Cetăţi dacice reconstituite 3D la Cluj. Virtual Ancient Dacia

Dacia, antic, 3D, reconsituire, ochelari 3DCâțiva studenți din departamentul de Ingineria Proiectării și Robotică din cadrul Universității de Tehnică din Cluj-Napoca, împreună cu specialiștii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, au reconstituit cu ajutorul unui scanner Kreon Zephyr obiecte dacice, artefacte descoperite în sectorul terasei a IX-a,  în format 3D la scara 1:1, dar și o suprafaţă de aproximativ 200 de kilometri pătraţi din Munţii Orăştiei –  cetăți dacice și Zona Sacră.
Toate obiectele 3D sunt plasate în reconstrucțiile virtuale ale cetăților, cetăți ce pot fi vizitate prin intermediul unor proiecții video cu cu ajutorul unor ochelari speciali.
Proiectul în care s-au făcut reconstituirile de mai sus se numește Virtual Ancient Dacia și vizează digitizarea patrimoniului cultural și reconstituirea 3D a celor mai importante monumete arhitectonice dacice și promovarea acestora prin mijloace electronice la nivel național și european.
Partne din obiectele digitizate pot fi văzute aici. Pentru asta este necesară instalarea pluginului 3dvia.
Așa cum menționam în postul de ieri, reconstrucțiile virtuale ajută la reconstrucțiile artefactelor distruse, facilitează accesul la obiective arheologice de la distanță și permite deplasarea în spațiu a vizitatorilor cu ajutorul echipamentului 3D. Mai jos aveți o mostră de vizită virtuală în muzeul Virtual Ancient Dacia.

 
De menționat faptul că aceste reprezentări virtuale pot fi completate de realitatea augmentată, facilitându-se astfel accesul vizitatorilor la detalii variate și interacțiuni demne de filmele SF. Realitatea augmentată este mult mai accesibilă și poate fi folosită în locuri în care expunerea de panouri informative nu este posibilă sau acolo unde lucrările arheologice nu sunt deschise publicului. Totate acest combinații de tehnologii vor duce în cele din urmă la crearea articulated naturality web.
Susținătoare a proiectului este firma Expertissa, firmă implicată și în proiectul de virtualizare a celor 3 trei cetăți dacice din Dobrogea: Carsium, Capidava, Ulmetum.
Alre reconstrucții ale cetății de la Sarmizegetusa puteți vedea și în documentarul Decoding Dacia, documentar inițiat de regizorul Nicholas Dimăncescu în ianuarie 2011 şi finalizat de către Kyle Brandse. În același documentar pot fi văzute reconstrucții 3D alea fortificației dacice Blidaru și a podului peste Dunăre construit de Apolodor din Damasc din ordinul împăratului Traian.
 
[via adevarul.ro | Foto credit: adevarul.ro]
Total
0
Shares
0 comments
  1. Pingback: Teleportează-te în universul Disney la standul Perfect Tour din cadrul TTR | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

24 de articole pe care trebuie să le citești înainte de a participa la Social Media & Mobile Strategies for Travel Industry 2013

Next Article

19 articole pe care trebuie să le citești înainte de eTravel Conference 2013

Related Posts
Total
0
Share