Vinul este o artă, nu o beție

Degustare de vinuri, restaurant Burebista, Batistei
test

Experţii, adică ăia care ştiu ce spun, zic că trebuie să ne hrănim cât mai echilibrat, să ţinem cont de una şi de alta. Ca să-l citez pe 7 Schopenhaueri, raportez, nu știau ce spun. Alimentaţia este una dintre cele mai personale şi subiective porniri ale omului de la origini și până în prezent. Și asta pentru că omul tinde să consume frecvent alimente care îl stimulează, așa cum se întâmplă și în cazul vinului, alimente care îl leagă de obiceiuri și tradiții, de cultura în care s-a dezvoltat ca om. Pentru cei cizelați hrana este ridicată la nivel de artă, iar vinul vorbește și spune povești ale locului în care a crescut bobul de strugure din care a ieșit. Pe fondul acestor fapte am fost prezent săptămâna trecută la o degustare de vinuri românești, la restaurantul Burebista din Batiștei, un eveniment preambul al salonului de vinuri de la București, Vintest.

La eveniment au fost prezenți oameni iubitori de vinuri, pasionați, lor alăturându-li-se cavaleri ai vinului, oameni pentru care vinul este o artă, nu o beție, după cum bine a spuns doamna Lucia Pîrvu, expert degustător și organizator Vintest, cea care împreună cu Costin Staicu, recenzor de restaurante, a pus la cale evenimentul.

Sincer să fiu, nu o să intru în detalii în ceea ce privește vinurile degustate, aș decădea în ochii voștri și m-ați trimite repede la tapul de bere. Dar … experiența nu are comparație atunci când degustarea se face în mijlocul unor oameni care trăiesc pentru vin și pentru bucate alese, căci vinul, la fel ca omul, are nevoie de companie.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustarea a urmat practic firul vieții, și a trecut prin toate etapele acesteia, de la vinuri tinere la vinuri bătrâne, alături de care au stat cărnuri de rață și prepeliță, iar spre final brânzeturi cu nuci și fructe.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Ca la orice eveniment, întâmpinarea a fost făcută cu un vin spumant, un vin de aperitiv cu un perlaj bogat de la Domeniile Panciu, urmat de un muscat otonel de la Domeniile Ostrov.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

În suita de vinuri a venit apoi rândul primul vin premiat în 2013 cu medalie de argint, un merlot rose de la Domeniile Anastasia. Abia la acest vin am gustat din rața pe varză și pot spune că s-au contopit de minune.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Au urmat două vinuri destul de aspre pentru mine, Rouge de Roumanie de la Domeniile Sâmburești și un cabernet sauvignon de la Domeniile Dealul Mare Urlați sub brand-ul Paganus. Trebuie să recunosc că, deși grele, mergeau de minune cu prepelițele în sos de dulceață.

M-am îmbujorat mai tare la Vinarte-ul de la Dealul Mare și am prins printre zgomote de cristale ce se ciocneau o recomandare pentru el în materie de gusatare: plăcintă cu carne de berbecuț. Cu proxima ocazie trebuie să încerc neapărat asta, că doar merg pe mâna specialiștilor și nu pe vreo recomandare dintr-o revistă dedicată gospodinelor.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Vinurile s-au pliat iar pe gusturile mele de profan odată cu cabernet sauvignon-ul de la Domeniile Anastasia, vin îmbuteliat sub brandul Iubesc Vinul Românesc, brand sub care se desfășoară și campania cu același nume din cadrul Vintest. Experții au conchis din nou: vinul merge perfect cu un mușchi de vită în crustă de sare.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Înainte de vinurile demi-dulci ce merg cu brânzeturile, am trecut iar la un vin tânăr, un cabernet sauvignon baricat din 2013, un vin de la Domeniile Dealul Dorului premiat cu medalia de aur.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Vinul de desert a fost o tămâioasă românească de la Pietroasa Veche din 2012.

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Degustare vinuri Vintest la Restaurant Burebista

Și pentru că la inimă-i un singur leac, cetera și omul drag, nu au lipsit din peisaj nici oamenii care au ciupit discret coardele și au făcut vinul să danseze printre papile.

Acum pe final pot să vă spun că și eu sunt la fel ca vinul, pe măsură ce mă expun în domeniu, mă perfecționez, mă maturizez în taina asta a dezlegătorilor de secrete ale vinului.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Pingback: Gala Vinului Nou și Vechi | călătorul digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
salina praid

Mina de sare de la Praid, orașul de sub pământ

Next Article

Qalendra, calendar digital de evenimente

Related Posts
Total
0
Share