În viitorul apropiat, cardul european de asigurat va putea fi solicitat și online

Card european de asigurat

Dacă ai calitatea de asigurat în sistemul național de asigurări sociale de sănătate, poți beneficia de cardul european de asigurat, util atunci când faci deplasări de scrută durată în statele membre ale Uniunii Europene dacă intervin probleme medicale.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate îți conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală necesară în cursul unei șederi temporare (city-break-uri, sejururi, delegații, studii etc.) într-un stat membru al UE, ședere ce nu este condiționată de un tratament medical pentru afecțiuni preexistente. 

În baza cardului european de asigurat poți beneficia de serviciile medicale prevăzute de legislația fiecărui stat membru UE și nu pot depăși ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare.

Vezi AICI ce servicii medicale sunt acoperite de cardul european de asigurat!

Nu este exclus ca pentru unele servicii în sistemul medical de stat să fii nevoit să plătești din propriul buzunar, chiar dacă în țara de reședință serviciile sunt gratuite, urmând să faci un dosar pentru a-ți recupera banii de la casa de sănătate.

Poți folosit cardul european de asigurat pentru obținerea de servicii medicale în spitalele de stat din toate cele 28 de state membre ale UE, precum și în cele din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Dacă Marea Birtanie iese din Uniunea Europeană, cardul european de asigurat nu va mai avea efecte în această țară, deși, cu siguranță, se vor semna acorduri ca pentru Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Vezi AICI datele de contact ale Punctelor Naţionale de Contact ale Statelor Membre!

Cardul european de asigurat se eliberează la cerere și, în prezent, presupune o deplasare la Casa de Asigurări de Sănătate din orașul/localitatea/județul în care locuiești, unde:

  • depui o cerere tip,
  • împreună cu adeverința de salariat/asigurat sau copie după declarația unică, dacă ești freelancer.

Nu, nu este nevoie de dosar cu șină. 🙂

Eliberarea cardului este gratuită, acesta având o valabilitate de 24 luni de la data emiterii. Vei primi cardul prin poștă, în decurs de 7 zile lucrătoare.

Marea noutate, dacă ești asigurat, este că, în viitorul apropiat, vei putea cere cardul european de asigurat online, singurele drumuri necesare fiind cele la departamentul de HR pentru adeverința de angajat sau la casa de asigurări pentru adeverința de asigurat, deși în mod normal și pe aceasta ar trebui să o poți cere online.

Atenție! Cardul european de asigurat nu înlocuiește întru totul asigurarea de călătorie. Cu o asigurare de călătorie poți beneficia de servicii medicale atât în sistemul medical de stat, cât și în cel privat din statele membre, dar și de despăgubiri în caz de deteriorare a bagajelor, întârzieri zboruri etc.

Dacă emigrezi, cardul european de asigurat îți este util în perioada în care angajatorul îți face formalitățile necesare pentru ca tu să te poți înscrie în sistemul medical al țării ce te adoptă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Aplicații Schubert & Franzke pentru promovarea Sucevei și a Județului Hunedoara, lansate la Târgul de Turism

Next Article

Pe urmele Renașterii Bulgare. Gabrovo

Related Posts
Total
0
Share