PONY Car Sharing, partajare de mașină la un alt nivel, în Cluj

Pony Car Sharing
Pony Car Sharing

S-a făcut atât de mult tam-tam cu Bucureștiul, oraș inteligent, că termenul a devenit sinonim cu capitala pe parcursul orei în care a fost difuzat documentarul. Prin implementarea sistemului PONY Car Sharing, Clujul schimbă conceptul de oraș inteligent, de data asta cu focus mai mult pe tehnologie, nu numai pe alocarea eficientă a resurselor.

Car sharing-ul a fost văzut inițial ca partajarea de mașină la drum lung, unde șoferul este întotdeauna prezent, pentru ca mai apoi Uber să schimbe lucrurile și să permită șoferilor să își partajeze mașina în interiorul orașelor. Până se hotărăsc cei de la Uber în ce orașe din țară să se extindă, Clujul face un pas mai departe și oferă locuitorilor săi posibilitatea de a conduce mașinile din flota PONY Car Sharing, fără a depinde de un șofer, ei însuși fiind șoferii.

Pony Car Sharing este un concept implementat de doi investitori din echipa de publicitate a agenției Marks, proiect ce presupune partajarea de mașini ce vor fi conduse de cei ce au nevoie de mai multă mobilitate urbană, în urma înregistrării ca utilizatori, accesului la un cont bancar și verificării permisului de conducere pe platforma dedicată proiectului, getpony.ro.

Odată creat contul de utilizator, acesta își descarcă o aplicație mobilă (va fi disponibilă în curând, atât în Google Play, cât și în App Store) în care se poate autentifica și localiza cea mai apropiată mașină disponibilă. Ajuns la mașină, tot cu ajutorul aplicației, îi este facilitat accesul în aceasta, iar de aici poate folosi mașina pentru nevoile sale de deplasare. Tot cu ajutorul aplicației utilizatorul poate preda mașina într-un din parcările agreeat. Service-ul, alimentarea, plata parcării și alte servicii necesare sunt asigurate de echipa care se ocupă de proiect, în caz de necesitate alimentarea cu combustibil putând fi făcută de la oricare dintre benzinăriile din rețeaua partenerului agreat, în baza unui card de alimentare păstrat într-un slot special.

Singurele condiții de utilizare ale mașinilor sunt acelea de a respectat regulile impuse de legislația în vigoare și cele impuse de firma care a implementat proiectul, inclusiv parcarea legală în spațiul public sau în parcările cu taxă ale primăriei, în zona agreată numită zona de acoperire.

În prezent, flota PONY Car Sharing numără 30 de mașini: 25 de mașini Volkswagen UP și 5 Smarturi, toate echipate cu un sistem de management de monitorizare și control al flotei, astfel încât poziția și orice avarie apărută pe parcurs sunt cunoscute în orice moment de către cei ce administrează serviciul. Serviciul a devenit operațional la sfârșitul lunii octombrie, în sistem înregistrându-se peste 500 de utilizatori, 1 minut de utilizare costând 1 RON, singura cheltuială a șoferilor.

Deși serviciul de car sharing e greu de implementat pentru turiști, deși nu imposibil, cei din localitățile apropiate Clujului (din localitățile din zona metropolitană?) au acces la acest serviciu.

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Incoming Romania Travel Forum, ediția a III-a

Next Article

Ce artificii de marketing mai fac agențiile de turism pentru a atrage vizitatori pe siturile de agenție în perioada târgului de turism

Related Posts
Total
0
Share