Campingul la nivel de amator, dar și petrecerea timpului în natură mi-au declanșat dorința, neprioritară, de a-mi completa linia de echipament outdoor cu un arzător pe gaz cu butelie detașabilă, un set de vase pentru gătit la flacără de arzător, o sobiță pe bază de vreascuri și o tigaie de fontă.
N-au fost neapărat achiziții planificate, n-am urmărit prețuri sau branduri, pur și simplu, când s-a ivit ocazia, am cumpărat ce s-a nimerit sau am făcut de mâna mea, în încercarea de a-l deprinde pe S. cu îndemnări diverse.


Poți sări direct la secțiunea care te interesează, dând click pe link-urile de mai jos:
- Arzător portabil cu butelie Campingaz
- Vase de gătit pentru camping Ernesto
- Sobă bushcraft
- Tigaie de fontă
Arzător portabil cu butelie Campingaz

Am cumpărat arzătorul pe gaz cu butelie detașabilă dintr-un impuls, cu ocazia Black Friday-ului din 2021, la momentul respectiv neavând o nevoie clară pentru el.
Arzator gaz micro plus 1230W (emag) | Arzător compact Bleuet (Dechatlon)
S-a dovedit o alegere bună, S. e foarte încântat de faptul că ne putem face ouă ochiuri, omletă sau bacon direct la ușa cortului.
Brațele arzătorului se pliază și se stochează separat de cartușul de gaz într-o cutie portabilă de depozitare. Valva arzătorului se conectează la cartuș prin înșurubare, Campingaz numind asta EasyClick.
La arzător pot fi folosite cartușe de gaz propan-butan, detașabile (cu înșurubare), de tip CV270, CV300, CV470, ce au o autonomie de la 2h20m, 2h40m, respectiv 5h. Eu am achiziționat separat un cartuș CV270, pe care nu l-am golit încă, deși am gătit cu el mai mult de 2h20m cumulat. Bine, nu am fiert apă ca să fie nevoie de o putere așa mare (1300 W), la care se raportează și autonomia, de altfel. Cred, nu sunt specialist în asta. Cartușele sunt funcționale la temperaturi de peste 5 grade Celsius.
Fiind mobil, poate fi folosit fără probleme în drumeții, camping fără logistică serioasă, plimbări cu bicicleta în sezoanele de primăvară-vară-început de toamnă etc.
Ca să fie funcțional, ai nevoie de veselă de camping pentru gătit ușoară și de dimensiuni reduse, altfel arzătorul, cu tot cu cartuș, devine instabil. De preferat a fi folosit folosit pe o suprafață plană, întrucât depinde de baza cartușului, a cărui diametru nu depășește 9 cm (pentru CV270, 300)/11 cm (pentru CV470).
Vase de gătit pentru camping Ernesto (de la Ldl)
Eu am rezolvat problema de mai sus cu un set de vase de gătit pentru camping de la Ldl, marca Ernesto. Bine, sunt produse OMD, deci le poți găsi și sub alte branduri, precum Zola.
Este un set compact de gătit din 7 piese (2 oale pentru fiert + capace, tigaie pentru prăjit, spatulă și sac de depozitare), ce poate fi folosit pentru gătit în camping, pe arzătoare/aragazuri cu gaz. Vasele au mânere pliabile și pot fi stivuite modular (una într-alta), cu mențiunea că singurele problematice pentru depozitare modulară pot fi capacele.
Vasele de gătit sunt din aluminiu anodizat (aluminiu dur) și sunt gândite fix pentru gătit la arzător cu gaz. Anodizarea presupune oxidarea și apoi scufundarea aluminiului într-o baie de acid electrolitic. Acest lucru îi conferă materialului durabilitate și reduce scurgerea aluminiului în mâncare. Ca material, aluminiu anodizat nu este recomandat pentru gătitul îndelung.


Sacul de depozitare este dintr-un material sensibil la expunerea îndelungată la soare și diferențele de temperatură (din experiența cu produse similare).
Cu o grosime de 1,8 mm, setul de la Ernesto asigură transfer rapid de căldură, ceea ce face ca vasele să se încălzească repede. De asemenea, sunt ușor de curățat, proprietate conferită de stratul neaderent de la ILAG®, strat ce face materialul potrivit pentru gătit inclusiv alimente cu aciditate scăzută.
Setul de gătit e ideal pentru camping, dar și pentru deplasări cu rucsacul în spate sau bikepacking, în care se optează doar pentru o singură piesă. Deși întreg setul este ușor, ocupă spațiu.
Sobă bushcraft

Secțiunea aceasta este pentru momentul meu de glorie, întrucât trece în revistă o sobiță de gătit în aer liber făcută de mine. Este făcută dintr-o tablă de butoi de smoală/motorină, este demontabilă/pliabilă și chiar portabilă, chiar dacă greutatea ei este de 1160 g.

Arde cu vreascuri sau lemne despicate subțire, ceea ce o face ideală pentru situațiile în care nu ai foarte multă masă lemnoasă la îndemână. Te scutește de pregătirea unei vetre de foc, dar are nevoie de o bază care să colecteze jarul/cenușă ce cade prin găurile de ventilație.
Pentru a o face pliabilă am folosit niște balamale pentru a îmbina părțile laterale, iar fundul este de tip puzzle.



Nu este perfectă din punct de vedere al decupajelor, dar funcționează. Pentru a putea găti pe ea cu vase mai mici de 21 cm în diametru am cumpărat un suport pentru ochi de aragaz și un grătar rotund de 18 cm în diametru.
Am gândit-o să poată fi folosită cu o tigaie de fontă de 21 cm în diametru și grea. Mai trebuie să îi fac un suport mai înalt, pe lamele, pentru a face gătitul în vase mai late mai eficient. Am observat că nu mai are tiraj dacă folosesc pentru gătit tigaia de fontă care îi acoperă în întregime partea de sus fără un suport mai înalt.
Am făcut chiar hamburgeri la grătarul rotund pe ea. Jarul este suficient cât să gătești un hamburger rare/medium-rare. Timpul de preparare este mai mare decât cel menționat în sursa specificată. Deși am cu ce măsura temperatura de gătire, nu mi-a dat prin cap să fac asta. 🙂

Este potrivită pentru camping cu mașina și bikepacking.
Tigaia și grătarul în acțiune pe sobița de gătit în aer liber:
Tigaie de fontă

Proprietăți fontă
Tigăile din fonta sunt potrivite pentru orice sursă de căldură, fie că vorbim de plite cu gaz sau cu inducție, de cuptoare, de grătare, de foc deschis sau aragaz de camping (deși acesta trebuie să fie cel mai stabil posibil, dată fiind greutatea tigăilor).
Deși mai greu de întreținut, acasă prefer tigaia de fontă în detrimentul celei antiaderente. Are o conductivitate termică ridicată și risc mult mai redus de eliminare a substanțelor chimice în alimente.
Fonta nu este recomandată pentru gătitul încet și îndelung al alimentelor acide, precum roșii, citrice sau gătitul cu vin sau oțet. De asemenea, dacă pui accent pe arome în mâncarea pe care o gătești, evită să gătești în ea pește, ceapă, usturoi, căci le va absorbi aromele.
Este ideală pentru prăjeli, fripturi, omlete sau gătitul de aluaturi.
Asezonare vase de gătit din fontă
Fonta e mai pretențioasă în materie de întreținere, drept pentru care necesită asezonare după câteva reprize de gătit. Are nevoie de un strat protector pentru a nu rugini, strat ce se obține prin ungerea ei cu ulei vegetal, interior – exterior, și încălzirea la cuptor la 230 de grade timp de 30 de minute, în 3-4 reprize. Procesul care are loc în condițiile de mai sus se cheamă polimerizare.
Asezonarea corectă a fontei o face non-lipicioasă la gătit, proprietate ce se pierde cu timpul. Acest lucru se rezolvă prin asezonare repetată, la nevoie, după cum am menționat mai sus.
Întreținere vase de gătit din fontă
De curățat se curăță cu un burete de bucătărie abraziv, șomoiog din fire subțiri metalice sau lanț special de curățare fontă. Sau se freacă cu sare grunjoasă și un capac de lămâie (felia cu moț).


Am luat o tigaie de fontă Heinner, după ce cea non-aderentă a început să facă un fel de fulgi pe suprafața de gătit. E grea, așa că nu e de întors clătite 🙂 și nici pentru chefi efeminați.
Eu o folosesc pe aragazul de gătit în special pentru omlete, ouă ochiuri, fripturi rapide sau mici prăjeli de șuncă și cârnați.

Am încercat-o inclusiv pe sobița de gătit în aer liber și se pretează de minune, cu singura mențiune că trebuie să ai grijă la iuțeala focului. Asta te va scuti de statul într-o alertă continuă când gătești, lucru ce te face să te miști rapid și să pierzi din farmecul gătitului la foc. Același lucru e valabil și pe aragaz.
Este potrivită pentru campingul cu mașina, cu condiția să ai logistica necesară (sobă pe lemne, loc de făcut focul, aragaz portabil etc.).
Pe lângă faptul că echipamentul descris mai sus se face util pentru drumeții și camping este și o variantă de rezervă pentru situații critice.
Tu ce echipament folosești pentru gătit în drumeții și în camping și ce aume te-a convins să-l folosești constant?
CITEȘTE ȘI: