Emisiuni TV despre călătorii (I)

N-aş putea spune că visul meu din copilărie a fost să călătoresc în lumea întreagă şi să fac şi bani din asta, dar când şi când îmi place să văd pe unde mai merg alţii şi să aud/văd ceea ce poate voi vizita şi eu cândva. Pornind de la topicul recent deschis pe forumul plimbarici.ro, am făcut ceva muncă de cercetare prin arhivele internetului românesc şi am scos la lumină ceva emisiuni produse de posturile româneşti de televiziune/de români care au făcut rating la vremea lor sau care încă ţin pe poziţii, cu telecomanda pregătită, câteva sute de telespectatori.

Bazar (2006 – prezent, TVR2)

În fiecare joi de la 21.30

Producător: Ana-Maria Caia/ Sign Factory

Prezentator: Răzvan Marc (vezi şi profilul său pe site-ul TVR)

Emisunea Bazar, un autentic studiu antropologic şi de călătorie, şi-a făcut debutul la TVR2, în martie 2006, iar pe 16 aprilie 2009, un nou sezon a fost lansat pe acelaşi post [1]. În noul sezon, emisiunea îşi propune să aducă în atenţia telespectatorilor locuri mai puţin cunoscute din destinaţiile super cunoscute. În 2006, la Gala Superlativelor Turismului Românesc, emisiunea a câştigat premiul categoriei Mass Media, în defavoarea emisiunilor O tură de aventură şi Mănânc, deci exist, ambele difuzate de Realitatea TV. [2]

Din păcate, pentru această emisiune nu se pot urmări înregistrările în regim de video streaming, pe site-ul TVR. Pe YouTube puteţi urmări emisiunea dedicată Chişinăului şi o prezentare de 3 minute a episodului dedicat Laponiei.

~~~

Dincolo de hartă (TVR2)

Dincolo de hartă (arhivă video)
Dincolo de hartă (arhivă video)

În fiecare marţi de la 10.25 am joi marţi de la 21.oo (~21.30) şi în reluare în fiecare duminică de la 15.30 (thx Dumitru Bădiţă), 45 min/episod

Producător: Răzvan Butaru

Realizator: este realizată de către opt realizatori, printre care și Dumitru Bădiţă.

Iniţial prezentată de Irina Luca Conform informațiilro oferite de producătorul emisiunii, dl. Răzvan Butaru, Irina Luca nu a prezentat niciodată emisiunea Dincolo de hartă, fiind doar parte din staff-ul ce se ocupă de realizarea emisiunii alături de alți 7 jurnaliști. Dincolo de hartă este o emisiune despre oameni şi locuri, o emisiune în care se prezintă zone din ţară prin prisma istoriei spuse de oameni simpli,  a culturii aşa cum o înţeleg oamenii locurilor, a etnografiei, turismului etc. este o pură emisiune de publicistică TV, o emisiune de reportaje și documentare. Am numit-o emisiune despre călătorii întrucât o văd o vad ca o modalitate de a afla locuri noi și fapte despre oameni, unele dintre principalele scopuri ale celor ce călătoresc. De la lansarea sa în 2007 2003 şi până în prezent, a adunat nu mai puţin de 12 peste 30 de premii naţionale şi internaţionale. Iniţial a fost transmisă pe TVR1, iar de curând a fost mutată pe TVR2. [3]

În 2008, emisiunea s-a numărat printre emisiunile considerate vârfuri şi vectori de audienţă [4]. Accesând secţiunea dedicată emisiunii (click pe imaginea din stânga), de pe site-ul TVR, puteţi vedea ultimele episoade (începând cu luna martie, 2009) în regim de streaming video. Pentru a putea vizualiza materialul video aveţi nevoie ori de Flash Player or de Real One Player. Aici puteţi urmări un episod mai vechi al emisiunii, Corbii de Piatră din Argeş.

~~~

Natură şi aventură (TVR2)

În fiecare sâmbătă de la ora 10.00

Realizatori: Ovidiu Pop şi Dan Păvăloiu

Prezentator: Dan Păvăloiu

O emisiune despre turismul de vânătoare şi pescuit, despre turismul de aventură (plimbări în munţi, explorări carstice etc.), o emisiune dedicată iubitorilor de natură. La început, în 2002, emisiunea era difuzată pe TVR Cluj, iar în 2003, aceasta a fost mutată pe TVR2 [5]. Pe site-ul TVR, în pagina dedicată emisiunii, pot fi vizinate în regim de streaming video ultimele ediţii ale emisiunii. Se mai pot găsi înregistrări şi în cadrul articolelor dedicate emisiunii, de pe site-ul TVR.

Pe YouTube puteţi vedea episodul în care s-au făcut explorări în Peştera Gălăşeni, din Munţii Pădurea Craiului, judeţul Bihor.

~~~

Business Travel (The Money Channel)

Business Travel
Business Travel

În fiecare marţi şi joi de la ora 23.00

Realizator: Laura Dragomir

Bineînţeles, este o emisiune dedicată turismului de business ce face trimiteri la diferite evenimente ce au loc peste tot în lume, prezentându-se destinaţiile în care se desfăşoară aceste evenimente. Având la bază evenimentul şi destinaţia, se iau în calcul toate detaliile ce ţin de organizarea unui călătorii în destinaţia respectivă. [6]

Întrucât materialul video este accesibil doar celor înregistraţi, nu pot să mă pronunţ dacă înregistrările emisiunilor pot fi văzute în regim de straming video sau nu.

~~~

Destinaţii la cheie (B1 TV)

Destinaţii la cheie
Destinaţii la cheie

În fiecare sâmbătă de la ora 14.00

Prezentator: Theea

Dacă nu mă înşel eu, pe Theea posibil să o ştiţi de la o emisiune IT pentru copii difuzată de TVR. Emisiunea merge pe ideea “Pune degetul pe hartă şi pleacă …” şi aduce în atenţia telespectatorilor destinaţii europene într-un mix de informaţii şi sfaturi practice de călătorie. [7]  Pe YouTube puteţi urmări emisiunea dedicată staţiunii Opatija, din Croaţia, iar pe site-ul Ambasadei Norvegiei în România emisiunea dedicată Norvegiei ca şi destinaţie de vacanţă.

~~~

Later update 1 (2 mai 2009): Cu lumea-n cap

Începând din 2 mai, în fiecare sâmbătă de la ora 11.30 [vezi arhiva  video a emisiunilor]

Blogul emisiunii: http://culumea-ncap.blogspot.com

Prezentator: Florin Şaşca (vezi şi profilul pe LinkedIn)

Fiecare episod este structurat în câteva părţi după cum urmează: Jurnal de bord, Agaţă-ţi harta-n cui, Bonus de vacanţă, Hot News (+ Facem cinste, un concurs în care se face reclamă sponsorului, din câte mi-am dat eu seama) şi Trage-ţi cu urechea. [8] Practic, acoperă cam tot ce ai vrea să ştii despre o destinaţie turistică: agenţiile cu cele mai convenabile preţuri, locuri de cazare, restaurante etc. Prezentatorul are experienţa aventurilor outdoor, deţinând o firmă axată pe organizarea de evenimente outdoor, Outdoor Expert.

~~~

Un braşovean călător (2008 – prezent, Nova TV)

Un braşovean călător (arhivă video)
Un braşovean călător (arhivă video)

În fiecare sâmbătă de la 3.30 pm, 45 min/episod

Prezentator: Mircea Bibac

Prezentatorul, un actor pensionat la cerere, prezintă călătorii virtuale pe întraga planetă.  [9] Înregistrălile emisiunii pot fi urmărite în regim de streaming video, la secţiunea video de pe site-ul televiziunii Nova TV, selectând meniul Un braşovean călător (click pe limagine). Internauţii au posibilitatea de a se abona la feed-ul RSS al secţiuni, cât şi la cel al fiecărui episod în parte.

~~~

Informaţii din rucsac (Neptun TV)

În fiecare sâmbătă de la 12.30 şi în reluare vinerea de la 14.00 şi duminica de la 8.30

Producător: Action Television Production

Prezentator: Annemarie Orezeanu

Annemarie Orezeanu, pe care posibil să o ştiţi ca prezentatoare de diverse evenimente (ex. Mamaia caută vedetă, 2008), prezintă destinaţii din ţară şi de peste hotare, comentând varii evenimente şi obiceiuri locale. Pe YouTube, pe canalul dedicat Action Television Production, se găsesc două episoade ale emisiunii, unul filmat în Vama Veche şi celălalt în Maramureş, Bârsana.

~~~

Later update 2: Minunatele povestiri ale navetistului bănăţean (2006 – prezent, Analog TV)

În fiecare duminică de la 17.30

Realizator: Flavius Baican

Nu pot decât să mă bucur când văd că televiziunile locale înţeleg social media şi fenomenul web 2.o. Pe Analog TV este o emisiune interesantă  pe parcursul căreia puteţi descoperiţi locuri din ţară din perspectiva unui … navetist. Pe scurt: România într-un serial neregizat. [10] Unele episoadele ale emisiunii sunt găzduite pe platforma de streaming video blip.tv, iar pe site-ul Analog TV, la secţiunea dedicată emisiunii vă puteţi abona la feed-ul RSS. (via Carmen Holotescu pe cirip.ro)

~~~

Jurnal de călătorie (Tele M)

Prezentator: Radu Doruleţ (nu sunt chiar sigur dacă, întradevăr, Radu Doruleţ este prezentatorul emisiunii; am plecat de la faptul că, într-un interviu acordat site-ului stiri.botosani.ro [11], acesta menţionează că face şi o emisiune de călătorii la postul local de televiziune, Tele M, în a cărui grilă de programe se regăseşte şi emisiunea Jurnal de călătorie.)

Cine are informaţii despre această emisiune, poate lăsa un comentariu mai jos.

~~~

Later Update  3 (24 august 2009):

Turistul Anonim (Analog TV); vezi înregistrarea emisiunii dedicată Castelului Corvinilor şi Cetăţii Devei.

~~~

Descoperă România (2007, ProTV International): vezi arhiva emisiunii.

Încă de la prima ediţie difuzată la ProTv Internaţional în octombrie 2004, emisiunea “Descoperă România” a fost creată special pentru a oferi poveşti uimitoare şi imagini din cele mai pitoreşti zone ale ţării, în exclusivitate, românilor de pretutindeni din lume. [Sursa: www.protvi.ro]

Emisiunea rulează şi pe Pro Cinema, în fiecare sâmbătă de la ora 10.00 am.

~~~

Later Update 4 (8 mai 2010)

Cap Compas (2008 – prezent, GoodLife Channel)

În fiecare sâmbătă de la ora 13.00 şi în reluare lunea de la 10.05

Producător: Show Time Production

Prezentator: George Zamşa

Emisiunea este centrată pe activităţile Asociaţiei Române pentru Cazare şi Turism Ecologic Bed & Breakfast.

În clipul alăturat puteţi vedea un sumar al Simpozionului Bed & Breakfast de la Săcele din 2007. Mai multe înregistrări video ale emisiunii pot fi vizionate pe site-ul asociaţiei.

În partea a doua a postului, Emisiuni TV despre călătorii (II), puteţi vedea şi emisiunile care au rulat la un moment dat pe GoodLife Channel.

~~~

GoodLife Travel (2008 – prezent, GoodLife Channel)

În fiecare zi de miercuri, joi şi vineri de la ora 20.45

Producător: Show Time Production

Prezentator: evident, George Zamşa 🙂

~~~

Globetrotter (2008 – prezent, Goodlife Channel)

În fiecare duminică de la ora 16.00 şi în reluare vinerea de la ora 15.00

Producător: Show Time Production

Prezentator: ce poate fi mai evident de atât, George Zamşa 🙂

Conform producătorului, cele mai reprezentative episoade-documentar ale emisiunii au fost cele ce au fost prezentate sub titlul Calatori pe meleagurile Iordaniei, GoodLife Channel numărându-se printre cele cinci televiziuni străine care au reuşit să obţină drepturile de filmare pe întreg teritoriul iordanian cu scopul de a prezenta telespectatorilor istoria şi tradiţiile regatului. Mai multe detalii despre acest episod puteţi citi în articolul apărut în Cronica Română.

~~~

Echipa Verde (2009 – prezent, TVR1)

În fiecare duminică de la ora 11.00

Moderatori: Raluca Alecu, Cristian Martin

O emisiune axată în principal pe aspectele ecologice ale turismului şi nu numai, pe tot cuprinsul ţării.

~~~

Colinda din Codru (2008 – prezent, TVR1)

Producător TV: Carmen Stoica

Redactori: Alexandru Tomescu, Marian Manolache şi Angela Grigoraş.

O emisiune despre datinile şi obiceiurile românilor. Pe pagina emisiunii, de pe site-ul TVR, se pot găsi emisiunile difuzate pe parcursul anului 2010.

~~~

Pe lista emisiunilor despre călătorii îşi mai fac loc şi Realitatea All Inclusive, difuzată de postul de televiziune Realitatea TV, sâmbătă şi duminică, în jurnalele de la 9.00 şi 21.00 şi emisiunea radiofonică Călătorie în jurul lumii, difuzată de România Cultural în ultima sâmbătă din fiecare lună şi prezentată de Magdalena Tara.

La emisiunile amintite mai sus se pot adăuga şi câteva emisiuni culinare, în cadrul cărora se prezintă şi turismul zonelor de unde sunt originare reţetele puse în practică. Amintesc aici Mănânc, deci exist, o emisiune ce rulează în fiecare duminică pe Realitatea TV, prezentată de Dan Chişu, şi Arome mediteraneene difuzată de Euforia TV. Referitor la cea din urmă, nu ştiu dacă într-adevăr este o emisiune produsă de o echipă românească sau de vreo casă de producţie din afară; nu am găsit nici o înregistrare care să mă lămurească.

Sper că prin selecţia de mai sus am adus în atenţie emisiuni pe care mulţi nici nu le ştiu, dar tânjesc după ele.

Votează articolul pe naturalist.ro

Referinţe:

[1] TVR.ro – Un nou sezon al emisiunii “Bazar”. Primul popas: Izmir, Turcia
[2] Revista Vacanţe şi Călătorii – Superlativele Turismului Românesc, 2006
[3] PORT.ro – Dincolo de hartă, în programe TV Bucureşti
[4] Societatea Română de Televiziune – Raport de activitate 2008, p. 56
[5] Marius Coşmeanu – O televiziune cu capul în nori, Cotidianul, 20 ianuarie 2006
[6] The Money Channel – Business Travel, în emisiunile The Money Channel.
[7] B1Tv.ro – “Destinaţii la cheie” cu Theea
[8] PrimaTv.ro – Cu lumea-n cap, în rubrica Emisiuni
[9] Nova TV – Un braşovean călător, în rubrica Emisiuni
[10] ele.ro – Analog TV, Minunatele povestiri ale navetistului bănăţean
[11] stiri.botosani.ro – Taifas la ştiri cu Radu Doruleţ: Vor fi şi ziarişti şomeri!

Total
0
Shares
15 comments
 1. Pingback: Emisiuni TV despre călătorii (II) | Ghid Turistic Digital 2.0
 2. Pingback: Prezentările video online de călătorii, încotro? | Ghid Turistic Digital 2.0
 3. Draga domnule,

  cu totul intamplator am ajuns pe blogul dvs. in care ati binevoit sa faceti o prezentare emisiunii Dincolo de harta. Din pacate, prezentarea dvs este partial falsa.
  1. Emisiunea nu este o emisiune de calatorie “care prezinta zone din tara prin prisma istoriei spuse de oamenisimpli, a culturii asa cum o inteleg oamenii locurilor, etnografiei, turismului…etc” In ciuda numelui, emisiunea este o pura emisiune de publicistica tv, o emisiune de reportaje si documentare.
  2. Nici intial, nici altcandva, emisiunea nu a fost prezentata de Irina Luca. Irina Luca era unul dintre jurnalistii care lucrau la emisiunea Dincolo de harta. Dupa o pauza a revenit la aceasta emisiune, la care mai lucreaza alti sapte jurnalsti de televiziune, realizatorii reportajelor sau a documentarelor pe care le puteti urmari la Dincolo de harta
  3. Dumitru Badita nu este “realizatorul” emisiunii ci unul dintre cei alti sapte realizatori care lucreaza la acesta emisiune.
  4. Realizatorul formatului emisiunii este producatorul emisiunii, adica Razvan Butaru, adica, din intamplare, de acesta data, eu.
  5. Emisiunea a fost lansata in 2003 (si nu in 2007) si are peste 30 de premii nationale si internationale.
  6. Daca doreati sa prezentati o informatie corecta era foarte simplu sa ma contactati.

  In concluzie, as dori sa corectati informatia sau, daca va deranjeaza un astfel de demers, sa eliminati pur si simplu orice fel de informatie despre aceasta emisiune. o informatie atat de distorsionata nu face decat sa dauneze emisiunii pe care o realizez si o produc. Inca
  Va multumesc,
  Razvan Butaru

 4. Pingback: Nu ești singur sub duș | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Primul serviciu românesc de video sharing destinat clipurilor de vacanţă

Next Article

Find a map

Related Posts
Total
0
Share