Mai mult de jumătate dintre turiștii străini ce vizitează România călătoresc în interes de afaceri

În primele 6 luni din 2019, 1205.6 mii turiști străini au fost cazați în hotelurile și pensiunile din România, cheltuielile acestora însumând 3146.2 milioane lei. În timpul șederii lor, turiștii străini au cheltuit, în medie, 2609.7 lei/persoană/zi, se arată într-un comunicat emis de Institutul Național de Statistică.

În perioada de referință, 56.1% dintre turiştii străini au avut ca principal motiv al sejurului afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii), cheltuielile acestora reprezentând 59.7% din total.

Restul de 43.9% dintre turiștii străini sosiți în România au călătorit în interes personal, în principal pentru vacanţe (66,8%) și pentru vizita rudelor și prietenilor (9,2%). Călătoriile în interes personal includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49.9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91.2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor străini în restaurante şi baruri au fost de 17.3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12.5%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45.5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32.3% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52.9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38.8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În ceea ce privește cheltuielile turiștilor străini pentru călătorii în interes personal, cheltuielile pentru cazare reprezintă 47.6%, urmate fiind de cheltuielile în restaurante și baruri (15.9%), pentru cumpărături (15.17%) și recreere (10.4%), pe ultimele locuri clasându-se cheltuielile pentru transport (5.6%) și sănătate (2.7%).

Din totalul turiștilor străini sosiţi în România, 48% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34.1% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80.3% din numărul total de turişti, în timp ce 11% au utilizat autoturisme proprii, 7.1% autocare și autobuze, iar 1.6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

L-am inițiat pe S. în drumețiile montane

Next Article

Platforma de rezervări hoteliere Amoma.com și-a încetat activitatea

Related Posts
Total
0
Share