Uriașul pietrificat și crucile patee de la Corbii de Piatră

Uriașul pietrificat de la Corbii de Piatră
Coiful și capul uriașului pietrificat de la Corbii de Piatră

Al doilea segment al traseului nostru în inima Județului Argeș a acoperit obiectivele turistice trovanții de la Corbii de Piatră, piciorul de uriaș din grădina Căsuței Albastre și figurile de piatră din stâncile de gresie de lângă Mănăstirea Corbii de Piatră.

De pe Valea Vâlsanului am traversat dealul spre Valea Râului Doamnei pe traseul Cosaci – Jgheaburi – Corbi, unde am făcut iar o oprire de descoperire a o mică parte din ceea ce oferă locul, cunoscut în special pentru Mănăstirea Rupestră Corbii de Piatră.

Traseul detaliat a fost Brădetu, Noul Schit Brădetu – Cosaci – Jgheaburi – Corbi, stâncile de gresie de lângă Mănăstirea Rupestră Corbii de Piatră.

Trovanții de la Corbii de Piatră

Nu cu mult înainte de a ajunge la biserica rupestră de la Corbii de Piatră, pe partea stângă a drumului, fix în spatele unei troițe, pot fi văzuți trovanți formați în muntele de gresie, formațiuni cu o textură mult mai dură decât stratul în care se dezvoltă. Practic, trovantul este o depunere de formă sferică într-un strat de nisip ce se întărește din cauza apelor calcaroase.

sfinx, corbii de piatra
Sfinxul de la Corbii de Piatră

În vârful dealului din care s-au desprins trovanții veghează peste Valea Râului Doamnei o stâncă ce se vede ca un cap de sfinx din apropierea Mănăstirii Rupestre Corbii de Piatră.

Formațiunile din stâncile de gresie de la Corbii de Piatră

Despre Mănăstirea Corbii de Piatră am povestit într-un alt articol. Ce e important de reținut despare acest loc este că datează din secolul XIV și găzduieşte cel mai vechi ansamblu de pictură bizantină (atât cât a mai rămas din el), pictură realizată înaintea celei de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeș, găzduiește două altare funcţionale pe acelaşi naos, caracteristică a lumii bizantine din secolul X, și tipologic, se înrudește cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, fiind o biserică sală.

Mănăstirea Corbii de Piatră cu hram Adormirea Maicii Domnului
DC4 / Strada Mănăstirii nr. 110
Comuna Corbi 
Jgheaburi 117285
Tel.: 0752 289 910
Program de vizitare: L - D - 09:30 – 18:30

Vezi pe hartă
asezare rupestra, manastire rupestra
Mănăstirea rupestră Corbii de Piatră

Piciorul de uriaș din bolta de gresie din curtea Căsuței Albastre

casa taraneasca
Căsuța Albastră din Comuna Corbi
Căsuța Albastră
DC4 / Strada Mănăstirii
Comuna Corbi 
Jgheaburi 117285
Program: L-S - 08:00 - 16:00 | D - închis

Vezi pe hartă

Ce n-am acoperit în articolul respectiv e faptul că, în dreapta bisericii rupestre, cum te uiți spre ea, în gospodăria cu Căsuță Albastră, în fundul curții, unde proprietarii și-au întins acareturile, sub o boltă de stâncă, ai să găsești un alt element ce ține de zona de ritualuri străvechi, de pe vremea dacilor, o scăldătoare săpată în stâncă, un presupus loc de botez al dacilor.

Odată ajuns în gospodăria cu Căsuță Albastră, saltă ochii către stânca de gresie și deschide urechile la ceea ce spune urmașul mamei Uța, cea care a locuit în Căsuța Albastră. Fie natura, fie omul au conturat în stânca de gresie forme care-ți vor deschide porțile imaginației: o reptilă cu coloana vertebrală la vedere, un cap de lup dacic, un câine ș.a.m.d. Ceea ce-ți va atrage cu siguranță atenția este piciorul perfect conturat și o parte din corpul unui uriaș prinse în stâncă. Capul și coiful îi stau jos, la baza stâncii, parcă încleștate de pământ, să nu care cumva să se înstrăineze de uriașul de dinaintea potopului, ce stă captiv în stânca de deasupra.

urias de piatra
Uriașul pietrificat de la Corbii de Piatră

Mie, unul, tot spectacolul creat de figurile conturate de neregularitățile stâncii de gresie mi-a adus aminte de un paragraf din Vampirul Lestat al lui Anne Rice: imaginația omenească e plină de amintiri nemărturisite, redat aici aproximativ.

Fascinația oamenilor pentru uriași e prezentă pe tot teritoriul României, din Apuseni până în Munții Buzăului. Mărturie sunt legendele despre jidovi, novaci sau căpcăuni, dar și mărturisirile unor oameni ce au văzut cu ochii lor schelete lungi cu forme umanoide, culese de pe șantiere arheologice, cum sunt scheletele de uriași descoperite în siturile arheologice de la Argedava (Județul Giurgiu), Polovragi (Județul Gorj) sau Cetățeni (Județul Argeș), din dealul de sub Mănăstirea Negru Vodă, marturisiri parcă desprinse din cărți nepublicate despre secrete nespuse.

Și ca totul să fie mai intrigant, cam toate legendele cu uriași se regăsesc în zonele în care s-au descoperit urme ale civilizației dace.

Revenind la cupola de stâncă din curtea Căsuței Albastre, după câțiva ani de secetă, anul acesta o mică cascadă a reînceput să susure din stâncă. În trecut, aici s-au filmat scene din Zestrea Domniței Ralu, al 5-lea episod din filmul Haiducii.

Plaiul de Mijloc

După ce asculți poveștile despre uriași și despre casa rămasă la marginea istoriei, poți să mergi sus pe stânca de gresie, în locul pe care localnicii îl numesc Plaiul din Mijloc. Deși natura și-a intrat în drepturi și nu dezvăluie altceva decât încântare ochiului sfredelitor al omului, aici s-au găsit urmele unei dave dace. În baza acestor descoperiri s-au făcut speculații cum că aceasta ar fi fost Geridava, cetatea lui Dromihete, conducătorul geților din nordul Dunării. Urme mult mai relevante ale Geridavei au fost descoperite în nordul Bulgariei, în apropiere de Drenov, mai la sud de Turnu Măgurele.

Dacă dava e doar în poveștile seculare ale comunității, altarul dac de sub biserica terestră e cât se poate de real, în acesta fiind vizibile adâncituri pentru mirodenii și șanțuri de scurgere.

Crucile patee din muntele de gresie de la Corbii de Piatră

Din Plaiul de Mijloc se poate coboarî pe cealaltă parte a bisericii rupestre, pe partea stângă a acesteia, unde, la baza stâncii de gresie, în gospodăria opusă Căsuței Albastre, s-au descoperit câteva cruci sculptate direct in stâncă, 3 cruci cu brațe egale și una cu un braț mai lung, clasică.

Cele 3 cruci cu brațe egale sunt de tip pateeic, model de cruce specific cavalerilor francmasoni sau celor din Ordinul lui Hristos, o continuare a Ordinului Templier desființat ca urmare a deciziei papei Clement al V-lea, sub influența lui Filip al IV-lea al Franței, din cauza puterii excesive dobândite pe perioada existenței acestei organizații.

Pe vremuri oamenii se rugau la cruci de piatră și aveau sufletul de aur. Acum ne închinăm la curci de aur și avem inima de piatră.

Inscripție pe o scândură de lângă peretele de gresie în care sunt scobite crucile patee

Deasupra acestei stânci în care sunt săpate aceste cruci se văd urmele unui acoperiș, semn că aici a fost un loc de închinăciune. Nu se cunoaște exact de către cine era folosit, cert e că inclusiv biserica rupestră datează din timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Nu este exclus ca prin această zonă să fi fost taberele de antrenament ale cruciaților lui Iancu Corvinul, cavaleri veniți din Europa să lupte sub semnul Corbului de Piatră. Ochiul uman a descoperit și aici forme bine definite în peretele de stâncă: un pește a cărui coadă e un mic trovant încă prins în stânca de gresie, un simbol răspândit al creștinismului.

forma peste, peste, stanca
Forma de pește conturată în stâncă

De undeva de lângă stâlpul porții ce delimitează gospodăriile de la baza stâncii de gresie, ochiul bine antrenat și imaginația fără margini descoperă fața de lup, un simbol al ritualului, călăuza dintre cele două lumi.

Față de lup în stânca de gresie de la Corbii de Piatră

Formele prin care stânca de gresie vorbește încă sunt analizate de specialiști pentru a se delimita arta făcută de natură și intervenția mâinii umane.

Cum ajungi în satul Corbi?

Dacă vrei să ajungi în Corbi, cel mai la îndemână îți e autoturismul personal, altfel trebuie să te bazezi pe transportul județean asigurat de o companie privată, ce asigură legătura între Pitești și Nucșoara sau Curtea de Argeș și Nucșoara.

Din Pitești ai la îndemână cursa de microbuz ce pleacă din Autogara Girexim spre Nucșoara, prin Domnești și Corbi, de la 08:30, 09:30, 15:15, 16:00, 19:00, 20:30, 09:30 și 16:00.

Autogara Nord (Girexim)
Strada George Coșbuc 12
Pitești 110103

Vezi pe hartă
Vezi harta traseelor județene pentru cursele de transport persoane (.pdf)

Din Curtea de Argeș ai la îndemână cursa de microbuz ce pleacă din Autogara R.M.R. către Poiana Rusului, prin Domnești și Corbi, de la 07:05, 08:40, 09:40, 10:20, 11:20, 12:00, 12:40, 13:40, 14:20, 15:15, 17:20 și 18:15.

Autogara R.M.R.
Strada 1 Mai 7
Curtea de Argeș 115300
Tel.: +40 248 726 510

Vezi pe hartă
Vezi harta traseelor județene pentru cursele de transport persoane (.pdf)

Am vizitat Valea Vâlsanului, Valea Râului Doamnei și am stat la Pensiunea Ciprian (Resort Carpatia Brădetu) la invitația Carpatia Tour, agenție de turism specializată atât în servicii de turism, cât și de transport. Carpatia Tour administrează Resort Carpatia – Pensiunea Ciprian din Brădetu și Hotelul Plutitor Carpatia Sf. Constantin din Sulina. Traseul făcut de noi face parte din oferta de tururi 4×4.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Revolut Stays

Rezervă-ți cazarea prin Revolut Sejururi și beneficiază de cashback de până la 10%

Next Article
Rezervatia Valea Valsanului

Atracții turistice în Rezervația Valea Vâlsanului

Related Posts
Total
0
Share