Citeam zilele trecute pe blogul lui Florin, drumliber.ro, postul în care lua peste picior ediţiile emisiunilor meteo care se întrec şi ele în senzaţionalul ieftin, exagerând cu informaţiile legate de starea vremii. Acest lucru mi-a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte informarea călătorilor/turiştilor înainte de a pleca la drum. Atâta timp cât nu vizează litoralul, unde e clar că e cazul de vreme prielnică, fie de plajă, fie de plimbat la soare, sau zonele muntoase, unde vremea se schimbă pe neaşteptate, sunt ei într-adevăr interesaţi de starea vremii? Şi dacă da, de unde îşi iau informaţiile?
Foto: Katy Warner
De ce mi-am pus această problemă? Pentru că în articolele despre destinaţiile în care am fost obişnuiesc să inserez widget-uri meteo cu informaţii din acele destinaţii sau din locurile imediat apropiate şi vreau să ştiu dacă îşi au rostul sau nu.
Şi dacă urmăresc astfel de informaţii, care este complexitatea acestora?
Nu de alta, dar există atâtea servicii ce oferă informaţii meteo încât ai de unde alege nivelul de complexitate. Eu mă limitez la servicii autohtone (multe site-uri preiau informaţii de pe platforme consacrate ca accuweather.com, wunderground.com sau alte surse externe) şi mă îndrept spre cele externe numai atunci când nu găsesc informaţii pentru o anume localitate.
Mai jos am selectat câteva servicii ce oferă informaţii meteo prin intermediul widget-urilor ce pot fi preluate pe site-urile personale sau pe blogurile de călătorii.
De departe, cel mai interesant widget este cel ce poate fi găsit pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Widget-ul sub formă de barometru, oferit de către Digitair, este în format flash și afișează informații (presiunea atmosferică, temperatura și umezeala, aspectul general al vremii) furnizate de catre ANM pentru 45 de localități din țară. În caz că întâmpinați probleme la preluarea lui pe site-urile/blogurile pe care le administrați, urmați sfatul de pe blogul Gera Softech. În aceeași secțiune unde poate fi găsit widget-ul mai sus menționat, mai puteți găsi un widget de desktop (compatibil XP, Vista, Windows 7, inclusiv Mac).
Două widget-uri pe care eu le folosesc destul de des în articolele din secțiunea România Turistică se găsesc pe site-ul vremea-meteo.com. Prefer aceste widget-uri pentru că prin intermediul lor se pot afișa informații meteo (temperatura și starea vremii – vânt, ploaie, zăpadă etc. -, precum și nivelul radiațiilor ultraviolete, informație utilă ce se pretează cu destinațiile de pe litoral) din 214 localități din România. Practic, sunt acoperite și localitățile mici. Nu am nici un dubiu că informațiile meteo sunt preluate din surse externe. Singurul dezavantaj constă în faptul că link-ul ce te ademenește către prognoza pe 15 zile duce spre home page-ul site-ului, informația nefiind disponibilă pe site. Widget-uri asemănătoare puteți prelua și de pe redportal.ro.
De pe site-ul rol.ro puteți prelua widget-uri cu informații sumare (icon specific condițiilor meteo actuale, temperatură și umiditate) pentru 63 de localități din România. Urmând link-ul din widget ajungeți pe pagina cu informații meteo a localității în cauză, având posibilitatea a urmări evoluția vremii pe o perioadă de 24 ore sau 14 zile. Widget-uri asemănătoare puteți prelua și de pe site-ul meteovremea.com, cu mențiunea că trebuie să furnizați un nume, o adresă de mail și adresa site-ului pentru a putea avea acces la codul de preluare. V-ați risca? 🙂 Widget-ul găzduiește și un link către travelro.ro.
Deși pune la dispoziție informații meteo pentru doar 37 de localități din România, site-ul Info Portal pune la dispoziție widget-uri ce pot fi personalizate la nivel de panou de administrare, fără a vă mai prinde urechile în personailizările la nivel de cod. Informațiile oferite sunt limitate la temperaturi minime, maxime și viteza vântului. Urmând link-ul din widget puteți vizualiza temperaturile curente pentru cele 37 de localități.
Un widget relativ customizabil (grupare de localități în aceeași casetă informativă – temperatură) poate fi preluat de pe site-ul zilnic.net. Nu văd rostul acestei grupări de localități, mai ales că numărul localităților este limitat la 30, decât dacă faci un widget pe care îl inserezi într-un articol despre o anumită regiune geografică/turistică sau județ, singura logică după care poți pune în același loc date meteo pentru localități diferite. Site-ul prognoza-meteo.ro pune la dispoziție widget-uri meteo cu picklist-uri din care pot fi selectate anumite localități (43, inclusiv Vf. Omu 😉 ), fără a părăsi pagina pe care o vizitați (vezi și widget-ul oferit de cazarevaleaprahovei.eu). Foarte simplu puteți schimba și culoarea widget-ului sau a link-ului.
În cazul în care doriți un widget care să vă afișeze temperatură în grade Fahrenheit, îl puteți customiza pe site-ul info-ziare.ro, ce pune la dispoziție informații meteorologice din peste 160 stații meteo.
Ultimul site de pe care puteți prelua widget-uri cu informații meteo este un site din rețeaua 2rism.ro, vremea-meteo.ro. Deși widget-urile oferite nu sunt complexe, există posibilitatea generării acestora pentru toate localitățile dintr-un anume județ. Acestea afișează automat un link către progrnoza meteo pe următoarele 5 zile în localitatea vizată.
Pe final, țin să menționez faptul că, odată adăugate pe site-uri/bloguri codurile asociate cu widget-urile prin care preluați datele meteo, este indicat să nu mai faceți modificări în articole/posturi. Codurile se pot corupe, iar widget-urile nu vor mai fi afișate corespunzător.
Acum că am făcut o trecere sumară în revistă a câtorva site-uri ce facilitează preluarea de informații meteo, nu ne rămâne decât să dezbatem în comentarii dacă are rost să ne încărcăm blogurile cu widget-urile respective sau nu. Aduc ele valoare adăugată conținutului atâta timp cât sunt asociate corespunzător cu localitățile de destinație despre care povestim? Sunt la fel de inutile ca add-on-urile/widget-urile ce afișează vremea în orașul nostru?
Bună informarea!
În urma lecturării articolului tău m-am decis să pun pe blog un widget cu vremea pentru Comuna Unțeni.Poate cineva e interesat de vremea de acasă!
@Unteni, depinde care este publicul țintă.
Eu aș miza mai degrabă pe investitori în biznisul local 🙂
Vremea are un cuvânt de spus în această privință.
stii cumva un site care nu isi pune backlink in script?
Nu cred sa existe vreun serviciu din .ro care sa ne priveze de acest lucru. 🙂
Sufera toti de sindromul “proprietatii”.
In schimb stiu pe cineva care se identifica cu un site. SF-uri nu altceva.
In sprijinul muncii deosebite pe care o depuneti si cu deosebit respect, am sa va vin in ajutor cu o informatie despre o pagina meteorologica profesionala, pe care sper sa o folositi cu placere.
http://www.skyclear.ro
Cu deosebita consideratie,
Marius constantinescu