Orașele devin vizibile pe internet. Piatra Neamț

Pentru că tot se desfășoară zilele acestea, la Piatra Neamț, conferința dedicată marketingului online în turism, am zis să fac un mic research în ceea ce privește vizibilitatea în mediul online a orașului Piatra Neamț din punct de vedere turistic.

Ca de fiecare dată voi începe cu sursele oficiale, situri ale administrației publice sau ale altor instituții în administrarea acestora.

Prima sursă e situl primăriei, sit pe care cei interesați au la dispoziție o secțiunde dedicată exclusiv municipiului Piatra Neamț, secțiune cu trimtieri către prezentarea turistică și culturală a orașului, către harta acestuia (redirecționare către harta map2web), către istoricul orașului și orașe înfrățite etc.

De asemenea, cei interesați de investițiile în turism, în orașul Piatra Neamț, pot alege să fie direcționați către portalul hartapiatraneamt.com, o hartă interactivă a investițiilor din Piatra Neamț, și pot selecta din lista din partea stângă sus elementele ce țin de turism.

O prezentare mult mai detaliată a Pietrei turistice poate fi accesată la adresa  viziteazapiatraneamt.ro, situl oficial de promovare a orașului Piatra Neamț, sit administrat tot de Primăria Municipiului Piatra Neamț. Pe acest sit cei interesați vor găsi informații legate de localizarea și specificul obiectivelor turistice din oraș, evenimentele cultural-artistice, informații despre cazare, precum și o secțiune multimedia în care pot fi admirate imagini ale reconstrucției virtuale a Curții Domnești. În acest caz, primăria pune la dispoziția turiștilor o hartă Google Maps, redirecționarea către cea oficială fiind făcută printr-un text aplasat sub aceasta. Mă întreb care este scopul acestei hărți atât timp cât turiștii nu pot localiza pe hartă, direct dintr-o listă dată, obiectivele turistice. De pe situl primăriei nu există nicio legătură către acest proiect de prezentare turistică.

Pagina se bucură de prezență atât pe Facebook, cât și pe Google Plus.

Rămânem tot în zona siturilor oficiale de prezentare pentru a vă aduce în atenție situl Centrului de Informare Turistică Gheorghe Iacomi Piatra Neamț, sit în administrarea Bibliotecii Județene Neamț, unde puteți găsi o secțiune dedicată orașului Piatra Neamț, alături de alte orașe de pe teritoriul județului Neamț. În această secțiune veți găsi, pe lângă informații ce pot fi găsite și pe situl prezentate mai sus, și informații despre unități de alimentație publică din oraș.

Lăsăm administrați publică deoparte și ne focusăm atenția către inițiativele private. Prima pe care vreau să o listez e ce a celor de la Veveveuri SRL, firmă de care am mai amintit când v-am povestit de prezența online a orașului Suceava. Proiectul lor, orasulpiatraneamt.ro, este de departe cel mai bun exemplu de promovare a orașului Piatra Neamț. Situl, construit pe o platformă WordPress, se vrea a fi un director de locuri, evenimente şi informaţii utile.

Fiecare loc înscris în secţiunea Locuri e prezentat succint, iar la final se găsesc datele de contatc aferente ce pot fi descărcate în format vCard, în cazul în care cei interesaţi le vor salvate în agenda contactelor de e-mail, de unde pot fi descărcate (prin sincronizare) în agenda telefonului. Restul remarcilor sunt aceleași ca în cazul sitului de prezentare a orașului Suceava, așa că nu mai lungesc vorba.

orasulpiatraneamt.ro este prezent atât pe Twitter, cât ş pe Facebook.

Cei interesați de o altă perspectivă a orașului pot accesa și piatra-neamt.neamtvirtual.ro, micrositul dedicat orașului Piatra Neamț, unde pot găsi și panorame la 360 de grade ale diferitelor obiective din oraș. Situl este la fel de plăcut vizual ca și orasulpiatraneamt.ro. Spre deosebire de situl primăriei, pe situl neamtvirtual.ro, vizitatorii pot găsi o hartă pe care pot identifica punctele de interes (restaurante, hoteluri etc.), toate redate în panorame la 360 de grade. Și pe cei de la neamtvirtual.ro îi puteți găsi pe Facebook sau Twitter.

La nivel de portale web ale orașului, toată informația de interes turistic este completată de alte informații utile despre transport (nu am observat niciun fel de informație despre transportul în oraș pe siturile amintite mai sus), shopping, sport, agenții de turism etc., informații furnizate de portaluri ca piatra-neamt.net, piatra-neamt.info, neamt.ro. Și ca să antrenăm un pic publicul în demersul nostru a vedea cât de vizibil e orașul Piatra Neamț online, vă invit să completați sondajul de mai jos:

[poll id=”5″]

La sursele menționate până acum se mai adaugă câteva pagini de Facebook: Fan Piatra Neamț, Piatra Neamț, Neamț Piatra Neamț, Descoperă Piatra Neamț, precum și contrul de Twitter Turism Piatra Neamț.

Ce ziceți, mi-a scăpat ceva? Punctele de vedere mi le-am exprimat acolo unde a fost cazul, așa că vă las pe voi să interveniți, dacă considerați că e cazul.

Total
0
Shares
3 comments
  1. Pingback: e-Turism Bref (15) | Ghid Turistic Digital 2.0
  2. Pingback: e-Turism Bref (29) – 24 – 30 decembrie 2012 | Ghid Turistic Digital 2.0
  3. Pingback: Radiografia unui eveniment. Marketing online în turism | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Academia de turism online

Next Article

Proiecte de turism finaliste la Webstock 2012

Related Posts
Total
0
Share