Găsești restaurante în Brașov care să-ți satisfacă curiozitățile culinare atât în materie de bucătărie brașoveană, cât și în ceea ce privește experiențele internaționale. Că-i bucătărie clasică sau fine cuisine, asta depinde numai de gusturile tale.
Meniurile restaurantelor din Brașov sunt deschise și pentru cei care au poftă de ciorbă de fasole în pâine, friptură sau tocăniță de oaie ca la Brașov, tochitură sau salată brașoveană, dar și pentru cei cu deschidere către mâncăruri tradiționale reinventate.
Experiențele sunt pe măsura așteptărilor, iar eu împreună cu familia am trecut prin toate. Ceea ce urmează să asimilezi sunt pur experiențele noastre în timpul celor câteva vizite la Brașov, vizite care au culminat cu evenimentul #ExperienceRomania de la sfârșitul lui iunie.
Ce mă califică pe mine să am păreri despre mâncare e faptul că am experimentat mai multe bucătării internaționale, de la cele clasice la cele pentru restaurante de lux, precum și contexte diferite de preparare ale mâncării, de la ușa cortului, la cazanele de cantină, la preparat în ritm propriu pe plită de piatră în restaurante cu ștaif sau cursuri de gătit. 😉
Restaurant Hotel ARO Palace*
Dacă te cazezi la Hotel ARO Palace sau dacă ajungi la un eveniment aici, îi vei încerca cu siguranță și restaurantul.
Porțiile de mâncare au un echilibru între fine cuisine și proporții pe măsura apetitului tău și lasă tot timpul loc de următoarea experiență culinară pe care și ales-o din menu, în cazul în care începi cu un … starter, apoi continui cu un fel principal și închei cu un desert light.
Dacă nimerești aici în cadrul unui eveniment, ai toate șansele ca simțurile să-ți fie răsfățate de experimentele culinare ale bucătarului șef. Noi, familia Călătorul Digital :D, îți putem spune că sunt șanse mici să spui că nu îți place ce îți este servit pe farfurie. Asta dacă nu cumva călătorești cu un deosebit precum S. al nostru care, după al doilea fel de mâncare servit, se întreba când vine mâncarea. 🙂
Ce vreau să spun e că platingul este extraordinar și scoate în evidență mâncăruri și ingrediente pe care în mod normal le consideri banale. Pe lângă faptul că te stimulează vizual să încerci, te și pregătește pentru o experiență a gustului deosebită. Nu există să spui că mâncarea arată bine, dar gustul este dezamăgitor.
Antreul pregătit pentru noi a constat în fâșiuțe de carne de porc pe pat de humus decorat cu fâșii de baghetă crocante, frunze de măcriș, somon și roșii cherry. O nebunie de culoare la care s-a adăugat și un melanj nebunesc de gusturi.
Felul principal a constat în ruladă de piept de pui umplută cu brânză de capră, stropită cu un sos cu țelină și unt, servită alături de o plăcintă de conopidă. Pentru o mai bună informare și așteptări pe măsură, eu, personal, nu mănânc brânză de ovine de fel, nu că aș avea probleme, ci pentru că nu îmi plac nici gustul, nici mirosul. În ceea ce privește rulada de pui cu brânză de capră, nu am avut această problemă, atât de bine s-a contopit cu preparatul.
Și pentru a încheia cum se cuvine o cină chiar festivă aș putea spune, ni s-a servit un desert care să echilibreze simțurile de după cele două preparate, un mousse răcoritor ce îmbina savori de fructe exotice, ba chiar cu tentă de limoncelo (cel puțin asta îți pot descrie eu în baza experiențelor mele de până acum).
La mâncărurile de mai sus poți încerca și un vin bun, atât de la crame internaționale (Purcari, Hermeziu), cât și de la crame locale (Liliac, Jidvei, Alira Dobrogea, Aurelia Vișinescu, Recaș Banat, Oprișor Oltenia).
Restaurant Hotel ARO Palace
Bulevardul Eroilor nr. 27
Brașov 500030
România
Tel. rezervări: +4 0268 478 800
Vezi pe hartă
Sub Tâmpa*
După atâtea legende, istorie și superlative, foamea îți va da ghes și îți va ghida pașii către cel mai apropiat restaurant. Eu zic că poți să faci de așa natură, încât să îți termini plimbarea prin Brașov pe promenada de sub Tâmpa. De ce aici? Pentru că pe promenada de sub Tâmpa, în apropierea stației de telecabină, te așteaptă oamenii primitori de la restaurantul-terasă Sub Tâmpa cu un meniu nou cu preparate din bucătăria neo-tradițională.
Te-am pierdut? Bine, am să te lămuresc care este treaba cu bucătăria neo-tradițională. Aceasta nu este altceva decât o selecție de rețete din perioada sec. XVII – sec. XIX, rețete populare din bucătăria familiilor nobile, cu influențe internaționale (Austria, Franța), dar și din bucătăria oamenilor de rând, atât din Transilvania, cât și din restul țării.
Din start îți spun, ai șanse mari să-ți potolești foamea chiar și cu antreurile tradiționale românești regândite pentru a amplifica experiența culinară. Așadar, comandă cu moderație, lasă loc de următorul felul principal.
Dacă e să îți spun ce mi-a plăcut mie maxim, pasta de jumări și burta de vacă crocantă sunt în topul listei de recomandări. Nu mă interesează că se poate găsi pastă de jumări și în comerț și că am ratat-o eu. Eu aici am gustat-o prima dată și de acest loc se va lega amintirea ei. Iar burta de vacă cu sosul ăla de usturoi al casei e o nebunie curată. Așa cum nu mănânc de obicei brânză de ovine, nu mănânc nici burtă as in ciorbă de burtă, dar burta asta corcantă nu te mai lasă până nu o lași tu pe ea, ca să zic așa.
După antreuri, eu m-am îndepărtat de bucătăria transilvăneană neo-tradițională și am călătorit culinar de la Marea Neagră, prin Marea Mediterană până pe coastele vestice ale Europei și Africii de Nord, căci vremea mă făcea să visez la mare. Adică am comandat un file de lup de mare cu baby spinach. Excelent.
Intră cu încredere aici chiar dacă ești însoțit de copii. Cei de la Sub Tâmpa au pregătit un fel combinat și pentru ei, cu care zic eu că mergi la sigur dacă cei mici sunt mai ancorați în bucătăria clasică decât în cea experimentală: mini burger, cu nuggests, paste cu sos roșu și cartofi prăjiți.
Zic oamenii ce se ocupă de momentul tău de bine aici la terasă că vedetele meniului lor sunt obrăjorii de porc, pulpa de rață și spuma de icre.
Dacă mai ai loc și de desert, la fel, au o vedetă pe care o scot în evidență – budinca de cozonac. N-am încercat-o, căci eu sunt fanul torturilor cu aluat mai mult sau puțin însiropat. Dintre cele disponibile la Sub Tâmpa ți-l recomand pe cel de-al casei, Tort Sub Tâmpa.
Evident, vinul îți poate deschide apetitul pentru oricare din felurile de mâncare de mai jos, dar și berea vine să facă cinste Brașovului. Mi-a făcut cu ochiul și am încercat cu repetiție un Czell nefiltrat, berea preferată a domnilor de demult din Țara Bârsei.
Iar dacă nimic din ce am scris mai sus nu te convinge, îți las mai jos noul meniu al restaurantului Sub Tâmpa.
Restaurant Sub Tâmpa
Aleea Tiberiu Brediceanu nr. 1 (Aleea pietonala de sub Tâmpa),
Brașov 500014
România
Tel. rezervări: +40740 316 661
Vezi pe hartă
Restaurantul Belvedere
Zic cronicile vremii că dacă vrei să savurezi mâncăruri preparate din produse proaspte de sezon de la localnici prezentate artistic (cică haute cuisine îi zice) și să vezi și centrul vechi al Brașovului in splendoarea lui e musai să vii la Restaurantul Belvedere.
Eu îți pot confirma vederea extraordinară din restaurant asupra Brașovului și parțial partea legată de ce au în meniu. Asta pentru că am ajuns aici la un eveniment de voie bună și am mâncat ce au mâncat și restul invitaților. Da, nu a lipsit fine cuisine-ul nici din meniul evenimentului, cum nu au lipsit nici vinurile cu care se laudă în panoplia din restaurant.
Am fost așa de absorbit de eveniment, că n-am mai avut timp de apucături de influenker ca să pozez platingurile. ????
Dacă vii cu mașina și nu găsești loc de parcare în curtea restaurantului, vezi că trebuie să te descurci cu parcatul în pantă destul de abruptă.
Restaurantul Belvedere
Strada Stejerișului 11B
Brașov 500122
Tel. rezervări: +4 0735 404 169
Vezi pe hartă
Cucinino Pasta & Pizza Bar*
Cucinino e un pasta & pizza bar pentru oameni cu dichis, oameni care iubesc să socializeze în jurul mesei pe care se regăsesc rețete reinterpretate.
E locul în care vrei să mergi dacă cauți să mănânci ceva mai light, de calitate, care să-ți fie servit rapid.
Ca să îți dau exemplul meu, când sunt nehotărât în materie de bucătărie tradițională (care, de cele mai multe ori, se lasă greu dacă nu știi cum să le abordezi), nu dau niciodată greș cu pastele. Le prefer pe cele cu fructe de mare sau pe cele bolognese. Nu dau greș nici cu pizza, care e undeva între ca nivel de after party, în condițiile în care încerc să mă țin cât mai departe de cocă. Dar pentru asta s-a inventat blatul crocant din făină integrală, nu? 🙂
Și aici îți poți face intrarea cu antreuri sun formă de bruschete cu roșii și usturoi, cu niște prosciutto crudo sau brânzeturi italienești.
Sau poți sări peste direct la felul principal, cum am făcut și eu, de altfel. După experiența de la prânz, simțeam nevoia de ceva mai light, așa că am optat pentru paste cu creveți și nu mi-a părut rău. Au mers foarte bine, puțin condimentate și cu creveții bine făcuți.
Cred că e singurul loc în care S. a putut să se orienteze cu ușurință în ceea ce privește alegerea perfectă pentru el. Niciun copil nu cred că poate să zică pas la pizza.
E un loc pe care ți-l recomand mai ales în perioada în care funcționează și în regim de terasă, căci spațiul interior e destul de intim și limitat pentru grupurile numeroase.
Cucinino Pasta & Pizza Bar
Strada Diaconu Coresi 6
Brașov 500025
Tel. rezervări: +4 0772 250 811
Vezi pe hartă
Tipografia
Pe aceeași stradă cu Cucinino, la nici 10-15 metri de acesta, se află Tipografia, o locație în care trebuie să ajungi dacă ești pasionat/ă de berea craft. Este relativ aglomerat, locația fiind destul de mică, așa că așteaptă-te să-ți savurezi bere în picioare sau pe scările magazinelor vecine. Găsești aici beri craft de la Zăganu, Hophooligans și alți producători locali sau din afară.
Tipografia
Strada Postăvarului 1
Brașov 500024
Vezi pe hartă
Deane’s Irish Pub & Grill
Deane’s Irish Pub & Grill e locul în care trebuie să ajungi dacă vrei să bei o bere englezească, un Guinness, în timp ce savurezi și un fish & chips sau alte gustări din zona asta de fast-food de Irish pub, precum aripioare picante, inele de ceapă pane sau wrapuri diverse.
S. e mare fan al burgerului lor cu cartofi și sos roz (așa a botezat el sosul de burgeri), iar eu trag la această terasă ori de câte ori ajung în Brașov, pentru că aici găsesc nefiltrată de grâu la draft.
Nu este un loc cu pretenții, este un loc unde accentul se pune mai mult pe socializare și mai puțin pe ce ai în farfurie.
E un loc pe care îl recomand atunci când e deservit de terasă. Interiorul e tipic de bar englezesc la parter și se pretează celor ce vor să socializeze la un pahar de bere în timpul ce urmăresc un meci. Au o zonă de servit masa la subsol, dar personal nu aș sta acolo, mă simt mai confortabil când văd lumina zilei sau luna prin geam.
De fiecare data când trecem pe acolo, scoatem din portofel între 150 și 200 lei pentru trei persoane, comenzile acoperind ce se vede în imaginile de mai jos.
Deane’s Irish Pub & Grill
Strada Republicii 19
Brașov 500030
Tel. rezervări: +4 031 229 5275
Vezi pe hartă
Bubble Waffles Brașov
E un răsfăț cu mult dulce atât pentru copii, cât și pentru adulți. E fix vis-a-vis de Deane’s Irish Pub & Grill.
Eu, unul, nu sunt mare fan de așa ceva, dar S. & A. mai scapă la nebunii din astea calorice.
Bubble Waffles Brașov
Strada Republicii 24
Brașov 500030
Vezi pe hartă
Sper să-ți fie de folos recomandările și să te inspire în alegerile tale culinare. Dacă ți-a plăcut cum te-am convins să experimentezi culinar Brașovul, dă un share pe rețeaua socială pe care activezi să știe și alții unde să vină. ????
Dacă e ceva ce am ratat până acum în Brașov din punct de vedere culinar, folosește cu încredere secțiunea de comentarii și nu ne priva pe mine și pe cititorii acestui blog de experiențele culinare extraordinare ale orașului.
*Experiențele culinare ne-au fost oferite în cadrul evenimentului independent de promovare a României #ExperienceRomania, ediția dedicată Brașovului, organizat de Pura Vida Huts, iar cazarea a fost asigurată de ARO Palace.