. În ambele cazuri, durata de încărcare a fost aproape de cea specificată de producător, cu mici diferențe (în plus).


De reîncărcat acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential l-am reîncărcat cu ajutorul unui încărcător de rețea Anker PowerPort+ 5 Qualcomm Quick Charge 3.0 și un cablu USB-A la USB-C de la Blitzwolf. O încărcare completă a fost gata în aproximativ 6 ore și 50 de minute.
Concluzii acumulator extern Anker PowerCore III Essential
Concluzia e că încărcarea până la 50%-60% se face la fel de rapid ca în cazul dash charge-ului, indiferent de tehnologia de încărcare din porturile USB, iar apoi durează ceva mai mult încărcarea de la bateria externă în comparație cu încărcarea cu încărcătorul original al OnePlus 5T. Încărcarea din portul compatibil Power Delivery durează o ideea mai puțin decât cea din portul Power IQ, asta pentru că telefonul accepte undeva la 18 W, pe când în cazul Power IQ acceptă maxim 15 W. Gadget-urile compatibile Quick Charge probabil stau mult mai bine pe încărcarea de la acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential 20.000 mAh.
Încă mai găsești acumulatorul extern Anker PowerCore III Essential în marketplace-ul eMag sau pe vexio.ro, la prețul de 206 lei, preț valabil la publicarea acestui articol.
Review încărcător rețea Anker PowerPort+ 5 Qualcomm Quick Charge 3.0
Pentru că umblatul cu un prelungitor după mine pe la pensiunile din România nu este chiar o soluție elegantă, am zis să economisesc spațiu în bagaj și am optat pentru un încărcător de rețea Anker cu 5 porturi USB, compatibil Quick Charge 3.0.

Specificații tehnice
- Conectivitate: 5 x USB-A, port alimentare AC 100 – 240 V – 17 A
- Voltaj/amperaj ieșire: 3.6 – 6.5 V la 3 A, max. 10.8 – 19.5 W, 6.5 – 9 V la 2 A, max. 13 – 18 W, 9 – 12 V la 1.5 A, max. 13.5 – 18 W (QuickCharge 3.0) și 5 V la 4.8 A, max. 24 W (PowerIQ)
- Greutate: 322 g
- Tehnologii: Qualcomm Quick Charge 3.0, PowerIQ și VoltageBoost
Încărcătorul dispune de 3 porturi USB-A cu tehnologie de încărcare Power IQ și 2 porturi USB-A cu tehnologie de încărcare compatibilă Quick Charge 3.0.
Cum am testat încărcătorul de rețea Anker PowerPort+?
Am încărcat același telefon pe care l-am folosit pentru a testa acumulatorul extern Anker, în ambele tipuri de porturi de încărcare atât cu cablul compatibil Dash Charge al telefonului (2 încărcări), cât și cu un cablu compatibil fast charge de la BlitzWolf (2 încărcări).
Indiferent de ce capacitatea de ieșire și ce cablu folosesc, o încărcare completă a telefonului durează puțin peste 2 ore. Primele 50 de minute de încărcare asigură un nivel al bateriei de 70%. De altfel, pe cât de chinezesc e cablul de la BlitzWolf, pe atât de bine își face treaba.
Singurul lucru asupra căruia am de comentat e ștecherul. Bine, întâmplarea face să fiu eu la un al treilea incident cu un astfel de ștecher, de unde deduc că nu e exclus să se întâmple și altora. Revenind, ștecherul e din acela plat și merge introdus inclusiv în prize aparente, fără scobitură, ceea ce îl expune la pericolul de a-i îndoi piciorușele de alimentare. Mi s-a întâmplat la acest încărcător Anker, la cel de la Aukey și la încă unul despre care nu mai știu care era treaba cu el. La acesta din urmă chiar a rămas unul dintre pini într-unul din sloturile prizei.
Încă mai găsești încărcătorul de rețea Anker PowerPort+ 5 în Marketplace-ul eMag sau pe vexio.ro, la prețul de 160 de lei, respectiv 177 de lei, prețuri valabile la publicarea acestui articol.
Dacă nu te-ai plictisit parcurgând articolul, spune-mi în secțiunea de comentarii care-i abordarea ta în materie de încărcare dispozitive în deplasare și, dacă recomandările mele nu sunt ce trebuie, spune și altora ce folosești sau ce ai folosi tu și cum te ajută asta.
Chiar sunt interesat sa schimb vechile baterii. Articolul tău ma ajută.
Multumesc mult pentru recomandari!