Bike2Work, bicicleta ca mijloc de transport alternativ spre birou

strada garlei

De când mi-am pus în cap să particip la Prima Evadare, am început să pedalez către locul de muncă ca mod de antrenament pentru eveniment.

Sunt ~16 km pe care îi parcurg dus-întors într-un timp redus la jumătate față de cel alocat transportului în comun și asta într-un ritm de pedalat lejer pe o bicicletă cu roți de off-road. Sper să reduc timpul de deplasare cât de curând, 2 cauciucuri slick așteptând să fie încălțate pe jante. Și, pentru că nu îmi place traficul, mi-am făcut 2 trasee printre străduțe, unul dintre trasee suprapunându-se cu un segment din turul lacurilor bucureștene. Dacă vreau, pot avea parte și de off-road fie prin Herăstrău, fie pe lângă calea ferată ce traversează Herăstrăul.

Parc Herastrau, bicicleta

Astfel am parte de liniște pe aproape jumătate din cele 2 trasee și pot reflecta liniștit la ale mele. Am în documentare un al treilea traseu, prin Aleea Mateloților, pe malul Lacului Băneasa, dar validitatea lui depinde de accesul prin curtea unde se depozitează mașinile ridicate pentru parcări în locuri nepermise din Sectorul 1. Rămâne de studiat problema.

Cât despre biciclitul pe celelalte jumătăți de traseu, situația se prezintă așa cum o știți cu toții: șoferi nemulțumiți că te afli într-un mediu dedicat exclusiv lor (așa cred ei), nemulțumiri arătate prin claxoane și șicanări în trafic. De obicei, nu le dau atenție pe moment, dar nu pot să le ignor per ansamblu.

De când am început să pedalez spre birou, am început să iau în calcul informație pe care în mod normal o ignoram, așa am dat și de proiectul Bike2Work.

Bike2Work este un proiect ce vizează încurajarea folosirii bicicletei în rândul angajaților spre și de la birou. Proiectul se desfășoară sub umbrela Federației Bicicliștilor Europeni (ECF) și este cofinanțat de Uniunea Europeană. În București, GreenRevolution este un afiliat al proiectului, ce își propune să convingă peste 1000 de angajați să folosească bicicleta și peste 20 de companii să asigure acestora condițiile necesare.

Campania se desfășoară în perioadă 18 mai – 28 iunie, perioadă în care cei ce aderă la campanie, individual sau în echipă, își pot înregistra traseele spre și dinspre birou. Datele obținute vor fi prezentate public atât companiilor participante, cât și autorităților locale, poate așa vom vedea ceva facilități pentru bicicliști pe niște trasee relevante.

Eu voi adera la campanie pentru a susține respectarea bicicliștilor în trafic, precum și nevoia de spații de parcat bicicleta sau a vestiarelor dedicate celor ce vin cu bicicleta la birou.

Dacă și voi, cei care mă citiți, sunteți pasionați de pedalat, mă puteți urmări pe bikemap.net sau pe pagina de Facebook Ciclotur. De asemenea, țin să menționez că blogul de față e un blog bike friendly, motiv pentru care am integrat în logo o bicicletă. O sesizați? 🙂

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

3 atracții turistice care au pus Bucureștiul pe harta city-break-urilor

Next Article

e-Turism Bref 04/2015

Related Posts
Total
0
Share