Te-ai pregătit pentru vara asta nebună și fierbinte în aviație?

Drepturile pasagerilor transportului aerian și alternative avion pentru vara 2022

Așa cum probabil ai simțit-o deja pe propria piele sau, dacă nu, cu singuranță au ajuns la tine știri despre haosul generat de lipsa de personal și grevele din aviație, vara asta călătorești exclusiv cu riscul de a-ți întârzia și a ți se anula zborurile planificate sau de a fi refuzat la îmbarcare din motive de suprarezervare (overbooking). Din acest motiv este bine să te uiți după alternative la avion sau să cauți să gestionezi cât mai bine situațiile de mai sus prin abonarea la servicii de tip wallet sau la programe flex.

Cum vara asta se anunță una lungă și fierbinte în aviație, păstrează-ți calmul, nu te supăra, fii civilizat în relația cu operatorii din turism și cei aerieni, bucură-te de vacanță și, cel mai important, cunoaște-ți drepturile de pasager pe zboruri charter sau de linie.

Cunoaște-ți drepturile de pasager afectat de zboruri anulate, întârziate sau suprarezervate

Îți poți cere singur drepturile în caz se anulează zboruri sau apar întârzieri mai mari de 3h sau ești refuzat la îmbarcare din cauză de supra-rezervare. Regulamentul CE 261/2004 te acoperă în astfel de situații.

Zbor anulat sau întârziat? Click aici!

Redau mai jos sumele maxime pentru compensații în caz de zboruri de linie anulate, întârziate sau refuz la îmbarcare din cauză de suprarezervare (overbooking):

Distanță/durată întârziere Până la 3h 3h + 5h + Amânat pentru ziua următoare
<1500 km Asistență
(snacks, apeluri gratuite, băuturi)
250 EUR
  • Dreptul la compensație
  • Rambursarea prețului biletului
  • Asigurarea zborului de retur la punctul de plecare inițial
  • Compensație pentru întârzieri de până la 5h
  • Transfer aeroport-hotel/hotel-aeroport
  • Cazare la hotel
Între 1500 și 3500 km 400 EUR
> 3500 km 600 EUR

Pentru a fi eligibil pentru compensații, trebuie ca zborurile să aibă loc, după cum urmează:

  • cu companie aeriană din UE:
    • din afara UE către interiorul UE;
    • din interiorul UE către interiorul UE;
    • din interiorul UE către afara UE;
  • cu companie aeriană non-UE:
    • din interiorul UE către interiorul UE;
    • din interiorul UE către afara UE.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cere drepturile și a obține despăgubiri

Pașii logici pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cere drepturile de pasager aerian sunt următorii:

  • Ceri asistență la agenția de turism turoperaroare de la care ai cumpărat pachetul turistic ce include și zbor; fii politicos!
  • Dacă agenția de turism nu te ajută, trimite cererea de despăgubire (.PDF) direct către compania aeriană; ți se va răspunde în funcție de politica fiecărei companii aeriene, dar nu mai târziu de cât prevede legea ce se aplică în țara de rezidență fiscală a companiei aeriene;
  • Dacă ai optat pentru o asigurare completă de călătorie (inclusiv pentru zboruri anulate, bagaje pierdute etc.), faci cerere de rambursare către emitentul poliței de asigurare de călătorie;
  • În caz că nu ai obținut un răspuns favorabil de la compania aeriană cu rezidența fiscală în România sau de la compania aeriană nerezidentă fiscal în România care a aterizat zborul pe un aeroport din UE, mergi cu răspunsul către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și care-ți drepturile. În situația în care compania aeriană care operează zborul are rezidență fiscală în UE, va trebui să te adresezi autorității naționale pentru protecția consumatorului din țara unde își are rezidența;
  • Last resort, în caz că niciuna dintre acțiunile de mai sus nu dă rezultate, mergi și deschide un claim cu o companie specializată în drepturile pasagerilor transportului aerian, precum AirHelp sau Claim Compass; pentru acest lucru și se va percepe un comision din valoarea compensației și un comision pentru deschiderea acțiunii în instanță, în cazul în care situația o cere.

Zbor anulat sau întârziat? Click aici!

Soluții alternative pentru a soluționa mai ușor problemele generate de transportul aerian

Folosește carduri cu servicii conexe

În cazul în care ai carduri de credit/debit cu servicii conexe, verifică dacă nu cumva au incluse și asigurări de călătorie și ce anume acoperă aceste asigurări, poți beneficia chiar de acces în lounge-urile din multe aeroporturi din lume, serviciu util dacă îți întârzie zborul, sau chiar de rambursări dacă îți este anulat zborul.

Aplică pentru ING Gold

Dintre produsele fintech folosite des de români, Revolut și Curve (care este un portofel virtual, de altfel, în care îți poți înregistra orice fel de card, inclusiv pe cele de fidelitate) pun la dispoziția celor interesați opțiuni de carduri cu asigurare de călătorie, lounge access în aeroporturi și rambursarea sumelor pentru zborurile anulate.

Înregistrează-te în Revolut App Ia-ți cardul Curve

Soluții alternative de transport la avion

Închiriază mașină

Dacă distanțele sunt abordabile cu mașina, optează pentru asta. Ce poate fi mai fun decât un roadtrip cu prietenii către Grecia, Muntenegru, Croația, Albania sau Bulgaria? Da, vei face pauze de dezmorțire, vei mânca prin benzinării și vei dormi câte o noapte în destinații de tranzit, dar o vei face în ritmul tău și fără nervi întinși la maxim.

Dacă pleci cu mașina personală, e recomandat să te abonezi la un serviciu de asistență rutieră.

Alege un pachet de asistență rutieră

Dacă nu ai mașină personală, analizează opțiunea de a închiria una și vezi cum ieși.

What about carpooling? 🙂

Mergi cu autocarul

Probabil nu te-ai fi așteptat să-ți spun una ca asta, dar ia în calcul să mergi în vacanță cu autocarul. Fie te orientezi către un brand cu prezență mondială precum Flixbus și te bucuri de serviciile lor de infotainment și conectivitate pe tot parcursul călătoriei, fie apelezi la un agregator de curse de autocar precum Omio. Îți recomand cu căldură Omio, am lucrat cu ei, vin cu suport excelent pe partea de relații cu clienții în caz de nevoie, au acoperire în toată lumea.

CITEȘTE ȘI: Închiriere autocare pentru curse turistice și ocazionale în țară sau extern. Ofertă Carpatia Tour

Ca alternativă, poți merge direct la firmele care organizează chartere prin destinațiile europene populare pentru vacanțele estivale și optezi doar pentru transport, de restul ocupându-te tu.

CITEȘTE ȘI: Curse FlixBus către litoralul bulgăresc

Optează pentru pachete charter cu autocarul

Da, asta înseamnă să apelezi la o agenție de turism care vinde astfel de pachete. Cred că sunt printre puținii bloggeri care au curajul să îți spună asta, fără se se fi făcut lobby pe lângă mine.

Da, te vei limita la Bulgaria, partea continentală a Greciei sau insulele mai apropiate de continent sau un maxim Turcia. Dar nu-ți vei bate capul cu așteptări prin aeroporturi și alt stres cauzat de întârzieri, anulări și suprarezervări de zboruri.

Mergi cu trenul

Știu că deja îți vin în minte imaginea cu tabela de plecări-sosiri filmată cu webcam-ul, papornițe și mirosuri care mai de care mai letale, dar știu că tu mergi în destinații selecte, unde publicul călător e altul, așa că ia în calcul și metoda asta de deplasare fie că mergi prin țară, fie că mergi în străinătate.

CITEȘTE ȘI: Kerala Malabar Express, cu trenul prin India

Vei avea timp să lucrezi on the go, să admiri peisajul, vei culege idei pentru jurnalul tău de călătorie etc.

Servicii suplimentare pentru o mai bună gestiune a zborurilor planificate

Dacă, totuși, niciuna dintre opțiunile de mai sus nu-ți face cu ochiul și te bazezi în continuare pe transportul aerian, promoții și alte prețuri mici la bilete de avion făcându-ți cu ochiul, asigură-te că operatorul aerian îți pune la dispoziție soluții concrete de protecție în cazurile în care te răzgândești, accepți alternativele, apar zboruri întârziate, anulate etc.

Portofele virtuale și programe flex

De exemplu, asigură-te că operatorul aerian îți pune la dispoziție un wallet pe care îl poți prealimenta înainte de a-l folosi în condiții mai avantajoase decât dacă ai plăti online cu cardul pe site-ul operatorului aerian, la momentul achiziționării biletelor de avion. La fel de bine e util în cazul în care compania anulează zboruri și îți returnează banii în wallet, urmând să îi folosești pe alte zboruri ale companiei aeriene.

La wallet-uri se adaugă programele de tip flex, în cadrul cărora poți opta gratuit pentru schimbări de locuri, de zboruri, de bagaje suplimentare etc.

Dacă ești mult mai confortabil cu platformele de rezervări online, decât cu operatorii aerieni, verifică să vezi ce servicii extra îți pot oferi pentru anulări din propria ta inițiativă, refund-uri pentru zborurile anulate de companie etc.

Este adevărat, soluțiile de mai sus vin cu niște costuri extra pentru liniștea ta sufletească.

Încheie o asigurare de călătorie

Indiferent de ce metodă de a călători alegi din cele de mai sus, fă-ți asigurare de călătorie. Dacă nu ești convins că-ți trebuie, măcar cere Cardul European de Sănătate (cu acoperire doar în țările membre UE; îl poți cere online, cel puțin pentru București.

Pentru țări din afara spațiului european, tot asigurarea de călătorie îți e necesară, asigurare ce-ți poate acoperi situații medicale pre și în timpul călătoriei, situații legate de bagaje sau alte situații specifice călătoriei tale, ba chiar și situații ce rezultă din crize politice, revolte ș.a.m.d. Cele complexe te pot acoperi în caz de zboruri întârziate sau anulate.

Încheie o poliță de asigurare de călătorie

Dacă ai între 18 și 39 de ani și călătoriile sunt un stil de viță pentru tine, cu staționări de durată în diverse locuri, consideră și asigurarea pentru nomazi digitali de la SafetyWing.

Și dacă, totuși, stai în casă, că viața e frumoasă și în staycation, e clar că te pregătești de cel mai rău val care va să vină: al doilea val de nunți de la ridicarea stării de urgență. 😂 Îți doresc succes și casă de piatră prietenilor tăi!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
card vacanta

Optează pentru plata online cu cardul de vacanță

Next Article
Litoral Romania

Raport (ne)anual de pe litoralul românesc

Related Posts
Total
0
Share