Despre tablete PC şi utilitatea lor în călătorii

Nu cred  să existe vreun turist dependent de tehnologie care să nu-şi exploateze la maxim gadget-urile din dotare atunci când merge într-o vacanţă mai lungă sau în scurte excursii: fie aparatul foto, camera video, mp3 player-ul, ceasul cu altimetru sau mai ştiu eu ce alte funcţionalităţi, sau telefonul mobil, poate cel mai folosit dintre toate.

De ce zic că telefonul mobil este, probabil, cel mai folosit? Pentru că, odată  cu noua generaţie de smartphone-uri cu acces internet, majoritatea informaţiilor sunt la o aplicaţie distanţă sau câteva apăsări de taste. Şi românii, în general, se declară dependenţi de telefonul mobil, nu mai puţin 87% dintr-un eşantion de 612 respondenţi ai unui studiu Initiative Media, considerând telefonul esenţial în activitate de zi cu zi.  De altfel, mai mult de 50% dintre românii care au un telefon mobil cu acces la internet, îl folosesc pentru a face căutări sau pentru a trimite mail-uri.

Şi pentru că am amintit de faptul că majoritatea informaţiilor sunt la o aplicaţie distanţă, merită menţionat faptul că, din punct de vedere aplicaţii pentru organizarea vacanţelor, chiar ai de unde alege atât din App Store, Android Market, cât şi de pe Ovi Store sau de pe o grămadă de alte site-uri ce oferă aplicaţii pentru toate sistemele de operare mobile.

Singurul impediment în cazul telefoanelor este reprezentat de dimensiunea display-ului ce limitează utilizatorul doar la operaţiuni simple. Din acest motiv, marii dezvoltatori de device-uri au dezvoltat terminale aproape la fel de uşor de transportat ca un telefon mobil, dar şi mai uşor decât un laptop sau notebook, ceea ce le face uşor de transportat când vine vorba de plecat în vacanţe. Şi vorbim aici de tablet PC-uri, câmpul de luptă al Apple, LG, Samsung, Amazon, BlackBerry, Dell etc.

Samsung Galaxy Tab - in the box

După cum ştim, toate comparaţiile care s-au făcut/se fac iau ca reper Apple iPad, dar aşa cum, din punct de vedere terminal mobil, Samsung Galaxy S a fost declarat primul iPhone killer, şi tablet PC-ul Samsung Galaxy Tab poate fi considerat o alternativă competitivă iPad.

  • Dimensiune 190.09 x 120.45 x 11.98mm, 380g
  • SO Android 2.2 Froyo
  • Ecran 7.0″/ TFT-LCD/WSVGA (1024 x 600)/PowerVR SGX540/Full HD video playback
  • Procesor din familia Hummingbird 1.0GHz
  • Cameră 3.2 MP/1.3MP cameră frontală
  • Aplicaţii preinstalate
  • Suport Adobe Flash 10.1
  • Conectivitate WiFi/Bluetooth/HSDPA/3G/GPRS/EDGE/WAP/GSM
  • Memorie 16GB/+ microSD până la 32GB
  • Baterie 4,000mAh (7 ore redare video)

Fiind un tablet PC uşor, ce suportă Adobe Flash 10.1 şi rezoluţii de până la 1024 x 600, Samsung Galaxy Tab pare a fi un substitut rezonabil pentru centrul multimedia pe care turiştii pretenţioşi îl pot găsi în camerele de hotel, ducând entertainment-ul dincolo de camera hotelului şi nu numai. Şi asta datorită aplicaţiei ce vine odată cu tableta, Media Hub, prin care posesorii pot viziona filme sau emisiuni TV (şi în format HD).

Cum e posibil ca aplicaţia să nu ofere acces şi la emisiuni TV autohtone, puteţi încerca aplicaţia PBX Telecom, pentru care nu vă pot garanta compatibilitatea, întrucât nu am testat-o, dar o văd ca o alternativă rezonabilă. La fel de bine există varianta de browser a aceleiaşi aplicaţii.

De asemenea, tableta poate fi conectată ca şi mediu de stocare la unităţi TV compatibile din acest punct de vedere (mufe, conectori etc.).

Tot legat de entertainment, aplicaţia Music Hub preinstalată ajută la organizarea şi redarea fişierelor stocate local, precum şi accesul la o bază de date cu peste 10 milioane melodii. Output-ul audio se face printr-un difuzor mono integrat, existând şi posibilitatea folosirii unei perechi de căşti obişnuite.

În materie de orientare, utilizatorii Samsung Galaxy Tab au la dispoziţie Google Maps ce se foloseşte de funcţia GPS pentru a afişa locul exact al utilizatorului sau pentru a calcula rute. Momentan, navigarea asistată nu este valabilă şi pentru România. Aplicaţia Google Places poate afişa suficiente obiective în proximitatea celui ce foloseşte tableta. Tot legat de facilităţile de orientare, trebuie menţionat faptul că tableta suportă aplicaţii de realitate augmentată ca Layar sau Wikitude. Din păcate, Layar este destul de slab dezvoltat pentru oraşele din România (info de aici), singurele facilităţi utile în situaţia dată fiind cele similare Google Places, cu menţiunea că permite chiar identificarea celor ce scriu pe Twitter din apropiere.

Lipsurile celor două aplicaţii pot fi acoperite totuşi, la nivel de browser, de norc.ro, care afişează în jur de 16000 de puncte de interes (info de aici). Rămâne de văzut dacă site-ul norc.ro rulează decent pe browser-ul implicit sau pe orice alt browser compatibil cu tableta (Opera, Dolphin HD, Firefox etc.)

În cazul în care călătorul posesor de Samsung Galaxy Tab vrea să îşi omoare timpul între destinaţii, are la dispoziţie aplicaţia preinstalată Readers Hub ce facilitează accesul la cărţi, reviste sau ziare.

Din punct de vedere social media, tableta suportă aplicaţii third-party pentru Twitter, ca TweetDeck sau Seesmic, sau Facebook.

În cazul pozelor făcute cu camera de 3.2 MP ce necesită mici retuşuri din punct de vedere al culorilor sau adăugări de texte pe ele pentru a le trimite ca felicitare, există aplicaţia PicSay. Poate nu veţi avea cele mai reuşite poze de călătorie, dar cu siguranţă vă vor aminti de locurile prin care aţi fost. Cum tableta dispune şi de un card reader mini SD, puteţi descărca pozele făcute cu aparatele foto ce suportă acest tip de card ca şi unitate de stocare pentru a le edita sumar înainte de a le uploada pe reţelele sociale sau a le trimite pe mail.

Nu cred că are rost să mă lungesc pe parte aceasta de aplicaţii de travel compatibile Samsung Galaxy Tab, ci îi rog pe cei ce au la îndemână tableta şi sunt pasionaţi de astfel de aplicaţii să îşi lase recomandările în comentarii. Totuşi, nu putem ignora o aplicaţie ca Trip Journal pentru cei ce îşi share-uiesc călătoria cu prietenii mai mult decât ar trebui. 🙂 Pentru informaţii de ultimă oră despre Samsung Galaxy Tab puteţi urmări blogul The Galaxy Tab.

Nu este cazul să vă faceţi probleme în ceea ce priveşte manevrarea tabletei, întrucât plasticul din care este rezalizată carcasa este rezistent iar display-ul este protejat de un strat de sticlă de tip Gorilla Glass, gândit de aşa natură încât să reziste la şocuri puternice fără a se sgâria sau sparge. Drept urmare, putem zice că tableta se ţine tare fie la munte sau la mare … ba chiar are o autonomie a bateriei de 7 ore, dacă se foloseşte intens pentru redare video. Evident, un multitasking între 4-5 aplicaţii îi va reduce autonomia la 4-5 ore, lucru întâlnit şi în cazul terminalului mobil Samsung Galaxy S.

Accesul permanent la internet este asigurat printr-o cartelă SIM cu abonament, fie la Vodafone, fie la Orange.

Acestea fiind zise, să încercăm să descoperim împreună produse similare ce pot concura cu această tabletă. Spaţiul din comentarii rămâne deschis pentru astfel de discuţii; orice părere pro sau contra este binevenită.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Informare turistică pe panouri 3D în aeroporturi

Next Article
olanesti, izvorul 24

Băile Olăneşti

Related Posts
Total
0
Share