Un sistem informatic finanţat cu bani europeni va centraliza în mod real numărul turiștilor cazaţi în România

Numărul turiștilor ce vor vizita România se va cunoaște exact peste doi ani, când va exista un sistem informatic, finanţat cu bani europeni, care va centraliza în mod real numărul celor cazaţi, ţara de proveniență, destinaţia aleasă şi preferinţele pe care le au, potrivit Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

La momentul actual, datele pe baza cărora se fac estimări sunt cele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), date ce de multe ori sunt incomplete sau nu se pot corela cu alți indicatori din aceeași categorie.

Trebuie să facem o comparaţie între numărul de vizitatori străini care intră în ţară. În luna iulie, vă pot da exemplu, au crescut cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, dar numărul de înnoptări în structurile clasificate a scăzut.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif

Proiectul informatice ce va ajuta la întocmirea unei radiografii complete și în timp real a turismului din România va fi implementat în decurs de doi, și va colecta date online referitor la numărul de turişti, de unde vin, structura pe sexe, fără a afecta în vreun fel datele cu caracter personal.

Fiecare proprietar de pensiune şi hotel va fi obligat să raporteze Ministerului Turismului, în maximum 24 de ore după cazarea unui turist străin, datele acestuia, mai puţin cele care sunt cu caracter personal.

CITEȘTE ȘI: SIEATR nu va fi un Big-Brother pentru hotelieri

Raportarea numărului de turişti străini de acum nu este exactă, spune ministrul Turismului.

Când intră în România, nu ştii unde se duc, unde stau, ce preferinţe au, din ce ţări sunt, ceea ce nu e corect.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif

Până când sistemul va putea reda o radiografie completă a turismului românesc, Ministerul Turismului va face în continuare studii de piață pentru a stabili pe ce piețe va fi promovată Romania.

Nevoie unui sistem de evidență a turiștilor a apărut în urmă cu 9 ani, pe fondul neconcordanțelor dintre statisticile oferite de inspectoratele de poliție și de hotelieri, iar de atunci proiectul a fost plimbat de la o administrație la alta, toți miniștrii ce s-au perindat pe la turism asumându-și-l mai mult sau mai puțin.

De asemenea, proiectul sistemului informatic pentru evidența turiștilor a creat controverse în ceea ce privește dreptul la libera circulație a persoanelor, având în vedere datele pe care urmează să le colecteze.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Pingback: | Turism 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

RateHawk.com, disponibil în limba română

Next Article

Aventurist, aplicație suport pentru Centrele de Informare Turistică din România

Related Posts
Total
0
Share