Coșul de cumpărături din vacanță: România versus top 5 destinații scumpe și ieftine

Aproximativ 60% dintre români anticipează cheltuieli aproximative pentru întreaga călătorie, calculând inclusiv transportul și mâncarea. Specialiștii momondo.ro au studiat costurile de bază pentru un concediu în 50 cele mai populare destinații și au făcut o clasificare a celor mai scumpe și mai ieftine țări în comparație cu România.
Coșul de cumpărături din vacanță , un indicator relativ ce prezintă investiția financiară pentru bunuri și servicii necesare, consumate de obicei în concediu, reprezintă costul produselor alimentare, al transportului, al mâncării și băuturii consumate în cafenele și restaurante din destinație. Conform datelor momondo, 28% dintre călătorii români preferă să facă economii la mesele și gustările din timpul vacanței și 18% la transport după ce au ajuns la destinație.

Top 5 destinații scumpe și ieftine pentru călătorii

Rezultatele analizei arată că bugetul aproximativ pentru acoperirea cheltuielilor de bază în vacanța în România este puțin peste 200 de lei. Comparativ cu această sumă, cea mai scumpă țară pentru călătorii români a devenit Islanda, unde costul pentru aceleași produse este de patru ori mai mare. Pe lista primelor cinci cele mai scumpe destinații se numără Elveția, țările scandinave și Luxemburg.
cos cumparaturi, destinatii scumpe, Romania
Țările cele mai convenabile ca preț sunt Ucraina, India și Tunisia. În funcție de distanța pe care călătorii sunt dispuși să o parcurgă și de interesul față de o cultură diferită sau mai degrabă similară, toate aceste trei destinații permit relaxare și descoperirea culturii locale la costuri asemănătoare, cu aproape 36% mai mici decât în România.
cos cumparaturi, destinatii ieftine, Romania

Costul cumpărăturilor în cele mai populare destinații de vacanță

Printre destinațiile populare în 2017 în rândul românilor, cele mai atractive costuri de cumpărături sunt în India și în Egipt, unde este posibil ca cheltuielile să fie cu 36%, respectiv 34% mai mici decât în România pentru bunuri și servicii similare. În același timp, prețurile din țările învecinate cu România, precum Polonia, Cehia, Turcia, corespund pe deplin celor din țară. Pentru cei care vor să plece pe un continent îndepărtat, Mexic este destinația a căror costuri de bază se apropie de cele din România (chiar cu -3% mai mici).
Din top 10 destinații căutate de către români în 2017, costul minim pentru cumpărături este în Thailanda și Portugalia, iar cel maxim în Marea Britanie și Franța. În același timp, țările care presupun costuri ridicate, dar în continuare populare în rândul călătorilor români sunt Italia, Statele Unite ale Americii și Germania, totodată Spania și Grecia, acestea având costuri asemănătoare.

TOP 10 destinații populare în 2017 Costul unui coș de vacanță (RON) Diferența față de costurile din România (%)
România 206,44 RON
Italia 468,6 RON 127%
Spania 338,74 RON 64%
Grecia 336,2 RON 63%
Marea Britanie 489,56 RON 137%
Germania 423,92 RON 105%
Portugalia 283,4 RON 37%
SUA 437,14 RON 112%
Thailanda 253,39 RON 23%
Franța 489,56 RON 137%

Diferențe pentru anumite categorii de bunuri și servicii

Analizând categorii individuale putem observa modul în care prețurile pentru bunuri și servicii folosite în mod obișnuit diferă pentru turiștii din România și din străinătate. De exemplu, costul unui prânz într-un restaurant românesc ieftin este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în Elveția, Norvegia și Islanda e aproape de patru ori mai mult. Pe de altă parte, prânzul cel mai accesibil ca preț este oferit în Sri Lanka și în Vietnam.
Prețul unui cappuccino în România este asemănător cu cel din Italia, berea locală la 0,5 litri are același cost cu cea din Egipt, iar o sticlă de vin obișnuit are un cost similar cu cel din Cehia. Pentru călătorii români, un preț semnificativ mai mic pentru un litru de benzină se găsește în Egipt și Emiratele Arabe Unite, iar pentru o cursă cu taxiul – în Egipt și în India.
Cheltuielile la fața locului în țările latine care atrag turiști din România, în special Italia, Spania și Portugalia pot ajunge și de două ori mai mari față de un concediu petrecut în România. Pe de altă parte, destinații din Africa și Asia, precum Sri Lanka, Maroc, India sau Egipt pun la dispoziție servicii de bază care pot ajunge cu 36% mai ieftin decât cele din țară.
Studiul a fost inițiat de momondo în 2017 în rândul consumatorilor din 23 de țări: Rusia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Germania, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Sondajul a implicat 24.700 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 de respondenți din România cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, atât bărbați, cât și femei.

Total
0
Shares
3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Caby, car sharing cu mașini electrice

Next Article

eTravel Conference, ediția a VI-a

Related Posts
Total
0
Share