Un fel de LifePlus prin care renasc 3 cetăţi antice dobrogene

În septembrie 2009, firma Expertissa Constanţa a câştigat contractul scos la licitaţie de către Consiliul Judeţean Constanţa ce presupune reconstrucţia virtuală şi promovarea turistică a trei cetăţi antice dobrogene: Carsium (Hîrşova, Jud. Constanţa), Capidava (Topalu, Jud. Constanţa) şi Ulmetum (Pantelimon, Jud. Constanţa). Acestor cetăţi li se mai adaugă două de pe teritoriul Bulgariei: Durostor (Silistra, Bulgaria) şi Turtucaia (Turtucaia, Bulgaria).

Conform contractului, Expertissa Constanţa va presta servicii de modelare 3D şi modelare 3D evoluţie timp, va realiza o pagină web interactivă şi un film documentar.

Reconstrucţiile virtuale vor evidenţia cetăţile aşa cum arătau ele în timpurile romane. Nu ştiu cât de complexe vor fi aceste reconstrucţii, dar să sperăm că se vor ridica cât de cât la nivelul celor prin care a fost readus la viaţă oraşul Pompei (ca parte din proiectul LifePlus) şi vor reuşi să îi convingă pe e-vizitatori să viziteze în carne şi oase vestigiile antice. Acestea vor beneficia de marcaje corespunzătoare în teren, lucru pe care, de altfel, ni-l dorim pentru cât mai multe obiective turistice.

Cum reconstrucţiile tridimensionale cer topografieri detaliate, suma alocată proiectului acoperă şi echipamente performante ce permit cercetarea în sistem tridimensional, un rol important jucându-l sistemele de tip GIS (Geographic Information System).

Proiectul “Introducerea în circuitul turistic a unor cetăţi antice dobrogene” este un proiect finanţat PHARE Cross Border Cooperation ale cărui baze au fost puse în 2006.

Conform documentelor existente pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), proiectul are o valoare totală de 667.000 EUR din care CJC asigură cofinanţare locală de 67.000 EUR.

Mă aşteptam să găsesc aceste informaţii şi în secţiunea de turism de pe portalul e-România, lansat cu 6 luni de zile în urmă, precum şi alte detalii pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Locuinţei.

Din păcate, site-ul e-România a rămas la acelaşi nivel ca acum 6 luni, iar pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Locuinţei se găseşte doar documentaţia de ansamblu a proiectului de colaborare transfrontalieră dintre România şi Bulgaria.

Pentru mai multe detalii despre proiect citiţi şi:

 1. Trei cetăţi antice din judeţ, introduse în circuitul turistic cu finanţare europeană, un articol de Robert Nenciu, Telegraf Online, 2 martie 2009;
 2. Carsium, prima prezentare tridimensionala a unei cetati romanesti, un articol de Darius Martinescu, România Liberă, 20 iulie 2009;
 3. 1,7 mil. lei pentru introducerea in circuitul turistic a unor cetati antice dobrogene, Daily Business, 10 noiembrie 2009;
 4. SC Expertissa Constanţa, din nou pe lista câştigătoare, un articol de Claudia Candet, Ziua de Constanţa, 11 noiembrie 2009.

Total
0
Shares
0 comments
 1. Pingback: Ce mai e nou pe Ghid Turistic Digital 2.0 « Profil virtual
 2. Remus F, mulţumesc pentru pont.
  Am descoperit şi site-ul via alexradescu.ro.
  În afară de site-ul Muzeului Naţional de Istorie şi albumul ilustrat, reconstrucţiile mai sunt accesibile în altă parte (în cadrul centrelor de informare turistică, accesibile prin info-chioşcuri)?

 3. Pingback: Virtual Romania | Ghid Turistic Digital 2.0
 4. Petrvs e posibil ca acest lucru sa se fi intamplat. La vremea eleborarii proiectului cam asta se dorea. A trecut ceva vreme, de atunci. Si nu mai stiu ce alte lucruri s-au mai intamplat cu ele. Dar urmau sa fie folosite intr-o conceptie de expunere mai larga. Tocate marunt, fie brosuri, fie colectie completa, respectiv albumul etc. In album am fost implicat si stiu – de acolo era mult mai simplu de a fi folosite sub alte forme, fie local, fie de altcineva. In principiu discutam de aceias echipa – dar formele de expunere, acestea mai limitate, sunt “vlastari” ai proiectului initial. Fiind vorba de distanta geografica, nu pot sa iti spun prea multe, ele fiind destinate unei utillizari locale. O sa vorbesc cu colegii de echipa, daca mai stiu si ei, pentru ca din ce mi-ai zis tu, ori ai vazut ceva si stii, si te-as ruga sa imi zici unde si cum, ori ti-ai dori sa le vezi si te intrebi de unde le-ai putea vedea, iar daca aflu din alte cai o sa iti dau o indicatie unde le-ai mai putea vedea. Oricum albumul le-ar contine pe toate, cu texte etc., fiind materialul cel mai complet.

  1. Remus F,
   Mulţumesc pentru explicaţii. Din păcate, nu am văzut nicăieri acele reconstituiri. Doar sunt curios dacă sunt puse la dispoziţie prin mijloace electronice cu acces rapid cum sunt info-chioşcurile ş.a.m.d.
   Cele bune!

 5. Pingback: Cum înţeleg administraţiile publice turismul electronic. Regiunea de Vest (Banat)
 6. Pingback: Incursiune virtuală în patrimoniul cultural | Ghid Turistic Digital 2.0
 7. Pingback: Cetăţi dacice reconstituite 3D la Cluj. Virtual Ancient Dacia | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Ce poți vizita ca turist în Județul Mehedinți?

Next Article

Sistemele de rezervări online pentru hoteluri: mai profitabile decât cele pentru biletele de avion?

Related Posts
Total
0
Share