Cetatea ţărănească Râşnov

Cetatea Rasnov
Info:

Din Râşnov, urmând drumul (DN 1E) ce urcă spre Poiana Braşov, se ajunge, în mai puţin de 10 minute cu maşina, la drumul ce face stânga printre terenul de fotbal al FC Râşnov şi terenul de tir şi urcă către cetate. În imediata apropiere a cetăţii există o parcare, unde se pot lăsat maşinile, contra cost, pe toată durata vizitei la cetate.

Cetatea, atestată documentar la 1335, este construită în apropierea castrului roman Cumidava (vezi şi informaţii suplimentare despre castru). A fost ridicată de către locuitorii Râşnovului pe dealul din apropierea târgului, deal cunoscut azi ca Dealul Cetăţii, pentru a se apăra împotriva invaziilor tătarilor şi turcilor.

Situată pe un culoar comercial, cetatea a făcut faţă multor asedii, fiind refăcută şi consolidată în mai multe rânduri. Singura dată când locuitori cetăţii au cedat şi au deschis porţile a fost în anul 1612, cînd armata condusă de Sigismund Bathory a interceptat izvorul secret ce alimenta cu apă cetatea, blocând alimentarea cu apă. După două încercări fără reuşită de a redobândi cetatea, acest lucru se întâmplă în 1613, ca urmare a armistiţiului dintre armatele braşovene şi  Bathory, locuitorii răscumpărând-o pentru suma de 3000 de florini. Aceste evenimente au consituit premise puternice în decizia de a începe săparea legendarei fântâni în incinta cetăţii.

Cetatea Rasnov

În prezent, în interiorul cetăţii se păstrează ruinele a peste 30 de case ce-i adăposteau pe locuitorii cetăţii şi bunurile lor. Dintre cele mai reprezentative sunt şcoala, capela şi casa preotului.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov Cetatea Rasnov

Mai multe despre istoria cetăţii puteţi citi aici şi aici.

Din istoria contemporană a cetăţii …

În 2000, Cetatea Râşnov a fost dată în administrarea SC Drumuri Publicitare SA, ce îl avea asociat pe italianul Alberto Drera, societate care în decurs de câţiva ani a repus cetatea pe harta turistică a României, restaurând construcţiile interioare, zidurile şi turnurile de apărare, făcând posibilă dezvoltarea, în incinta cetăţii, a unui mic târg de suveniruri, a unei cafenele, deşi a fost ignorată în totalitate amenajarea unei toalete decente.

Cetatea Rasnov

Mai multe informaţii pot fi consultate pe site-ul cetatearasnov.com.

În 2008, Primăria Răşnov câştigă în instanţă administrarea Cetăţii Râşnov. În aprilie 2009, Asociaţia Mioritics inaugurează în incinta cetăţii un centru de informare turistică.

La peste un an de la schimbarea administratorului, zidurile cetăţii încep să se prăbuşească, liantul folosit la restaurare fiind unul necorespunzător, şi, spre finele lui 2009, este închisă publicului, urmând a fi redeschisă în martie 2010.

Dea lungul timpului, Cetatea Râşnov a găzduit evenimente ca Festivalul de Film Istoric “Nemuritorii”, Sărbătoarea Rozelor, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, Zilele Râşnovului etc.

Tot în incinta cetăţii poate fi vizitat şi muzeul Cetăţii, loc în care au fost strânse unelte şi obiecte casnice descoperite în urma săpăturilor arhelogice.

Muzeul Rosenauer Burg

Muzeul Rosenauer Burg Muzeul Rosenauer Burg Muzeul Rosenauer Burg Cetatea Rasnov

Informaţii utile:

Cetatea Râşnov
Dealul Cetăţii
Răşnov, Jud. Braşov
România
Tel.: 0268 230 255
Fax: 0268 231 700

Program de vizitare:
Zilnic 08:00-20:00
Taxă intrare: 10 RON
Taxă fotografiat: 5 RON
Fise binoclu (în punctul de observaţie al Cetăţii): 1 RON

Centru de Informare pentru Patrimoniu UNESCO
Cetatea Râşnov
Răşnov, Jud. Braşov
România

Total
0
Shares
13 comments
  1. Mulţumesc! Încerc să abordez o nouă formă de prezentare a destinaţiilor turistice. E parte dintr-un ghid turistic în devenire 🙂

   Cât despre felul în care a ajus cetatea, o să mai curgă multă apă pe Râu Mare până autorităţile se vor dezmetici din nepăsare. Poate când or cădea toate zidurile. 🙁

 1. Acum este o ruina locuita de pasarile cerurilor si pisici.
  Nu mai exista niciun muzeu, doar niste afise de pe vremurile cand se putea vizita ceva.
  Toate incaperile, care odinioara se puteau vizita, sunt inchise.
  Obiectele, candva expuse, sunt cine stie unde duse, sau poate chiar vandute.
  Tot ceea ce este prezentat pe internet, ca fiind nemaipomenitul muzeu al cetatii, nu este de fapt nimic.
  Doar ruine……

  1. Salut, Cristian!

   Sigur vorbești de Cetatea Râșnov, cea care veghează asupra orașului cu același nume, cea de mai sus de Dino Parc Râșnov?

   Am vizitat-o ultima dată în 2015, era încă la locul ei. În 2017, zic autoritățile, a primit peste 420k vizitatori. Probabil se pregătesc de marea restaurare/renovare din toamnă (2018) și au mutat ce era de mutat prin cine știe ce depozit sau muzeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Râşnov

Next Article

HotelPeeps: aplicație prin intermediul căreia poți recomanda prietenilor de pe Facebook locuri de cazare

Related Posts
Total
0
Share