Concert cameral la Atheneul Român

Sâmbătă seară am ajuns la Atheneul Român, unul din obiectivele turistice trecute pe harta turistică a Bucureştiului. Obiectiv care se şi poate vizita, chiar gratis, dacă ai noroc să intri în posesia unei invitaţii la concertele de cameră. După un scurt slalom printre coloanele ionice şi puzderia de oameni venită să asculte concertul cameral susţinut de Orchestra Medicilor “Dr. Ermil Nichifor” sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, am ajuns în sala de concerte şi am avut norocul să găsim două locuri libere la lojă.

Pentru alerte legate de evenimentele viitoare ce se vor desfăşura sub cupola Atheneului, puteţi accesa site-ul Filarmonicii George Enescu şi vă puteţi abona la serviciul RSS pus la dispoziţoie. Prin acelaşi serviciu puteţi urmări comentariile userilor înregistraţi pe site referitoare la diferite evenimente care au avut loc. Dintre multele site-uri destinate instituţiilor culturale, site-ul filarmonicii pare a fi singurul ce încearcă să fie în pas cu moda web 2.0. În paralel cu acest serviciu va coexista şi clasicul forum.

Remarc cu tristeţe în rândul acestora chiar lipsa apropierii web 1.0 faţă de vizitatori: lipsa forumurilor, lipsa newsletter-urilor. Voi mai cunoaşteţi astfel de iniţiative în rândul site-urilor din aria culturală?

Revenind la concert, prima parte a constat în redarea Uverturii la Bărbierul din Sevilla de Rossini şi în Concerul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini, concert ce a avut-o ca solistă pe Diana Jipa.

Diana Jipa

Începutul concertului nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini, solistă Diana Jipa

Dacă uvertura ne-a ţinut concentraţi asupra orchestrei, fiindu-ne cunoscută, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu prima repriză a concertului pentru vioară şi orchestră. Urechile noastre afone n-au putut asocia unele acorduri de vioară decât unor cântăreţi stradali neexperimentaţi. Spre fericirea noastră, celelalte două reprize ale concertului ne-au impresionat îndeajuns de mult încât am alungat plictiseala acumulată datorită incapacităţii noastre de a digera acorduri de vioară.

Orchestra Medicilor

Final de concert, Simfonia 1 de Beethoven

După o pauză de vreo 15 minute, timp în care ne-am zgâit ca nişte copii curioşi la frescele pictorului Costin Petrescu, fresce ce redau 25 episoade din instoria românilor, concetul a continuat cu Simfonia 1 de Beethoven.  Nu am putut să nu remarc melanjul dintre clasic şi modern (ca stil de muzică şi ţinută asociată): tipul de pe ultimul rând, care cânta la clarinet, avea părul aranjat în codiţe rasta.

Concertul mi-a reamintit de orele de muzică din şcoala generală, ore la care profesoara de muzică încerca să ne facă să înţelegem mişcările din baghetă ale dirijorului. Sincer, n-am putut să îmi reamintesc nimic, oricât de mult m-am străduit să-l urmăresc pe maestrul Prunner!

Total
1
Shares
6 comments
 1. Pai daca o dam in d’astea poate te intereseaza si ce se gaseste aici: 🙂 Sa te asiguri ca scrii de fiecare data cand participi la astfel de evenimente, eu una voi fi cititoare fidela!

 2. Alegra,

  Te urmaresc de cand ai migrat de la site-ul tau cu pisici la platforma de blogging 🙂

  Intamplarea a facut sa mi se ofere ocazia sa merg si mi-am zis “De ce nu?!”.

  Pe langa concertul in sine, eu mai urmaresc si alte aspecte in tema cu blogul aici de fata.

 3. “Nu am putut să nu remarc melanjul dintre clasic şi modern (ca stil de muzică şi ţinută asociată): tipul de pe ultimul rând, care cânta la clarinet, avea părul aranjat în codiţe rasta.”
  Evenimentele de genul asta merita toata atentia concentrata pe detalii pretioase precum podoaba capilara:))
  Multumesc pentru sfat,am sa revin in pub-ul cu pricina, sperand ca n-o sa-mi recunoasca nimeni privirea stigmatizata de actiunea cleptomaniaca de anul trecut:))
  Promit ca de data asta doar am sa citesc de prin noile ghiduri,fara vreo tendinta delictuoasa,in timp ce-mi beau ciocolata calda.
  Si mai promit c-o sa intru des pe digitalguide,pentru ca e informativ fara sa fie plictisitor si pentru ca are ceva legatura cu viata mea de etudiante la turism in an terminal:D

 4. @Ramona

  Am încercat să savurez concertul cu ochii închişi, dar nu a fost să fie. Îmi treceau alte chestii prin cap. 🙂

  Şi am zis că nu se cade, aşa că am ales să fiu atent la detalii care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Avem urşi minoritari?

Next Article

MyHeritage, potenţială reţea pentru promovarea turismului

Related Posts
Total
1
Share