Sistemele de rezervări online pentru hoteluri: mai profitabile decât cele pentru biletele de avion?

Dacă luăm în calcul sondajul de acum mai bine de o lună de zile, din care reise că majoritatea navigatorilor preferă să achiziţioneze bilete de avion direct de pe site-urile companiilor aeriene, ajungem la concluzia că paravion.ro, site administrat de către Millennium Tour, încearcă să umple un gol din existenţa sa. Şi face asta prin implementarea unui sistem de rezervări pentru hoteluri … pe un site dedicat vânzării biletelor de avion.

Aplicatia integreaza nu mai putin de 7 sisteme de rezervari internationale de anvergura: HotelBeds, Jacob, Tourico, Travco, GTA, Miki si Restel, fapt ce permite oferirea in timp real a celor mai bune conditii de cazare, la hoteluri din intreaga lume. Plata serviciilor se poate efectua online sau prin mijloace clasice: transfer bancar, numerar.

Sursa: comunicatemedia.ro, ZITEC a integrat 7 sisteme de rezervari hoteliere internationale pentru PARAVION.RO.

Practic, noul sistem de rezervări pentru hoteluri vine în completarea celui pentru bilete de avion, lucru vizibil şi pe site-urile celor mai mari companii aeriene. Totuşi, mă îndoiesc că cea mai mare parte a a tranzacţiilor se face prin sistemul de rezervare/plată online a biletelor de avion. Dacă supoziţia mea se dovedeşte a fi adevărată, ultimele schimbări survenite ar modifica scopul principal al site-ului.

Total
0
Shares
0 comments
  1. Sa le luam pe rand:)
    Fara sa fiu nesimtit as spune ca sondajul nu este relevant pentru piata de bilete de avion. In realitate majoritatea vanzarilor se fac prin agentiile de turism si nu direct de catre companii. Cei care te viziteaza si evident au raspuns la sondaj sunt parte a unei minoritati mult mai obisnuiti cu internetul si cu plata online decat majoritatea celor care cumpara bilete de avion.
    Exista insa o problema de concurenta din partea companiilor si a site-urilor de metasearch (mai putin in RO) care conduce la necesitatea de a genera alte venituri.
    Acesta este motivul pentru care s-au lansat asigurarile online (le-am lansat in 2008), hotelurile (piata va exploda probabil anul viitor) sau alte produse.
    Daca te uiti la exemplul Expedia vei vedea ca ei vand inclusiv carduri. Desigur au integrat acest produs cu biletele de avion si nu mai pare atat de ciudat.
    Concluzia este ca la fel ca si in alte domenii se cauta alte surse de venit.

  2. Salut, Marius!
    Mulţumesc pentru comentariu care, sincer să fiu, vine ca o completare la ultima parte a postului, o lămurire pentru cei neavizaţi.
    Părerile celor din industrie sunt binevenite pe acest blog :). Eu văd lucrurile la nivel de utilizator … încă.
    Cele bune!

  3. Pingback: Ediția a IV-a a seminariilor travelVision. Sisteme de rezervări și plăți online în turism
  4. Pingback: Din nou despre marketing afilitat în turism
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Un fel de LifePlus prin care renasc 3 cetăţi antice dobrogene

Next Article
Hotelul Imperial din Piata Palatului (39-40)

Bucureşti

Related Posts
Total
0
Share