Review SIGMA ROX 4.0, ciclocomputerul cu navigație turn by turn

Ciclocomputer GPS Sigma Rox 4.0

În urma actualizării de firmware primită în toamna lui 2022, ciclocomputerul SIGMA ROX 4.0 poate fi folosit și pentru navigare turn by turn, independent de alte aplicații. Eu l-am achiziționat în august 2022 și de atunci e nelipsit din turele de explorare pe bicicletă.

Deși departe de a fi mare aventurier sau cicloturist, îmi place să arunc câte un ochi pe datele oferite de ciclocomputere pentru a putea estima dacă e loc de abateri de la traseu, pentru a vedea distanțe, condiții meteo sau timpi de la începerea traseului, ora exactă ș.a.m.d.

Prezentare SIGMA ROX 4.0

SIGMA ROX 4.0 nu necesită senzor pe spițe, nici configurare în funcție de diametrul roții, înregistrează distanțele și altitudinea pe bază de GPS.

Ciclocomputerul SIGMA ROX 4.0 vine cu un suport de montaj dedicat pentru bicicletă, ce se fixează pe ghidon sau pipă cu șoricei de plastic. Dacă soluția asta nu e ce trebuie pentru tine, poți opta și pentru un braț de prindere, în fața ghidonului. Poți achiziționa pachetul care include și acest braț de prindere sau îl poți achiziționa separat.

Ciclocomputer GPS Sigma Rox 4.0

Controlul funcțiilor de pe dispozitiv se face din doar 3 butoane, două poziționate în lateral-jos față de ecran și unul în partea de jos a ecranului. Butoanele din laterale folosesc pentru navigarea prin meniul ciclocomputerului, iar cel din partea de jos pentru selecția opțiunilor sau start înregistrare rută/navigație.

În ceea ce privește ecranul de afișare a datelor, e destul de generos și îți permite să afișezi până la 3 parametrii de deplasare. Mai mult, ai la dispoziție 6 ecrane extra pe care le poți personaliza.

Ecranul default îți oferă informații despre semnalul GPS, ora, distanța parcursă, viteză și durata de deplasare.

Ciclocomputer GPS Sigma Rox 4.0

În afară de datele vizibile pe ecranul default, ciclocomputerul SIGMA ROX 4.0 îți calculează și viteza medie/maximă, date despre altitudine și temperatura din timpul deplasării. Parametrii menționați sunt disponibili în raportul de rută disponibil în aplicația Sigma Ride după sincronizare sau pe ecranele customizabile, dacă optezi pentru asta.

De menționat faptul că poți opta să primești notificări pe ecranul ciclocomputerului, dacă rămâi cu el sincronizat la telefon/aplicația Sigma Ride în timpul deplasării pe bicicletă.

SIGMA ROX 4.0 poate stoca până la 100 de ore de antrenament.

Ciclocomputerul SIGMA ROX 4.0 cu GPS îți poate înregistra traseul, îți poate oferi indicații turn by turn pentru traseele pe care le imporți în aplicație ca fișiere GPX și pe care le sincronizezi apoi cu dispozitivul.

CITEȘTE ȘI: Cum sa navighezi offline cu ajutorul aplicației OSMand Maps pe traseele de bicicletă

Indicațiile de tip turn by turn sunt afișate ca pe foile de parcurs de la turele de enduro, cu un profil sumar al rutei și un inel de progres și punctele cardinale în secțiunea de indicații din colțul din dreapta sus.

Direct din aplicația mobilă Sigma Ride, poți opta pentru funcția Search & Go, urmând să vezi indicațiile pe dispozitiv. Practic, din harta pusă la dispoziție în aplicație alegi o destinație și aplicația se ocupă de configurarea traseului și sincronizarea acestuia cu ciclocomputerul.

Pentru navigare ciclocomputerul SIGMA ROX 4.0 se folosește de serviciile GPS și GLONASS.

Fie că optezi pentru navigație turn by turn, fie că optezi doar pentru înregistrarea rutei, ai opțiunea de a naviga înapoi la punctul de start.

Autonomia bateriei este de 18 – 25 ore (550 mAh), ceea ce îți permite să păstrezi alte wareables cu GPS ca backup.

Indiferent de condițiile în care te deplasezi, nu trebuie să îți faci griji în privința ciclocomputerului, întrucât acesta are protecție IPX7. Iar dacă ai OCD, îi poți proteja ecranul cu o folie specială anti-zgârieturi.

Experiența mea cu SIGMA ROX 4.0

Din experiența cu el în peste 200 de km, îți pot spune că e bine ca de fiecare dată când pleci în explorare să calibrezi manual altitudinea, altfel vei avea date de traseu inexacte. Poți face asta abia după ce începi ruta. Bine, le poți corecta din aplicația de desktop SIGMA Data Centre, dar de ce să mai pierzi timp și cu asta?

Apropos de altitudine, unul dintre ecranele presetate (dar care poate fi schimbat) îți arată profilul de altitudine al traseului și unde te poziționezi tu. Este un lucru util în cazul în care vrei să știi cum să îți dozezi energia în timpul deplasării.

O altă funcționalitate ce mie personal mi s-a părut utilă e cea de auto pause, pe care o poți activa/dezactiva din setările ciclocomputerului. În momentul în care faci pauze, nu trebuie să te mai preocupe să pui pauză înregistrării traseului. De altfel, chiar dacă faci pauze lungi și ciclocomputerul se închide, când îl repornești reia sesiunea de training pusă pe pauză.

Așa cum am menționat mai devreme, ciclocomputerul estimează un număr limitat de parametrii, iar caloriile nu fac parte din asta. Deși are capabilitatea de a estima caloriile consumate în timpul activității, acest lucru necesită un heart rate band sau un monitor de puls (vezi aici pachetul cu monitorul de puls inclus). La fel, o viteză precisă sau date despre cadență se pot obține de la senzori de viteză și cadență Sigma (din gama Duo), ce se pot achiziționa separat. Ciclocomputerul suportă conexiuni de tip Bluetooth Smart și ANT+. Dintr-o comparație cu un ceas Garmin Fenix pe partea de aproximare de viteză, îți pot spune că există diferențe destul de mici, de ~ 0.5 unități.

După ce finalizezi deplasarea și sincronizezi ciclocomputerul cu aplicația Sigma Ride, poți face share activității în alte aplicații ce îți înregistrează activitățile, precum Strava, Komoot sau TrainingPeaks. Eu nu am reușit acest lucru nici pe Strava, nici pe Komoot de pe OnePlus 5T cu Android 10 (deși nu cred că are vreo legătură). Share-ul funcționează fără probleme din Sigma Cloud, aplicația web.

L-am achiziționat de la 4camping.ro cu puțin sub 400 de lei. Îl găsești pe emag.ro la 408 lei, de la Sportano. costă 885 lei, la 4camping.ro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Hotel Palace, Bușteni

Comori ascunse pe Valea Prahovei, în Azuga și Bușteni

Next Article
Tiny House Festival

4 motive pentru care e musai să participi la evenimente ca Tiny House Festival

Related Posts
Total
0
Share