Emisiuni TV despre călătorii (II)

Dacă încă nu v-aţi planificat vacanţa, arhiva de mai jos (ce, numai Costin să arhiveze internetul românesc?! 🙂 ) poate vă va convinge că sunt atâtea locuri care aşteaptă să fie descoperite. Şi dacă nişte emisiuni demult îngropate în arhivele televiziunilor nu vă conving, cu siguranţă unele ce rulează în prezent vor trezi în unii dintre voi spirtitul aventurier.  Le puteţi identifica urmând acest link, cu menţiunea că postul respectiv va fi updatat în permanenţă.

~~~

O tură de aventură (2006, TVR1)

Tom Wilson şi Geanina Corondan (via Cotidianul)
Tom Wilson şi Geanina Corondan (via Cotidianul)

Producător: Liviu Săndulescu/Island Film

Prezentatori: Geanina Corondan şi Tom Wilson

O tură de aventură a fost o emisiune ce a debutat în 2005, pe Realitatea TV, prezentată de Marius Vintilă. Pe TVR 1 a avut debutul în 28 aprilie, 2006, şi prezenta călătoriile celor doi prezentatori în oraşele din ţară, în satele româneşti şi gospodăriile oamenilor, pentru a sorbi cât se poate din pocalul cu cultură românească, timp în care, Tom Wilson, a încercat să înveţe limba română. Dacă Geanina Corondan aducea acel ceva diferit într-o emisiune specifică de călătorii, prin felul ei pueril de a se purta, rolul lui Tom Wilson a fost acela de a se arăta entuziasmat atunci când cameramanul îi făcea semn şi de a arăta cu degetul ori de câte ori se trăgea în cadru vreun obiectiv turistic demn de broşuri. De grafica din genericul emisiunii s-au făcut răspunzători cei de la We Are Basca.

Pe vremea când emisiunea era difuzată la Realitatea TV, a fost nominalizată la categoria Mass Media a Galei Superlativelor Turismului Românesc, ediţia 2006, eveniment organizat de revista Vacanţe şi Călătorii.

~~~

Jurnal de călătorie (2004, Pro TV)

Prezentator: Dragoş Bucur

Genul de emisiune căreia i se potrivea sintagma “pune degetul pe hartă şi pleacă” … spre Ungaria, Slovenia, Monte Carlo, Spania şi Brazilia. O reţetă de documentar turistic pasibilă de succes, după cum o numeşte Codrin Liviu Cuţitaru într-un editorial din ediţia online a Ziarului de Iaşi, reţetă în care ingredientele principale au fost spontaneitatea, oamenii de toate felurile, istoria şi cultura lor.

~~~

Cârcotaşii în Europa (2002 – 2003, Prima TV)

Sursa: www.bzi.ro

Prezentatori: Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă

Nu s-a ridicat la nivelul The Dice Man sau Globe Trekker, dar  putea fi catalogată ca o emisiune în tiparele Discovery, după cum şi cei doi protagonişti au recunosct-o într-un interviu acordat Cariere Online. Timp de doi ani la rând, cârcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă, însoţiţi de doi operatori (Puştiul şi Mistreţul Neprietenos), au îmbinat informaţiile de interes turistic cu umorul lor caracteristic şi au avut ocazia să simtă pe propria piele civilizaţia aplicată, primind amenzi usturătoare din cauza parcărilor neregulamentare.

Au vizitat oraşe ca Moscova, Copenhaga, Oslo, Stockholm, Helsinki, Budapesta şi Istanbul, iar ceea ce au filmat s-a văzut pe sticlă, la Prima TV.  Din păcate, în secţiunea dedicată emisiunii, pe site-ul Prima TV, nu mai există nici o arhivă, doar părerile de rău ale câtorva forumişti care tânjesc după relatările virtuale ale peripeţiilor lor.

~~~

Bucătăria lui Radu (1999 – 2005, Pro TV)

Sursa: Pro TV
Sursa: Pro TV

Realizator: Anelise Salan (?)

Prezentatori: Radu Anton Roman, Florin Busuioc

Având în spate experienţa unui explorator printre frumuseţile naturii alături de echipa lui Jacques Yves Cousteau, Radu Anton Roman a adus în casele românilor arta culinară, etnografia şi folclorul României prin emisiunea Bucătăria lui Radu. Deşi o emisiune dedicată bucătăriei româneşti, Bucătăria lui Radu nu a dus lipsă de ghiduri de călătorie în ţinuturile din care proveneau atâtea mâncăruri.

Spre bucuria unora, înregistrările se găsesc pe site-ul Pro TV şi pot fi vizionate în regim de streaming.

~~~

Drumuri europene (1976 – 1983, TVR)

Producător: Aristide Buhoiu

Prezentator: Aristide Buhoiu

Drumuri europene, video documentare de călătorie de câte 20 de minute/episod, în care realizatorul, Aristide Buhoiu, a urmărit amprentele unor personalităţi ale artei şi culturii româneşti în civilizaţia universală. Emisiunea a rămas încă întipărită în minţile telespectatorilor datorită melodiei de pe generic, The War of the Worlds în interpretarea lui Jeff Wayne.

Ideea emisiunii a fost continuată cu seria Drumuri americane, pentru care realizatorul a primit premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1999, pe timpul când era realizatorul emisiunilor Drumuri printre amintiri şi Cutia Pandorei la Tele 7abc. Cei care nu au prins emisunile în cauză şi vor să îşi facă o părere despre felul în care autorul aborda temele episoadelor, alături, în dreapta, pot vedea câteva minute din episodul pilot al serialului Drumuri americane.

~~~

Later Update 1 (24 august 2009):

Vis de Vacanţă (talk show, 2005, B1 TV, realizator: Blue Diving Tourism)

~~~

Agenţia de Turism (Naţional TV, realizator: Ina Ilie)

~~~

Later Update 2 (8 mai 2010)

Serie de emisiuni difuzate de GoodLife Channel, produse de Show Time Production:

Noutăţi din turismul rural (realizator: George Zamşa)

Redescoperiţi România, film documentar distins cu premiul special al juriului pentru emisiuni turistice tv în cadrul celei de-a 13-a ediţii a festivalului DOCUMENT.ART. 2009, festival internaţional de film documentar, turistic şi ecologiccea, ce a avul loc la Câmpulung Muscel între 12-15 iulie 2009. (Sursa: www.ideeaeuropeana.ro)
Alături puteţi viziona un episod dedicat satului turistic Moeciu, difuzat în 2006, pe vremea când GoodLife Channel se numea Partener TV.

Drumuri sănătoase, serie de emisiuni dedicate staţiunilor balneo-climaterice din România.

Vezi aici interviul cu Mihai Nicolae, preşeditele Asociaţiei Române pentru Cazare şi Turism Ecologic Bed & Breakfast, iar aici emisiunea dedicată staţiunii Săcele.

Sursa: www.bed-and-breakfast.ro

~~~

Nu ezitaţi să participaţi la această arhivă a emisiunilor de călătorie, lăsând un comentariu sau o trimitere la o sursă ce încă menţionează emisiuni de călătorie demult apuse (produse de echipe româneşti). Pentru emisiuni ce încă rulează, vedeţi trimiterea de la începutul postului.

Total
0
Shares
6 comments
  1. Pingback: Emisiuni TV despre călătorii (I) | Ghid Turistic Digital 2.0
  2. Va rog, are cineva genericul original de la emisiunea “Drumuri Europene” a lui Aristide Buhoiu? Ma intereseaza imaginea, nu numai coloana sonora. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Jurnal de călătorie: castelele de pe Valea Rinului (2008)

Next Article

AmFostAcolo ...

Related Posts
Total
0
Share