GISRoA, aplicaţia GIS pentru arheologia româneasca

Sursa foto: mnir.ro

Ieri, 17 martie, 2011, a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), un workshop în care s-au prezentat avantajele sistemelor informatice geografice (SIG), sisteme ce aduc la un loc baze de date şi hărţi. Cu ocazia workshop-ului, a fost anunţată şi aplicaţia SIG dedicată arheologiei româneşti.

Muzeul Naţional de Istorie a României s-a apropiat de acest obiectiv cu răbdare şi perseverenţă, de-a lungul mai multor ani, începând cu asigurarea personalului necesar, al infrastructurii, al suportului cartografic, finalizând cu producţia unei aplicaţii GIS propriu-zise.

Sursa: mnir.ro

Cum nu am fost la eveniment, nu îmi rămâne decât să spicuiesc din impresiile cuiva care a participat la eveniment şi este mult mai în temă decât mine:

Despre GISRoA – the new kid in town – am să spun, foarte scurt, că este o aplicaţie GIS proiectată pentru arheologii români, indiferent de apartenenţa instituţională. Programatorul este o tânără colaboratoare de la ASE (surpriză!), pe nume Aura Mocanu-Vîrgolici, deloc întâmplător soţie a unui alt colaborator apropiat al ultimilor ani, chimist (surpriză?) la IFIN, Marian Virgolici.

[…]

Aplicaţia funcţionează, prin comparaţie cu un avion capabil să decoleze şi să aterizeze fără plasă, dar este într-o etapă pe care am apreciat-o drept “Alpha-Zero”, fiindcă deocamdată avionul merge doar unde vrea el, între decolare şi aterizare.

[…] studiem – împreună – posibilitatea de a antrena şi alţi programatori în dezvoltarea proiectului, pentru că volumul de activitate propus este considerabil, pentru a putea lansa, de adevărat, o variantă Alpha (deci pentru testeri…).

Sursa: mnir-samizdat.blogspot.com

Cum aplicaţia este una, să-i spunem, cu circuit închis, singurele detalii pe care le avem la dispoziţie sunt prezente în notele explicative ale capturilor prezente pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie A României. Aplicaţia GISRoA vine în ajutorul arheologilor cu o bază de date siturilor şi ansamblurilor arheologice, precum şi cu informaţie spaţială, o bază de date ce poate fi interogată, cu posibilităţi multiple de filtrare. Fără să mai lungim vorba inutil, aplicaţia aduce laolaltă topografie, cartografie, geofizică, GIS, 3DStudio şi arheologie,  toate pentru a crea o imagine virtuală.

De ce am ales să vorbesc despre această aplicaţie SIG? Pentru că cred cu tărie că astfel de aplicaţii pot sta la baza unor hărţi turistice foarte detaliate. Informaţiile din aplicaţiile specializate pot fi filtrate, iar cele de interes general pot fi făcute publice publicului larg în combinaţie cu baze de date şi hărţi ale căilor de acces, obiective turistice de interes general etc. Păcat că astfel de iniţiative nu au suport din partea privată sau, chiar dacă au, aceasta se retrage foarte repede, atunci când beneficiile aşteptate se dovedesc a fi pe termen lung.

În afară de prezentarea aplicaţiei mai sus amintite, au mai avut loc următoarele prezentări:

  • Bogdan Şandric, Irina Oberländer-Târnoveanu (cIMeC) – Server cartografic pentru patrimoniul cultural naţional. Scopuri, obiective, etape. Cazul MapServer
  • Mihai S. Florea (MNIR) – Achiziţii de suport cartografic pentru implementarea unei aplicaţii GIS
  • Dan Ştefan, Maria-Magdalena Ştefan (Universitatea Bucureşti) – Integrarea cercetărilor geofizice cu ajutorul GIS, în vederea reconstrucţiei virtuale a sistemului de fortificaţii de Epoca Bronzului de la Păuleni Ciuc – Ciomortani „Dâmbul Cetăţii”, jud. Harghita
  • Carmen Cornelia Bem (cIMeC) – Aplicaţiile fotografiei aeriene în identificarea siturilor arheologice. Studii de caz din sudul României
[Lansarea aplicaţiei GISRoA | via Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniul Naţional a Judeţului Călăraşi]
Total
0
Shares
0 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Despre secțiunea "Blog travel" din cadrul Roblogfest 2011

Next Article

Servicii de localizare în turismul online

Related Posts
Total
0
Share