Servicii de video sharing made in .ro (I)

Începând cu 2007, site-urile de video sharing autohtone au crescut ca număr şi au câştigat popularitate şi în Internetul românesc. Deşi sunt câteva portaluri care găzduiesc clipuri video apărute înainte de 2007, care s-au adaptat treptat, cele noi se dezvoltă inevitabil în pas cu trendurile web 2.0.
Tot ce trebuie ştiut despre astfel de servicii se ştie deja din experienţa folosirii site-urilor de video sharing internaţionale ca YouTube sau Metacafe. Tot ce este necesar pentru a putea viziona clipurile video este un flash player, o conexiune la Internet bună şi multă răbdare.
Iată o parte din portalurile româneşti ce oferă servicii de video sharing, dacă mai cunoaşteţi şi altele nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu pentru a completa lista:

Denumire serviciu

Caracteristici şi funcţionalităţi

220.ro

Lansat în 2003, permite sharingul de clipuri video şi imagini. Clipurile video pot fi embed-uite (flash) în alte site-uri/bloguri. Facilitate de bookmark social. Se pot uploada clipuri video doar dacă se introduc un anumit număr de comentarii (la clipurile existente) de la creearea unui cont. Profilul utilizatorilor poate fi vizualizat aici.

2XtremeBoom.phg.ro

2003/video pe categorii/embedded player. Facilitate de bookmark social. Permite abonarea prin RSS la secţiunea de comentarii a unui clip anume.

IuTub

Clona YouTube, înregistrat în noiembrie 2006 (la rotld.ro)/under construction!

NOVICE.RO

Înregistrat în Decembrie 2006 (la rotld.ro). Deşi permite adăugarea de clipuri video deja existente pe alte platforme de video sharing, are şi opţiunea de upload pentru formatele video .flv, .mpg, .wmv, .avi, .swf (se pot uploada si fişiere .mp3), dar cere thumbnail în unul din formatele .gif, .jpg sau .png pentru fişierele uploadate. Nu necesită autentificare la prima vedere.

HomeMade.ro

Lansat în ianuarie 2007 ca un concept de videoblog cu acoperire şi difuzare pe Internet/în reţelele de telefonie mobilă şi la TV/link direct către clipul video/opţiune de rating. (+ găzduire imagini)

Trilulilu

Ianuarie 2007/video/embedded player. Câteva impresii despre funcţionalitatea site-ului se pot citi aici.

ZBENGA.TV

Inregistrat in februarie 2007 (la rotld.ro)/video/embedded player/facilitate de bookmark social.

VIDEO.acasă.ro

Un serviciu Vodanet lansat în februarie 2007/video/emberdded player. Serviciul permite măsurarea impactului reclamelor asupra consumatorilor prin monitorizarea constantă a reacţiilor acestora. Sistemul permite conversia unei game largi de fişiere video, de la cele pentru telefoanele mobile (.3gp, .mp4) până la cele mai comune (.avi, .mov). Extras de aici. Pentru o critică nu ezitaţi să-l citiţi pe Zoso.

Neogen.TV

Aprilie 2007/video/embedded player. Funcţionalităţi: 21 de categorii, opţiuni de rating, comentarii, redimensionare, trimitere prin email, căutare.

GETLOADED.RO

Web channel de divertisment şi comuncare marca Romtelecom lansat în luna mai 2007/video/link direct către clipurile video, fără embedded player. Comunicatul de presă aici.

GetReddy

Platforma lansată în luna mai 2007 ca suport pentru derularea campaniei promoţionale Get Reddy! Necesită autenrificare/video în unul din formatele: .avi, .mpg, .wmv, .3gp cu o dimesiune de maxim 10Mb)/opţiune de rating şi comentarii.

VideoStop.ro

Înregistrat în septembrie 2007 (la rotld.ro)/video (până la 600MB/clip)/pentru upload necesită autentificare, dar se pot face comentarii fară a fi îinregistrat ca membru/embedded player/facilitate de bookmark social/posibilitate de abonare la RSS site-ului.

Videomix.ro

Un serviciu Rol!.ro lansat în septembrie 2007/video/embedded player. Impresii aici.

YOUNET.RO

Platforma de video sharing lansată în luna octombrie 2007 ca suport pentru derularea campaniei promoţionale L&M SPOTLIGHT/serviciu destinat fumătorilor/necesită autentificare/video (maxim 10 Mb în unul din formatele: .avi, .mpeg, .vmv, .mov, .mpg, .3G2, .GP4, .MP4).

peţeavă.ro

Octombrie 2007/video (maxim 60 minute şi 300 Mb în format .avi, .mpeg, .wmv, .mov, .3gp, .mp4, .vob, .divx, .flv, .ogg, .mkv, .wma, .ram, .asf)/embedded player.

apropo (beta)

MediaPro Interactive a lansat serviciul de video sharing, Album, în decembrie 2007/video/embedded player. Permite uploadarea rapidă şi simultană a zece fişiere video.

iOL! messenger

Nu necesită autentificare/video (în formatele .avi, .mpg si .wmv, maxim 40 MB).

Share Box

Lansat ianuarie 2008/Video (+imagini)/ embedded player (via Manafu)

MyVideo

Deşi este o platformă de video sharing destinată publicului german, portalul a fost creat şi este întreţinut de o firmă româneasca, MyVideo Broadband S.R.L., cu sediul la Bucureşti/lansat în primavara lui 2006/video/embedded player.

Din păcate, doar două servicii de video sharing româneşti oferă posibilitatea de abonare prin RSS (la comentarii sau întreg portalul). Mulţi vor spune că acest lucru nu este de mare importanţă. Este. În momentul în care ai tendinţe de videoblogging. Totuşi, un lucru bun îl reprezintă varietatea platformelor pentru diferite formate video ce pot fi uploadate.
Later edit: din categoria Cât de web 2.0 este Internetul românesc? puteţi citi şi articolul referitor la televiziunea prin Internet, articol reeditat şi updatat recent.
Total
0
Shares
17 comments
  1. Merci! Pe masura ce mai aflu de altele, o sa le adaug listei.

    Mai am in cap niste liste gen Mashable (pentru Internetul romanesc, logic)!

  2. Stiam ca sint mai multe, dar nu credeam ca e inflatie asa de mare.
    Sint atit de multe incit ma descurajeaza la un review despre suportul Linux si Ogg Theora.

  3. Sincer eu unul nu cunosc platforme dedicate sistemului Linux, dar nu te da bătut. Cred că ar fi un subiect interesant pentru Wikipedia (dacă tot umblă o leapşă prin blogosferă de ce să nu profităm de ea?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Dangerous Roads on Earth

Next Article

La trecerea între ani

Related Posts
Total
0
Share