Profesia de manager destinație turistică, pe lista Clasificării Ocupațiilor din România

România are nevoie acută de profesionalizarea managementului destinațiilor turistice pentru a deveni competitivă în raport cu alte destinații din Europa. Domeniul asociativ din România a făcut un pas semnificativ: Asociația de Ecoturism din România a înregistrat oficial profesia de manager destinație turistică și, împreună cu ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate și Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism, a dezvoltat standardul ocupațional ce reflectă conținutul cursurilor de calificare pentru această profesie.
Managementul unei destinații implică o multitudine de domenii ce trebuie acoperite cu expertiză, precum: dezvoltare de produse turistice, coordonarea activității de marketing a zonei, coordonarea dezvoltării infrastructurii turistice, evaluarea și menținerea calității serviciilor destinației. Pentru a avea succes în a se poziționa și a se dezvolta pe o piață internațională competitivă este nevoie ca activitatea de dezvoltare și promovare a acestor destinații să fie coordonată de o organizație de management formată din profesioniști specializați în acest domeniu.

Avem zone turistice, dar în lipsa unui management profesionist acestea se dezvoltă haotic, nu reușesc să atragă turiști decât pe perioade scurte sau pun foarte mare presiune pe resursele naturale și sociale în vârfurile de sezon. De aici rezultă și o serie întreagă de probleme legate de calitatea proastă a serviciilor, ambuteiaje, lipsa personalului specializat sau prețurile mari.

Bogdan Papuc, directorul executiv al AER

Turismul românesc poate să evolueze calitativ mult mai bine dacă va exista coordonare și management performant la nivel de destinație. Cu toate că suntem direct interesați de destinațiile de ecoturism, am dezvoltat profilul acestei profesii pentru întreg turismul românesc. Au viitor numai acele destinații care vor înțelege necesitatea de a lucra în parteneriat sub coordonarea unui grup de experți și de a deveni competitive pe o piață internațională reală de turism.

Andrei Blumer, Președinte AER

Standardul ocupațional a fost realizat în cadrul proiectului „Meserii frumoase în destinații frumoase – creșterea calității produselor și destinațiilor ecoturistice pentru performanțe mai bune în aplicarea conceptului de dezvoltare durabilă în România” implementat de ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate împreună cu partenerii săi, Asociația de Ecoturism din România (AER) și Comisia Internațională pentru Protecția Alpilor din Elveția (CIPRA), în perioada aprilie 2015 – august 2017. Acest proiect este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Durata proiectului a fost de 29 luni în perioada cuprinsă între 01.04.2015 și 31.08.2017.
Total costuri eligibile ale proiectului: 273.713,00 CHF
Valoare co-finanțare elvețiană: 245.913,00 CHF
CITEȘTE ȘI: Asociația Bran-Moieciu-Fundata a implementat un sistem electronic de management al destinației turistice

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Palatul Domnesc, ansamblu monumental, curtea domneasca

Scurtă vizită la Târgoviște, cetatea celor 33 de voievozi

Next Article

Eurolines România colaborează cu FlixBus, liderul european al transportului cu autocarul

Related Posts
Total
0
Share