Cum o să mă răcoresc eu la vară, când m-oi întoarce din escapadele de pe lângă casă

BroadLink RM Mini 3, IT transmitter, IR controller
BroadLink RM Mini 3

Știu, știu, deja îți sună în cap laitmotivul ăla cu Nimic nu va mai fi la fel, lumea se va schimba!, dar dă-ți voalul ăla de pe ochi și îndrăznește să-ți faci planuri … pentru staycation. Știu, urăști maxim termenul și conceptul, dar ce să-i faci?, n-ai ce face!
Zic specialiștii că vom călători mai aproape de casă până când lumea își va reveni complet.

Ceea ce nu e rău, căci un grătar la iarbă verde, un picnic, o plimbare prin pădure, o experiență autentică la câteva sute de km de casă tot ai să faci. Ăsta-i și motivul pentru care poți să te gândești încă de pe acum cum te vei organiza astfel încât, în zilele în care vei reveni acasă de la activitățile de mai sus, casa te va aștepta cu atmosfera potrivită: mai frig, mai răcoare, mai cool, mai … cum vrei tu.

Eu m-am gândit deja … de vreun an de zile, de când am achiziționat un IR controller BroadLink RM Mini 3, cum să fac atmosfera din casă pe placul familiei, în zilele de vară. Și zilele astea l-am instalat, ca să pot controla aparatul de aer neinteligent de la distanță, satisfăcând astfel și dorința chinezilor de a avea acces la viața mea privată.

ATENȚIE! Conectează-ți dispozitivele smart home cel puțin la o rețea guest, generată direct din router-ul tău, nu direct la rețeaua pe care o folosești acasă, asta dacă nu mai ai încă un router la îndemână și-l faci access point doar pentru dispozitivele smart home sau dacă nu te descurci cu un acces dedicat printr-un VPN router sau printr-un Raspberry Pi.

Mdea, între timp a apărut BroadLink RM Mini 4, care-i și mai șmecher, că are senzori de temperatură și umiditate integrați, ceea ce-ți permite să face reguli de reglare a temperaturii/umidității prin intermediul serviciului IFTTT.

BroadLink RM Mini 3, IR transmitter, IR controller

Așadar, înainte să ajung acasă de la vreo ieșeală din asta pe aproape de casă și termometrul va bătea spre 35-37 de grade, eu voi scoate telefonul meu deștept, voi accesa aplicația e-Control a celor de la BroadLink și voi porni aparatul de aer condiționat Whirlpool printr-o comandă dată printr-un cloud găzduit pe undeva prin China.

Iar când voi ajunge acasă și voi constata că aparatul condiționat nu și-a făcut treaba, îi voi spune americanului de Google să scadă temperatura de răcire cu 2-3 grade sau să crească puterea de ventilație. Și asta pentru că al meu Google Home Mini poate comunica cu BroadLink RM Mini 3 prin intermediul aplicației Intelligent Home Center, validată de Google.

Ce este un IR controller?

IR controllerul BroadLink RM Mini 3 este un mic cilindru cu mai mulți senzori emițători de semnale infraroșu într-unul din capete, care are predefinite comenzile pentru diferite branduri de electrocasnice controlate prin telecomandă cu infraroșu, iar dacă nu le are predefinite știe să le învețe, astfel încât tu să nu mai umbli bezmetic după telecomandă, ci să-ți folosește tot timpul telefonul, atât timp cât acesta e conectat la internet, fie prin rețeaua Wi-Fi de acasă sau din altă parte, fie pe planul de date.

Ca să poți face lucrul acesta, trebuie să instalezi aplicația e-Control (Android | iOS) pe telefon și să-i faci pairing micului dispozitiv, prin rețeaua de Wi-Fi, cu telecomanda aparatului electrocasnic cu care vrei să-l împerechezi.

Atenție! Dacă ai un router dual band, trece-l înainte de a face pairing doar pe 2.4 GHz, iar după poți să-l lași pe ambele. Eu am un router de la UPC dual band și m-am chinuit ceva până să-mi dau seama să-l las doar pe 2.4 GHz.

Revenind la pairing, din aplicația e-Control dai Add device, pui și RM Miniul în pairing mode (îl alimentezi și te asiguri că ledul se face albastru și pâlpâie rapid), bagi userul și parola rețelei Wi-Fi, apeși butonul de Configurare, după alegi Add remote și selectezi aparatul electrocasnic pe care vrei să-l conectezi la IR transmitter. Pentru aparatele de aer condiționat există telecomenzi predefinite, singurul lucru pe care trebuie să-l faci e să apeși butonul de Power de pe telecomandă și asta a fost.

Probabil remarca legată de chinezii care au acces la viața mea privată te-a pus pe gânduri, drept pentru care află că în trecut existau temeri legate de permisiunile pe care aplicația le cerea la instalare. Versiunea din acest moment nu mai pare așa de invazivă, unde mai pui că poți să și controlezi la ce să aibă acces și la ce nu. Mai jos ai un screenshot cu ce permisiuni trebuie să rămână active pentru ca aplicația să funcționeze.

BroadLink e-Control

Acum, dacă vrei să controlezi aparatul de aer condiționat printr-un asistent vocal, va trebui să mai instalezi o aplicație validată de Google, Intelligent Home Center (Android | iOS), cu care asistentul virtual știe să interacționeze.

Aplicația îți vede IR controllerul și îți dă posibilitatea să alegi ce dispozitiv vrei să adaugi, având la dispoziție o listă de branduri. Pentru aparatele de aer condiționat telecomenzile virtuale sunt predefinite, așa că nu trebuie decât să confirmi că comenzile funcționează. Bine, dacă nu există va trebui să înveți IR controllerul funcțiile telecomenzii. E simplu, te ghidează aplicația. Tot din aplicația asta poți pune în scenă și diferite reguli pentru transmiterea comenzilor către unitatea de aer condiționat.

Evident, ca să știe Google ce-i ceri trebuie să conectezi Intelligent Home Centerul cu asistentul virtual din Profile (dreapta sus) > Assistant settings > Assistant > Home Control > apeși butonul + și cauți aplicația Home Intelligent Center.

Care aplicație trebuie să aibă următoarele permisiuni active pentru a funcționa:

BroadLink RM Mini 3, IR transmitter, IR controller

Revenind la BroadLink RM Mini 3, vine doar cu un cablu de alimentare micro-USB la USB tip A, nu și cu ștecher, ceea ce complică un pic lucrurile. Dar am trecut și peste asta. Eu l-am poziționat lipit de un dulap din bucătărie, astfel încât să fie poziționat spre aparatul de aer condiționat, și a trebuit să-l alimentez într-un prelungitor în care stau majoritatea electrocasnicelor din bucătărie.

BroadLink RM Mini 3, IR transmitter, IR controller

Pentru că prelungitorul avea toate sloturile ocupate, l-am schimbat cu unul Silvercrest ce are și porturi USB. Da, dezavantajul lui BroadLink RM Mini 3 este că trebuie să stea tot timpul în priză, motiv pentru care am mascat cablul ce urcă la dispozitiv cu un canal de cablu.

prelungitor SilverCrest
BroadLink RM Mini 3, IR transmitter, IR controller

Ce nu-mi mai place în toată schema asta e faptul că, atunci când controlezi aparatul de aer condiționat prin IR controller, nu poți vedea pe afișajul aparatului temperatura pe care o ceri și condițiile de funcționare (auto, viteza de ventilație etc., ci doar în aplicație).

Acum aștept vara ca să-l pun serios la treabă pe BroadLink RM Mini 3. Testele au fost mulțumitoare, am întâmpinat rateuri la comenzile vocale prin Google, când îi ceream asistentului să pornească aerul condiționat, nu lua comanda, iar în momentul când ceream să-l închidă, îl pornea. Dar nu se replică acest comportament de fiecare dată.

CUMPĂRĂ DE PE eMag CUMPĂRĂ DE PE AliExpress

Tu ce zici? Merită deranjul? Dar prețul plătit pentru a folosi acest dispozitiv?

ATENȚIE! Conectează-ți dispozitivele smart home cel puțin la o rețea guest, generată direct din router-ul tău, nu direct la rețeaua pe care o folosești acasă, asta dacă nu mai ai încă un router la îndemână și-l faci access point doar pentru dispozitivele smart home sau dacă nu te descurci cu un acces dedicat printr-un VPN router sau printr-un Raspberry Pi.

Legat de deranj, mie toată treaba asta cu automatizarea casei cu dispozitive neintegrate într-un ecosistem unitar mi se pare o cârpeală, o joacă care nu-ți rezolvă decât o parte din probleme. Unde mai pui că orice ai folosi trebuie băgat într-o priză și rămâi cu senzația că, dacă vrei mai mult, rămâi fără prize libere în casă.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Ferma Animalelor din Pantelimon

Mică escapadă la Ferma Animalelor din Pantelimon

Next Article

Soluții de tehnologizare și digitalizare post-COVID-19 pentru afacerile de turism din România

Related Posts
Total
1
Share