Trasee montante din România pe Open Street Map

Acum pot numi această săptămână săptămâna hărţilor pe gtd20.ro. Nu puteam încheia săptămâna fără a prezenta o hartă şi pentru pasionaţii de aventuri în aer liber. Altfel, ghidul de faţă nu ar mai fi fost complet.

Cum Florin a făcut o remarcă despre cea mai completă hartă digitală a României pentru GPS la articolul de ieri, cum că include până și unele traseele montane, mi-am zis că e imposibil să nu existe ceva accesibil online sau pe telefon care să completeze cu succes hărţile map2web.eu. Si uite așa am ajuns pe pagina celor de la Modulo Consulting, unde am găsit un SIG construit pe platforma Open Street Map, ce redă o parte din traseele montane din România (lista completă a traseelor aici).

Trasee montane pe Open Street Map

Proiectul a fost posibil datorită contribuţiilor dezvoltatorilor săi și utilizatorilor Open Street Map.

Dacă există printre cititorii acestui blog oameni pasionaţi de cartografie, ce vor să ajute la dezvoltarea hărţii pentru traseele montane neacoperite încă, o pot face trimiţând coordonatele traseelor parcurse echipei modulo.ro.

Pentru cei ce nu deţin un dispozitiv GPS echipa modulo.ro recomandă următoarele aplicaţii pentru telefoanele mobile: OSMtracker şi MyTracks pentru Android şi MotionX GPS pentru iPhone.

Singurul meu regret faţă de partajarea datelor GPS pentru traseele deja trasate pe hartă e că acestea nu pot fi descărcate la rândul lor şi importate în aplicaţii precum Virtual Orienteering. Dar cum nici aplicaţia în cauză nu suportă încărcarea de trasee predefinite, pot trăi cu inima împăcată. 🙂

Actualizare din 20 august 2012: traseele pot fi exportate în format KMZ; se alege traseul de urmat și din panelul traseului se face click dreapta pe numele acestuia și se alege opțiunea export to KMZ. Dacă formatul nu este unul prietenos cu dispozitivul pe care îl dețineți, încercați convertirea acestuia în formatul necesar.

Revenind la harta traseelor accesibilă online, cei interesaţi se pot juca cu câteva layere (altitudine, drumuri etc.) pentru a înţelege mai bine traseul, după care își pot printa harta. Sau pot profita de ea la fața locului în varianta mobilă accesibilă la gis.modulo.ro/hiking/m.html.

La fel ca şi în cazul hărţi mijloacelor de transport în comun, versiunea mobilă a hărţii oferă posibilitatea de a-şi localiza poziţia pe traseul urmat fără a fi nevoie de o funcţie GPS activă.

Cum numărul traseelor scade pe măsură ce vă îndepărtaţi de Bucureşti, cei dornici de escapade mai îndepărtate pot consulta cele câteva hărţi montane puse la dispoziţie gratuit pe situl harta-turistica.ro şi anume: harta Munţilor Apuseni, harta Munţilor Bihor, harta Munţilor Bucegi (poate cea mai completă pe SIG-ul modulo.ro), harta Munţilor Ciucas, harta Munţilor Piatra Craiului, harta Munţilor Postavaru şi cea a Munţilor Vlădeasa.

Citește mai multe despre traseele din Bucegi în articolul Bucegii tridimensionali.

Orice alte alternative de hărţi montane accesibile online sau de pe mobil sunt binevenite în comentarii.

[via bucharestlife.net]

Total
0
Shares
3 comments
  1. Salut

    Referitor la “partajarea datelor GPS pentru traseele deja trasate pe hartă”: pentru descărcarea unui traseu în format KMZ (KML) se face click dreapta pe numele traseului în stânga sus (panel-ul “Trasee montane”) și se alege opțiunea “Export KMZ”.

    Mulțumim pentru articol,
    Cristi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Hărți map2web.eu pentru orașele din România

Next Article

Delta Dunarii, prezentată cu ajutorul aplicațiilor multimedia în cadrul Expoziţiei Internaţionale 2012 Yeosu

Related Posts
Total
0
Share