Ce s-a întâmplat cu siturile de turism din portofoliul NetMedia România?

Zilele trecute am ajuns cumva la ştirea aceasta, stire în care erau anunţate direcţiile de dezvoltare ale proiectului tourismguide.ro, preluat de către grupul polonez NetMedia la începutul lui 2010.
Cum obişnuiesc să urmăresc (în limita timpului disponibil, evident) proiectele pe care vi le aduc în atenţie, am verificat informaţiile furnizate în articolul respectiv cu proiectul în sine şi am constatat că investiţia de 20.000 de euro nu are semne vizibile asupra sistemului de rezervări (sic!) tourismguide.ro.
La câteva luni de la preluarea proiectului de către NetMedia România, fostul proprietar, Daniel Dobriță, anunța implementarea unui sistem de rezervări online în platforma tourismguide.ro. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, tourismguide.ro a rămânînd un catalog online cu unități de cazare în care au fost introduse și unități de cazare din Europa. Cum nu am urmărit evoluția proiectului în amănunt, tind să cred că sistemul centralizat de de rezervări anunțat a fost integrat în situri precum booking-romania.com, hoteluri.ro și allseasons.ro.
De altfel, era anunţat un sistem de rezervări bilete de avion integrat în sit, acesta parese că a fost implementat separat, fiind disponibil cândva la adresa avion.com.ro. Zic că a fost disponibil cândva, pentru că de o săptămână de când îl monitorizez eu, nu l-am prins deloc funcţional, ca de altfel niciunul din siturile din portofoliul NetMedia România: allseasons.ro, booking-romania.com, hoteluri.ro şi netmedia.com.ro. Singurul funcţional este situl tourismguide.ro, sit de pe care a dispărut menţiunea cum că procesarea datelor este în responsabilitatea firmei NetMedia România. La momentul actual, secțiunile de bilete de avion și roviniete (nu asigurări de călătorie) sunt, de fapt, redirecționate către pagini de afiliat vola.ro și roviniete.ro.

NetMedia Romania

Chiar dacă siturile nu mai sunt încă active, ele sunt încă promovate pe unele din siturile NetMedia Grup ca etravel.pl, sit administrat de o entitate nou creată, eTravel S.A., unde Daniel Dobriță este country manager.
E trist când vezi companii ce își propun să devină lideri pe anumite nișe pentru ca în câțiva ani să dispară de pe piață ca măgarul în ceață. Singura dată când turismguide.ro s-a remarcat sub ownershipul NetMedia România a fost la Gala Premiilor e-Commerce din 2010, când s-a clasat pe locul 2 la secțiunea Turism-Servicii ca cel mai bun sit de comerț electronic din această categorie.
La mai bine de un an de zile după preluare, NetMedia S.A. și-a crescut partea în firma ce administra situl tourismguide.ro, NetMedia T.S. RO (fostă C&D Solution), la 88,06%, oferind acesteia posibilitatea de a-și achiat creditul contract pentru imobilul în care își desfășura activitatea și alte credite, semn că firma făcuse investiții pe care nu le putea acoperi din resurse proprii.

 Sursa: Monitorul Oficial

Fie firma trece printr-un proces de reorganizare și își va relansa curând toate siturile din portofoliu, fie grupul polonez se va lipsi de proiectele mai sus amintite sortite deja eșecului, probabil din cauza faptului că administratorul nu era pregătit pentru o astfel de schimbare, progresul prinzându-l nepregătit, fiind nevoit să gestioneze împrmuturi pentru implementări de sisteme de rezervări pe platforme neperformante. Nici din punct de vedere profitabilitate, NetMedia T.S. RO nu stătea foarte bine le momentul preluării.
Voi ce credeți că a mers prost în ceea ce privește siturile de turism preluate de către grupul polonez NetMedia?
Actualizare din 16.01.2o13. Posibil ca siturile să fi fost afectate de problemele întâmpinate de firma de hosting, Linux Security Group, la sfârșitul lunii noiembrie 2012.

Total
0
Shares
0 comments
  1. @Anonim, în genul ăsta de situații nu accept de obicei comentarii anonime (vezi neticheta), dar cum indicațiile tale fac lumină în acest caz am să fac o excepție. Mulțumesc pentru lămurire!
   Chiar și așa, ne apropiem de 2 luni de la nefericitul eveniment și singurul sit up and running e tourismguide.ro, celelalte nu. Situri care ar trebui să producă bani. Mă întreb și eu ca orice om curios de mersul unor proiecte online pe turism, dacă dezinteresul pentru remedierea problemei rezidă din faptul că siturile oricum nu erau performante. Sau, așa cum am menționat, se vor relansa la un alt nivel.
   De altfel, nu am nicio dovadă că celelalte situri sunt găzduite de Linux Security Group. Cel puțin nu la momentul ăsta.
   O zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

e-Turism Bref (30) – 31 decembrie 2012 – 13 ianuarie 2013

Next Article

Analiza predicțiilor și retrospectiva anului 2012 în turismul online (III)

Related Posts
Total
0
Share