Gadgeturile calatorului

calatorii, travel, turism, gadget

Nu cred că mai este nevoie de un studiu ca să conştientizăm faptul că cei ce călătoresc în ziua de azi sunt dependenţi de tehnologie şi de nevoia de a fi conectaţi cu lumea. Cel din urmă aspect este chiar unul critic, având în vedere faptul că oamenii, în călătoriile lor, se pot confrunta cu intemperii ale naturii sau situaţii de forţă majoră, situaţii în care un email sau un apel telefonic pot liniştii familia şi prietenii rămaşi acasă. Ca să nu mai vorbim de orientarea la faţa locului în oricare dintre situaţii.

În funcţie de profilul călătorilor pot fi încropite kituri de călătorie pentru backpackeri, pentru cei ce călătoresc cu maşina personală sau pentru cei ce preferă confortul, acestea conţinând de la produse de îngrijire personală la laptopuri, unități externe de stocare sau aparate foto.

Nu mă voi lungi cu clasificările pe tipuri de călători/turişti, ci voi merge pe o înşiruire logică, plecând de la nevoile de bază spre cele din zona de confort.

Opriți timpul, clipa asta minunată …*

*Titlul secțiunii este inspirat din refrenul piesei Opriți Timpul, interpretată de Corina Chiriac

Pentru orice călător timpul este preţios, mai ales atunci când legăturile dintre mijloacele de transport sunt foarte strânse sau atunci când acesta încearcă să ţină pasul şi cu alte fuse orare (freelanceri ce trebuie să onoreze conferinţe la distanţă), diferite de cel unde îşi petrece timpul. Şi cum telefonul mobil nu e întotdeauna la îndemână, dosit undeva în geanta de umăr sau printr-un buzunar, ceasul de mână este cel mai bun prieten. Dacă are funcţii de dual time, de cronometru, de altimetru, busolă sau de ce nu agendă telefonică sau mp3 player, cu atât mai bine.

În oferta celor de la eMag se găsesc astfel de ceasuri, ce se pretează foarte bine cu un profil de călători activi. Mie mi-a atras atenția ceasul Oregon Scientific RA126.

Găsiți mai multe modele la:

CE FOLOSESC:

Dacă nu înțelegi ceva, dă-mi un telefon, formează numărul …*

*Titlul secțiunii este inspirat din refrenul piesei Sunt conectat, interpretată de trupa M&G


De la ceas trecem la telefon. Acesta poate îndeplini funcţia de bază de comunicare la distanţă, chiar dispensabil, atunci când se călătoreşte în ţări unde riscul de furt e mare, sau poate fi folosit ca dispozitiv GPS, ca instrument de plată sau instrument de navigat online. În acest sens atât oferta eMag, cât şi a evoMag este una foarte variată. În materie de telefoane low-cost, doar pentru comunicare la distanţă, aş merge pe dispozitive Nokia, iar în materie de smartphones aş opta pentru un dispozitiv cu preţ mediu, cu sistem de operare Android. Pentru cei care au în plan să petrecă mai multe luni în ţări tehnologizate, nu strică să aibă la îndemână un Samsung Galaxi S III (click pe poză pentru mai multe detalii), dotat cu tehnologii NFC. Găsiți mai multe modele la:

CE FOLOSESC:

 E clar c-ați luat-o pe alt drum*

*Titlul secțiunii este inspirat de refrenul piesei Ultimul Om, interpretată de trupa Omul cu Șobolani Dacă unii călători folosesc smartphone-ul doar ca orientare in-destination, atunci pentru orientare la drum lung este recomandat un dispozitiv de orientare dedicat. Călătorii se pot orienta fie în funcţie de preţ, fie în funcţie de complexitatea hărţilor ce vin la pachet sau de accesibilitatea acestora ca produse separate, fie în funcţie de uşurinţa în utilizare, viteza de procesare etc. Şi cum telefonul este un instrument ce asigură călătorilor mobilitate şi conectivitate, nu neapărat şi cel mai comod din punct de vedere dimensiuni ce limitează experienţa vizuală, tableta este un accesoriu adoptat de mulţi călători. Mai multe, aici:

CE FOLOSESC:

Tablet PC-uri, fără efervescență

Fie că vorbim de o tabletă lowcost, ca 0 tabletă Allview Alldro Speed SuperSlim sau 0 tabletă Evolio EvoTab Fun Full Europa, fie că vorbim de produse cu brand puternic ca iPad Mini, tabletele sunt instrumente ce pot ține loc atât de e-book readere, dar și instrumente multimedia.

Pentru mai multe detalii despre experiența folosirii unei tablete în călătorii citiți și articolul Despre tablete PC și utilitatea lor în călătorii

Concluzia mea în această privință, ca urmare a experienței cu o tabletă Allview Alldro Speed SuperSlim, e că o tabletă low-cost își face treaba bine atât timp cât tot ce întreprinde pe ea se face prin intermediul aplicațiilor. La nivel de browsing stă slab de tot și nici la nivel de user experience nu stă chiar așa de strălucit (ecrane capacitive afectate de presiunile exercitate pe carcasa din spate a tabletei).

Mai multe modele, aici:

Călătorii ce preferă să se relaxeze la o ceașcă de cafea și o lectură pe măsură, în unul din localurile specifice locurilor pe care le vizitează, posibil să se simtă mai confortabil cu e-book readere: Nook-uri sau Kindle.

Mai multe, aici:

Fotografia din care tu îmi zâmbești*

*Titlul secțiunii este inspirat din refrenul piesei Fotografia, interpretată de Marius Țeicu


Și cum din călătorii nu te poți întoarce doar cu amintiri povestite, ai nevoie de imagini cu care să le susții, drept pentru care călătorii vor trebuie să aibă în kitul de călătorie un aparat foto. În toată nebunia evenimentului Black Friday călătorii pot găsi la ofertă aparate foto compacte, mirrorless-uri, DSLR-uri entry level sau bridge-uri de la Fuji. Eu mi-am achiziționat un bridge din seria FujiFilm FinePix acum mai bine de un an și sunt relativ mulțumit.

Citiți și articolul Cum să faci fotografii de călătorie mai reușite

Mai multe, aici:

Ultrabook, notebook, laptop<>

Toate ca toate, dar dacă în timpul călătoriei mai trebuie să faci și pe bloggerul, telefonul și tableta nu îți vor fi de mare folos atunci când va trebuie să formatezi text, să editezi poze sau mai știu eu ce alte giumbușlucuri din taste care să-ți asigure și niște bani pentru hălăduieli. Așa că laptopul rămâne cea mai bună soluție pentru călătorii activi din punct de vedere blogging.

Celor ce umblă cu bagajul în spate le va prinde bine un ultrabook, celor ce călătoresc mai comod le va prinde bine un notebook.

Mai multe modele, aici:

Și cum în deplasările peste mări și țări pot apărea incidente în urma cărora unitățile de stocare încorporate în dispozitive pot ceda, nu strică să ai un stick sau un hard extern sau carduri de stocare multiple pentru aparatul foto.

Mai multe, aici:

Spală-te pe dinți sau ia un Orbit fără zahăr*

*Titlul secțiunii este inspirat de un vers al piesei Rimedebine, interpretată de trupa R.A.C.L.A.

Lăsăm instrumentele de comunicare și trecem la cele dedicate detaliilor mai intime. Nu cred că există călător bărbat să se complacă neapărat cu barbă. Parcă niște obrăjori ca fundul de copil nou-născut dau altfel în fața unei bărbi de taliban atunci cât ceri o informație, împărtășești o impresie sau închei niște formalități de cazare. Și aici îl ajută un aparat de ras Braun. Și nici frunza de rucola în strungăreață nu e o fericire, drept pentru care o periuță de dinți cu învârteli poate face minuni.

Review de călător: aparat de ras electric Braun 197s-1

Foto: bfishadow, iPad Internal Speaker via Flickr, Creative Commons Attribution

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.