Sunt singurul pe aici care după fiecare vacanță are nevoie de o altă vacanță ca să își revină? Nu cred. 🙂 Deloc întâmplător, city-break-urile sunt o punte bună pentru reintrarea în normalitate după vacanțe în căutarea verii, sau după aventuri prin țări exotice.
Necesitatea unei perioade de tranziție e reflectată inclusiv de un studiu momondo.ro ce a implicat 24.700 de călători din 23 de țări, inclusiv România, 32% dintre călători aprobând acest lucru. Dacă ne raportăm strict la călătorii români, această opțiune este importantă într-o proporție chiar mai mare (46%).
Pentru toamna aceasta echipa momondo.ro ne propune 8 destinaţii de city-break, care ar trebui să rezolve problema mai sus expusă, mai ales pe fondul unei activități turistice în destinație mult mai redusă.
Mai mult, preţurile pentru bilete de avion sunt atât de accesibile încât se justifică chiar și o escapadă de weekend.
Pe lângă recomandările lor mi-am permis să vă fac câteva recomandări zboruri accesibile din câteva orașe din România și câteva recomandări de ghiduri turistice pentru fiecare destinație în parte.
Destinație de city-break: Torino, Italia
Nu știu voi, dar eu n-am ajuns încă în Italia, cu toate că orașe precum Roma, Florența sau Veneția sunt pe listele de preferințe ale românilor în toate studiile din paiața de profil. De Torino, recomandarea momondo.ro, n-aș putea să vă spun mare lucru dacă nu aș consulta un ghid turistic sau Wikipedia, așa că mă las pe mâna echipei momondo.ro. Grandoarea și regalitatea acestui oraș pot fi observate la aproape orice colț de stradă. Palazzo Reale, Palazzo Carignano, Madama, La Venaria și bulevardele elegante încadrate de arcade sculptate cu măiestrie sunt printre cele mai evidente semne.
Lăsând arta și cultura la o parte, trebuie menționat faptul că Torino este o destinație ideală pentru amatorii de cafea și ciocolată. Torino are cel mai mare număr de cafenele pe cap de locuitor. De-a lungul vremii, aceste cafenele au fost refugii culturale sau pur și simplu de respiro pentru intelectuali și refugiați politici, artistocrați, artiști, la bella gente din Torino și de peste granițe. De asemenea, orașul este capitala italiană a ciocolatei, unde artiștii culinari de aici au fost primii inspirați de mixul dintre ciocolată și alune de pădure.
La jumătatea lui octombrie se poate zbura din Iași spre Torino cu vreo 40 de euro, iar din București cu vreo 50 de euro de persoană, doar bagaj de mână. Tot în a doua jumătate a lui octombrie călătorii pot călători ieftin spre Torino și din Bacău.
Destinație de city-break: Oslo, Norvegia
Vă mai aduceți aminte primul contact cu firescul din țările pe care le-ați vizitat? Eu da, iar ce-am experimentat acolo simt nevoia să trăiesc și acasă. Dar până atunci nu pot decât să visez la alte destinații, precum Oslo.
Dacă ajungeți și voi aici, veți constata faptul că nu vi se va cere să validați cardurile de metrou, pentru că statul nu se teme că va fi furat, localnicii vă vor ajut cu dragă inimă să le descoperiți orașul. În Oslo natura există în zeci de parcuri, insule, râuri și dealuri verzi (galben-roșiatice toamna).
Dacă vreți să vă destresați admirând mori de vânt vechi, cascade, cafenele și țărmuri de ape, puteți face o plimbare de-a lungul râului Aker (Akerselva), cunoscut drept plâmânul verde din Oslo. Nordul Europei nu este o destinație ieftină, dar în Oslo se pot economisi ceva bani dacă se achiziționează un city pass ce asigură intrare gratuită la 30 de muzee, piscine, transport public și altele.
Din București Wizz Air are zboruri săptămânale către Oslo, iar un zbor ieftin poate fi rezervat pe 20 octombrie cu doar 50 de euro, cu întoarcere pe 25 octombrie. Dacă sunteți din Timișoara sau din Cluj-Napoca, aveți la dispoziție curse cu Ryanair sau Wizz Air pe la 70 de euro dus-întors pe parcursul lunii octombrie.
Destinație de city-break: Londra, Regatul Unit
Personal, pentru UK eu aș lua în calcul destinații mult mai liniștite pentru city-break, precum York-ul, dar dacă Londra predomină în căutările momondo.ro, haideți să vedem despre ce e vorba.
Și fără ghid turistic în buzunar si tot nu apucați să vă plictisiți în orașul ăsta, mai ales în perioada asta când puteți participa la cel mai mare Oktoberfest din întregul Regat Unit.
Dacă berea e apă de ploaie pentru voi, vă puteți descărca buzunarele pe străzile din East End, încărcate de magazine retro și piețe cu de toate, sau vă puteți da frâu liber imaginației printre grafitii sau prin cele circa 150 de galerii de artă ce-și deschid porțile către public în fiecare prima joi a fiecărei luni.
Un cartier cunoscut în trecut pentru sărăcie și criminalitate, East End este în prezent o carte nescrisă de istorie, unde comunități de imigranți din toate colțurile lumii și-au însemnat puternic semnele trecerii.
Din București, puteți pleca pe 17 octombrie cu retur pe 25 octombrie pentru doar 50 de euro, dus cu Ryanair, întors cu Wizz Air. Cu aceeași bani, pentru aceeași perioadă și cu aceleași companii aeriene puteți rezerva zboruri și din Timișoara.
Rezervăr bilete de avion aici!
Destinație de city-break: Palermo, Italia
Foto: gnuckx, Teatro Politeama – Palermo, Italy via Flickr, CC0 1.0
Orașele care de-a lungul istoriei au fost ocupate succesiv de greci, romani, normazi, spanioli, austrieci și arabi sunt o sursă de inspirație atunci când vorbim de melanjurile culturale. Puteți face investigații istorice cercetând bisericile, lăcașele de cult, unde stilurile vestic, islamic și bizantin s-au contopit și au creat Capela Palatină sau Catedrala din Palermo, aflate pe lista Patrimoniului UNESCO.
Nu vizitați Palermo fără să vă dezvoltați un vocabular minim în ceea ce privește gastronomia locală, căci foamea vă va da gres pe nesimțite: arancini (bulgări de orez umpluți cu carne sau legume și prăjiți cu ou și pesmet), cannoli (un desert în formă de tub umplut cu brânză ricotta, vanilie, fistic) și panella di ceci (preparate tradiționale din năut și alte ingrediente, îmbrăcate într-o chiflă).
Din București găsiți zboruri spre Palermo cu Ryanair de la 80 de euro dus-întors.
Destinație de city-break: Bristol, Regatul Unit
În trecut, Bristol a fost un port care și-a clădit faima pe seama transportului de condimente, tutun și zahăr. În prezent, Bristol este un centru universitar și un amalgam de artiști.
Publicațiile de profil prezintă Bristolul ca una dintre destinațiile în care trebuie să ajungi neapărat. Ca să-i înțelegeți originile va trebui să faceți o vizită în zona portuară și la muzeul de istorie M Shed din zonă. În timp ce vă beți cafeaua pe străzile orașului cu o puternică cultură a cafelei, puteți admira graffitiurile artistului local Banksy, cunoscute în întreaga lume.
Destinație de city-break: Zadar, Croația
Un motiv pentru a vizita coasta dalmată pe vreme tomnatică este absența valurilor de turiști atrași de Croația.
Spun călătorii iubitori de frumos că aici s-ar vedea cel mai frumos apus de soare, în locul în care se află Salutul Soarelui, o lucrare a artei contemporane construită din panouri solare dispuse în formă de cerc. Ingeniozitatea constă în faptul că panourile extrag lumina soarelui pe timp de zi, pentru a o da înapoi orașului pe timp de noapte. Nikola Bašić, arhitect croat care a creat lucrarea, a mai lăsat Zadarului și celebra construcție Orga Mării.
Dacă iubiți vinul, aflați că în Zadar, puteți încerca vinul croat la taverna din centrul orașului numită La Bodega, unde vei găsi circa 250 de feluri de vin croat.
Dacă nu sunteți adepții ghidurilul turistice clasice pe care vi le sugerez, vă puteți reorienta spre un site specializat despre Croația.
Destinație de city-break: Belgrad, Serbia
Foto: Jovan Marković, Belgrade Cityscape via Flickr, CC0 1.0
Dacă ați apucat să citiți despre istoria Serbiei sau dacă vântul v-a adus în mână vreo broșură turistică, ați observat că trecutul țării este în mare parte un trecut militar. Și nu-i loc mai bun să afli ce-a pătimit țara din timpuri medievale și până la bombardamentul din 1999 decât Muzeul Militar.
Ghidurile turistice spun că te poți integra rapid în atmosfera sârbească dacă încercați cognacul sârbesc.
Nu trebuie să ratați Strada Cetinjska, un vechi complex de berării abandonate care a fost transformat într-un hub urban, unde muzica, dansul și arta se completează și își găsesc fiecare menirea ca în nicio altă parte.
Cel mai ieftin zbor pe care am reușit eu să îl găsesc din București a fost pentru perioada 17 – 24 octombrie, cu Air Serbia, la 150 euro.
Destinație de city-break: Bruxelles, Belgia
Bruxelles e încă pe lista mea de destinații de city-break, n-am renunțat încă la ideea de a-l vizita, având o tentativă mai demult. 🙂
E genul de oraș cosmopolit în care se poate dansa pe fiecare stil de muzică inventat vreodată, în care se pot vizita galerii de artă, se poate merge la concerte, jam-uri, festivale (de film, de muzică, de mâncare) sau sărbătoari naționale ale vreunei minorități.
Chiar dacă nu aveți timp să ajungeți peste tot, Piața Centrală trebuie să o puneți pe lista lucrurilor ce trebuie văzute. Nu puteți vizita orașul fără să încercați o gofră tradițională, în timp ce admirați arhitectura pieței aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Din bucătăria belgiană mai puteți testa o porție de midii cu cartofi prăjiți sau să gustați măcar unul dintre cele 10 feluri de bere tradițională. Apropos de asta, știați că există o bere Petrus? 😛
Din București, cu Wizz Air, am găsit un zbor dus – întors la 80 de euro în perioada 13 – 18 octombrie 2017. Din Timișoara puteți zbura cu Ryanair și Wizz Air de la 80 de euro dus – întors.