Saptamana europeana a turismului rural

Abia azi am aflat că săptămâna ce a trecut a fost o săptămână dedicată turimului rural european. În continuare vă aduc la cunoştinţă câteva aspecte generale referitoare la turimul rural.

Turismul rural, ca formă de turism nu este total nou, însă începând cu turismul rural din anii ’

70 se poate vorbi de un turism rural diferit din punctul de vedere al delimitării spaţiului, al caracteristicilor şi conţinutului vacanţelor.
Turismul rural se dezvoltă încet dar sigur, fiind în concepţia turismului durabil un păstrător de cadru natural, tradiţii, obiceiuri, cultură. Mediul în care se desfasoară este foarte bine definit, fiind conceput special pentru a înlatura mondenitatea.
În prezent, în România, există circa 4.000 de case care oferă servicii turistice, dintre care 1.965 unităţi fac parte din reţele organizate de turism precum ANTREC. Numai 1.267 dintre acestea sunt certificate şi îndeplinesc condiţiile legale, în timp ce restul necesită anumite modernizări pentru a obţine clasificarea din partea unui organism de certificare.

Federaţia Europeana a Turismului Rural – EuroGites – a prezentat, începând cu luna octombrie, marea varietate a turismului rural prin intermediul manifestării „Săptămâna Europeană a Turismului Rural” – eveniment organizat sub patronajul dlui. Fischer Boel, consilier pe probleme de agricultură şi dezvoltare rurală.
În România, manifestarea a avut ca scop promovarea conceptului de dezvoltare durabilă, păstrarea tradiţiilor şi produsele şi nivelele de siguranţă, astfel printre sloganurile manifestării s-au regăsit:

  • „Bucuraţi-vă azi cu gândul la viitor” (dezvoltare durabilă)
  • „Cozonacul bunicii mereu la fel de bun” (tradiţii)
  • „45 de versiuni ale calităţii” (produsul şi nivelele de siguranţă)

Odată cu deschiderea sezonului de toamnă-iarnă, astfel de evenimente au fost organizate în întreaga Europă, având ca scop promovarea în rândul turiştilor produsele turistice rurale şi evidenţierea importanţei turistice a sectorului în cauză.
La aceste evenimente o atenţie deosebită a fost acordată ţărilor din centrul şi estul Europei, ca Macedonia, Cehia, Croaţia, Albania, unde turismul rural este considerat o componentă definitorie în dezvoltarea economică, constituind un element cheie al PIB, al forţei de muncă, al dezvoltării regionale şi al comerţului exterior.
Potrivit aprecierilor Organizaţiei Mondiale a Turismului, în 1985 turismul rural reprezenta doar 3% din totalul cererilor de vacanţă, în prezent deţinând circa 15% din totalul cererilor cu ponderi mai ridicate în ţările cu tradiţie în domeniu (Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Austria).

Pentru mai multe detalii sursa 1 şi sursa 2!

Total
0
Shares
1 comment
  1. Pingback: Saptamana europeana a turismului rural « Profil virtual
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Expozitia de Tehnică Militară 2005

Next Article

No bikes in town!

Related Posts
Total
0
Share