Dragobetele sărută fetele

Turta-dulce/Gingerbread Cu ceva timp în urmă îmi propuneam să aduc la lumină obiceiuri de prin diferite zone ale ţării legate de anumite evenimente din viaţa de zi cu zi sau de fenomene astronomice. …din păcate, obiceiuri puţin exploatate din punct de vedere turistic, pentru că e mai convenabil să împrumuţi produse de la americani, să le împachetezi în ambalaje româneşti kitsch-oase şi să vinzi o aventură desprinsă din romane la Castelul lui Dracula, cel sugător de sânge de fecioară. Ăsta e Halloween-ul, aceeaşi poveste şi cu Valentine’s Day…. Eu unul nu am auzit în ultimul timp de vreun pachet de week-end promoţional oferit prin concurs de vreo agenţie, post de radio etc. cu ocazia Sărbătorii de Sf. Andrei sau de Dragobete, dar am fost bombardat auditiv şi vizual cu ocazia celor două sărbători importate prin toate canalele media.

Revenind la subiect, Dragobetele este acel reprezentant al sexului tare care în ziua de 24 februarie îşi aleargă iubita, nu pentru a-i aplica vreo corecţie corporală pentru că a ars mâncarea sau nu i-a călcat cămaşa, ci pentru a-i fura un sărut în văzul tuturor. Dragobetele este orice tânăr căruia i s-au aprins călcâiele după vreo Ileană Cosânzeană a timpurilor moderne, dată cu negru pe la ochi şi obrazul sulemenit cu pudră fină. Pentru omul din trecut, ziua de Dragobete reprezenta începutul primăverii, o altă etapă în cursul vieţii.100_0078_1

Azi, 24 februarie, a avut loc la Muzeul Satului din Capitală târgul de Dragobete. Deşi speriaţi de coada de la intrare şi de persoanele în vârstă ce îşi asteptau liniştite rândul 🙂 , am hotărât să rămânem, vremea fiind propice pentru o gură de aer şi diversitate artistică. Zic diversitate artistică pentru că am putut admira mărţişoarele făcute manual, operele ale meşterilor populari: icoane (din păcate din ce în ce mai puţini meşteri iconari la astfel de manifestări), instrumente de suflat, podoabe artizanale şi obiecte decorative.

100_0028Turta dulce a reuşit să agite spiritele între vizitatorii muzeului şi să provoace o aglomeraţie de nedescris la masa comercianţilor respectivi.

Nu au lipsit din program muzica şi dansurile populare sau scurte reprezentaţii tematice ale teatrului Masca. Jurnalul Naţional şi-a scos la vânzare muzicile de colecţie, iar TVR a transpus pe suporturi moderne cântecul şi jocul popular. Păcat că tradiţiile pier, dovadă şi numărul redus de expozanţi. De Dragobete, Muzeul Satului a văzut mai mulţi vizitatori ca de obicei.

Mai multe imagini de la târgul de Dragobete:

100_0043_r1 100_0035_r1

Icoane/Icons

Flutes

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Friday Night

Next Article

Dinner in the sky

Related Posts
Total
0
Share