Coloanele de bazalt şi vulcanul stins din Racoş

Coloanele de bazalt din Racoş

Info:

Nici trenul care a deraiat cu o zi în urmă lângă Racoș, nici timpul ploios care se anunţase că va fi și nici problemele de la casa de bilete din Gara de Nord nu m-au oprit de a da o fugă până la Racoș, un sat  în N-E Județului Brașov, la poalele Munților Perșani.

Dar de ce eram aşa interesat să plec acolo? Fiind pasionat de geografie şi geologie, m-am gândit să vizitez faimoasele coloane de bazalt şi craterul unui vulcan ce a erupt în urmă cu 10000 de ani, unul dintre ultimii vulcani din România care au erupt, satul şi oamenii ce locuiesc aici. Aşa că am luat trenul accelerat 1745 București Nord – Rupea de la 06:08 (aprox. 240 km), apoi trenul personal 3502 de la 12:22, din Rupea la Racoș (14 km).

Cu mașina faci maxim o oră din Brașov și 10 minute din Rupea, așa că, dacă mergi de la Brașov spre Sighișoara, merită să opreşti pentru chiar două ore pentru a vedea minunățiile de aici.

Imediat ce ajungi în Racoş, dai de niște oameni primitori. Am întrebat un barbat cum să o iau spre coloanele de bazalt şi mi-au răspuns o mulțime de oameni care se aflau în jur, şi mi-au oferit multe informații despre tot satul. Cred că dacă aveau timp, ar fi mers să-mi arate tot de acolo.

Coloanele de bazalt de la Racos

De la gara Racoș faci doar 15min pâna la coloanele de bazalt, nu trebuie sa te iei după nici o hartă pentru că o să ocolești puţin, doar trebuie să întrebi localnicii încotro să o iei. După ce vei urca un deal, vei da de o cișmea care te va răcori cu apa atât de bună şi răcoritoare.

Satul Racos

Imediat după aceasta, o să vezi pe jos o mulțime de roci nemaivăzute până atunci: scorie bazaltică, o lavă topită rapid, devenită o rocă foarte poroasă. După ce faci stânga, se înalță frumoasele coloane de bazalt, înalte de 10 – 12 m şi cu formă hexagonală, care parcă stau cu fața spre localitate şi o apără.

Coloanele s-au format prin răcirea rapidă a lavei bazice (cu conţinut mai mic de silice ~45%). Aici rămâi fascinat de măreția lor și de gândul că aici au avut loc activități vulcanice.

Vulcanul stins de la Racos

După ce am făcut niște poze, am urmat cărarea și în intersecție am făcut stânga spre crater. Pentru cei care ajung pentru prima dată la crater va fi o experiență unică, veţi fi plăcut surprinşi de peisaj, de golul acela. E frumos dacă mergi pe marginea lui, de jur împrejur, chiar dacă nu este vreo cărare.

Golul uriaș se datorează mai mult exploatării de scorie bazaltică, ce se utilizeaz[ pentru zgură, drumuri etc. Acum au încetat activitatea, rămânând un superb loc de relaxare pentru turiști şi pentru localnici. De aici, dacă te pasionează rocile, îți poți lua bazalte, scorii de diferite culori, piatra ponce etc. Când cobori spre sat, sigur îți va veni să te așezi în iarba deasă și să privești de sus localitatea și Râul Olt.

Deci, chiar merită să mergi aici, mai ales pe 20 iunie, când la Cetatea Fortificată din Racoș au loc evenimente, festivaluri, care te vor încanta și te vor convinge să te mai întorci.

~ ~ ~

Informaţii Utile

Oficiul Poştal Racoş

Tel.: 0268 260 170 | 0756 11 31 65
Orar: L-V: 07:30 – 15:00

Alte obiective în zonă: detalii pe cimec.ro

Total
0
Shares
1 comment
  1. Racoş nu e satul ăla în care ţiganii îi furau şi agresau pe unguri?

    Nici nu vreau să mă gândesc cum ar ajunge zona, dacă ar agresa turiştii ce vin să vadă coloanele de bazalt.

    Poate le cer chiar taxă de intrare în crater 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Cetăţile Braşovului renasc pe terminalele TomTouch

Next Article

eGISpat, sistem informaţional geografic pentru inventarierea patrimoniului cultural naţional imobil

Related Posts
Total
0
Share