Zilele trecute, Gemius Research a făcut public raportul gemiusAdMonitor 2012, raport asupra publicităţii online din 12 țări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România. Au fost analizate 17 sectoare de activităţi, inclusiv timp liber şi turism și călătorii. În sectorul turism și călătorii au fost luate în calcul activităţi specifice pentru hoteluri, restaurante, transport public, aviație comercială, transport de pasageri pe cale ferată și terestru, agenţii de turism.
Ponderea campaniilor în funcție de tipurile de reclamă
*în campanii pot fi folosite mai multe tipuri de publicitate, așa că răspunsurile s-au suprapus, asta în cazul în care vă întrebați de ce totalul e mai mare de 100%
În România, rămân populare banerele obișnuite ce au o pndere de 88,4% în totalul campaniilor publicitare, urmate de reclamele interstițiale (reclame afișate înainte de accesarea efectivă a unei pagini web) ce au o pondere 20,5%, iar pe locul 3 se poziționează reclamele video cu o pondere de 4,6%. Chiar dacă ponderea nu este foarte mare pentru reclamele video online, justifică comportamentul de consum în materie de publicitate online, drept pentru care orientarea firmelor din turism și nu numai către acest canal mi se pare iminentă. Că mai trec vreo 5 ani până vom putea vorbi de o stabilizare în consumul acestui tip de publicitate este altă problemă. 🙂
Cele mai populare 5 tipuri de publicitate în funcție de ponderea în campanii
Nu ştiu dacă să leg dimensiunile bannerelor de preferinţa pentru un anume canal de comunicare, cum ar fi blogurile, cert este că cei ce găzduiesc bannere la dimensiunile 300×250 îşi doresc cât mai mult spaţiu pentru text sau imagini. În turism, ca în orice alt domeniu de activitate online bannerele cu o lăţime de 300 px sunt folosite în marketingul afiliat. Din punctul meu de vedere merg integrate câte două, alăturat, la sfârşitul articolelor (recomandări transport + cazare). Sunt relativ non-intruzive şi permit plasarea de suficient text pentru call to action.
Cele mai populare 5 tipuri de publicitate în funcție de rata de click
Chiar dacă d.p.d.v. format cel mai des întâlnite sunt cele de 300×250 , cele mai bune conversii sunt asigurate de bannerele orizontale la dimensiuni de 728×90.
Ponderea afișărilor în mediul desktop/mobile pe trimestre
În condițiile în care mediul mobile devine din ce în ce mai popular în rândul posesorilor de telefoane mobile inteligente, și publicitatea va fi din ce în ce mai prezentă pe acest tip de dispozitive. În turism, aplicațiile în sine sunt un tip de publicitate pentru agențiile de turism ce nu au un sistem de gestiune al ofertelor de turism conectat la acestea. De asemenea, aplicații precum iDeal, Wallet Buzz etc. sunt metode eficiente de promovare în mediul mobil, în special pentru cei ce vor să își promoveze afacerile orientate către oferirea de posibilități pentru petrecerea timpului liber.
De asemenea, tind să cred că un mare impact îl vor avea aplicațiile de tip SoLoMo, canale potrivite de servire a publicității sub formă de recomandări locale, astfel, publicitatea prin intermediu regiilor de publicitate ale operatorilor de telefonie mobilă va pierde teren. Totodată, operatorii de telefonie mobilă se reorientează și susțin aplicații mobile dedicate. Vezi aici mai multe modalități de advertising mobil.
Ponderea afișărilor în funcție de sector
Conform graficului de mai sus, afișarea reclamelor din categoria timpului liber are o pondere de 10,1%, iar turismul o pondere de 1,6% în total afișări reclame. Asta înseamnă că, raportat la un număr de 8 milioane utilizatori de internet în România, doar 128 mii de români sunt expuși la reclame online pentru servicii turistice.
Rata de click medie
Raportul întreg poate fi descărcat de aici.
[via socialmediatraining.ro]
frumos articol
Petre, știu că lucrezi în domeniu, ai mai adăuga ceva sau e ceva ce ai putea contesta foarte ușor?