Deși am ajuns de câteva ori la Brașov, nu am avut ocazia să vă povestesc despre oraș. Fie că am ajuns aici în tranzit, cu opripre de câteva ore, fie că am poposit câteva zie, orașul s-a arătat primitor, oamenii în special.
Acum, cu ocazia Universității de Vară Brașov, Turism: tehnologie și inovare, tradiție și unicitate, am revenit la Brașov și am avut iar ocazia să fiu în preajma unor oameni valoroși, oameni care și-au câștigat statutul prin voluntarit, prin dezvoltare personală, prin profesionalism și prin pasiune.
Deși activitățile, printre care și prezentarea mea, au avut loc în sala de lectură a Universității Transilvania, pe Colina din Brașov, am avut ocazia să revăd Brașovul, o mică parte din el, ce-i drept.
Scurt Istoric
Brașovul, Kronstadt în germană sau Krűnen în dialectul săsesc are o istorie care începe cu așezări neolitice și cetăți și temple dacice și se continuă cu așezările care în ziua de azi sunt cartiere ale acestuia: Bartholomä, Martinsberg, Noua, Dârste, Stupini, Cetatea (Corona), Șchei, Blumăna.
Autoritățile focusează istoria Brașovului pe cetatea Brașovia, de pe Tâmpa, cetate ale cărui origini sunt anterioare colonizării sașilor în Țara Bârsei și așezării ordinului cavalerilor teutoni în aceeași regiune.
Brașovul sub numele actual și alte derivate ca Brasso, Brassov, Brassou apare menționat în documente de la sfârșitul secolului al XII-lea, începutul secolului al XIII-lea până la începutul secolului al XIV-lea.
Printre alte repere istorice este de menționat faptul că l-a Brașov s-a construit prima moară de hârtie din sud-estul Europei, și tot aici, în 1628, s-a scris prima cronică locală cu subiect românesc, dar și prima gramatică românească, în 1757.
Cetatea Brașovului
Zona cea mai vizitată a Braşovului este fără greşeală cea a Centrului Vechi, mai exact Cetatea Braşov.
De sus, de pe Tâmpa, se văd zidurile reconstituite şi bastioanele din lungul acestora sau de la colţurile cetăţii. Brașovul se vede frumos de pe terasa Tâmpa, loc de belvedere situat la 10 minute de stația de teleferic Tâmpa.
Telecabina Tâmpa
Aleea Tiberiu BrediceanuMunicipiul Brașov, Cod poştal: 500014
Jud. Brașov
Tel.: 0268 478 657
Tarife:
10 RON – dus (adulţi)
6 RON – dus (copii)
16 RON – dus-întors (adulţi)
10 RON – dus-întors (copii)
Program:
Marţi – Duminică: 09.30 – 19.00 (18.45 ultima urcare, 18.55 ultima coborâre)
Luni: 12.00 – 19.00
La sud, cetatea era apărată de Bastionul Ţesătorilor, la sud-est de cel al Frânghierilor (Funarilor), de bastionul Postăvarilor și bastioanul Tăbăcarilor. La vest erau bastioanele Fierarilor, Graft, iar în nord bastionul Porții, precum și turnul Măcelarilor.
Bastionul Țesătorilor
Aleea Tiberiu RediceanuÎntre Complexul Sportiv Olimpia și Complexul Agrement
Municipiul Brașov, Cod poștal: 500014
Jud. Brașov
Tel.: 0268 472 368
Program de vizitare:
Vara: Marţi – Duminică, 10.00-18.00
Luni: închis
Iarna: Marţi-Duminică, 09.00-17.00
Luni: închis
Tarif:
Normal – 4 RON
Redus – 3 RON
Bastioanele au fost construite începând cu secolul al XV-lea pentru a sporii gradul de siguranță al cetății, pe fondul folosirii mai intense a armelor de foc. Bastioanele erau poziționate în afara zidurilor cetății și erau dotate cu clopote de alamă pentru semnalizare sonoră în caz de atac și efective de câte 20 de luptători și un armurier. Mai jos puteți vedea dispunerea acestora în jurul cetății.
După cum ați putut observa mai sus, toate bastioanele aveam nume de bresle, asta pentru că ele au fost încredințate spre întreținere breslelor, ce răspundeau de ele pe timp de pace și se deserveau de acestea în caz de atac.
În jurul cetății, vizibile și astăzi, se pot vizita câteva din fortificațiile de apărare din afara zidurilor: Turnul Alb și Turnul Negru pe latura de nord-vest, și Cetățuia, cetatea de apărare de pe Dealul Cetății, cunoscut și ca Dealul Straja.
Sub Turnul Alb, la baza dealului ce-l găzduiește, se găsește Muzeul Casa Mureșenilor (casa cu cele 4 ferestre pe acoperiș în imaginea de mai sus), muzeu ce găzduiește poate cele mai multe evenimente culturale din Brașov și care găzduiește numeroase manuscrise ale Mureșenilor și ale corespondenților ziarelor conduse de ei, lucru ce îi sporește valoarea culturală.
Casa Muzeul Meresenilor
Piața Sfatului, 25Municipiul Brașov, Cod poștal: 500025
Jud. Brașov
Tel.: 0268 477 864
E-mail: casa_muresenilor@yahoo.com
Websit: www.muzeulmuresenilor.ro
Mult vizitata Piața Sfatului, loc de târguri în Evul Mediu pentru negustorii români și sași, cât și pentru cei veniți din Ungaria, e acum reper pentru turiști, pentru întâlniri de grup, cunoscută în contemporaneitate mai degrabă pentru festivalul Cerbul de Aur sau pentru diferitele festivaluri organizate aici.
Pe perioada acestora există toate şansele să vedeţi patrulând pe aici vechea gardă a cetăţii sau artişti independenţi, precum cimpoierul din clipul de mai jos sau amerindieni în plin performance. Eu le-am văzut pe toate, nu neapărat în acelaşi timp.
Și pentru că tot vorbeam de negustori trebuie amintit și faptul că Casa Sfatului din Piața Sfatului, acum Muzeul Județean de Istorie, la origini turn de supraveghere, a fost un proiect al breslei blănarilor care a fost de acord cu costrucția unei camere pentru acordarea a dreptății.
Muzeul Județean de Istorie
Casa SfatuluiPiața Sfatului, 30
Brașov, Cod poștal: 500019
Jud. Brașov
Tel: 0268 472 350; 0268 472 363; 0268 472 357
Program de vizitare:
10:00 – 18:00 (vara)
9:00 – 17:00 (iarna)
luni: închis
Cum cetatea Brașovului este o cetate medievală, nu îi putea lipsi o construcție reprezentativă în stil gotic, Biserica Neagră, la origini Biserica Sf. Maria. Biserica Neagră are statutul de cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Până pe 24 septembrie, cei ce se nimeresc în Brașov au ocazia să ia parte la sesiunea de concerte estivale la orgă din incinta bisericii. Concertele au loc în fiecare marţi, începând cu ora 18.00 – pentru luna septembrie.
Biserica Neagră
Curtea Johannes Honterus, 2Municipiul Braşov, Cod poștal: 500025
Jud. Brașov
Tel.: 0268 511 824
Program de vizitare:
Vara: (15 iunie-15 septembrie)
Luni-sambătă: 10.00-17: 00
Duminică: închis
Iarna: Luni-sambătă: 10.00-15.30
Duminică: inchis
Tarif:
pret intreg 8 RON
pret redus 4 RON
Program concerte:
Concertele de orgă pentru public sunt organizate doar pe timpul verii.
Iunie şi Septembrie:
marți: orele 18.00 (tarif 8 RON)
Iulie şi August:
marți, joi, sâmbătă: orele 18.00 (tarif 8 RON)
Plimbări pot fi făcute multe în Brașov, de văzut sunt și mai multe și cu siguranță îți vei dori să demonstrezi că pe Strada Sforii te poți sprijini de pereții ce o delimitează. Toată lumea o face :). Strada Sforii face legătura între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Scopul ei inițial era acela de a facilita accesul pompierilor în zonă.
Îmi pare rău că nu am putut vizita Prima Școală Românească, Sinagoga de pe Strada Poarta Schei, Bastionul Postăvarilor (mai ales că este dotat cu tehnologie de redare informații de ultimă oră) și multe alte obiective. Dar cu siguranță vor mai exista ocazii să ajung în Brașov și atunci le voi lua pe rând.
Mai multe detalii despre obiectivele Brașovului Istoric pot fi găsite în articolul e-Turist în Brașovul Istoric.
În materie de evenimente, am avut ocazia să vin două seri la rând la Oktoberfest Brașov, concept de eveniment ce a debutat în 2009 prin implicarea comunității săsești, comunitate reprezentată de Clubul Economic German.
Oktoberfest Brașov
Oktoberfest-ul original începe în jurul datei de 20 septembrie și se termină în prima duminică din octombrie, deși primul festival de fel a avut loc în anul 1810, perioada 12-17 octombrie. Totul a pornit de la o cursă de cai organizată cu ocazia căsătoriei prințului moștenitor Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen, ce a fost precedată de o festivitate în centrul orașului München. În 1819, evenimentul a intrat în responsabilitatea edililor orașului.
Costumele bavareze au devenit o obișnuință la genul acesta de festivități din 1950, ca urmare a concursului de costume bavareze organizat în anul 1935, cu ocazia aniversării nunții de argint a cuplului regal bavarez.
Arena Sportivă “Ion Țiriac”
Str. Poarta Schei, 39Liceul Sportiv Brașov
Municipiul Brașov, Cod poștal: 500020
Jud. Brașov
Evenimentul de la Brașov este unul menit să adune cât mai mulți oameni din zonă, câți mai mult turiști, atmosfera fiind întreținută de berea unui producător local, de muzica bavareză și de gustările bavareze pe bază de cârnați sau cărnuri preparate la grătar. A fost importat de la festivalul mamă chiar și peștele fript la proțap (păstrăvi), peștele înfipt – Stekerlfisch.
La acestea se adugă tarabele producătorilor locali și meșteșugarilor, tarabe ce se amestecă iritant cu cele a micilor întreprinzători ce comercializează chinezării. În fine, lucrurile astea contează mai puțin când ai alături oameni care contează. 😉
Pietrele lui Solomon
Lăsând Centrul Vechi la o parte, se găsesc o grămadă de alte lucruri de făcut și în afara acestuia. De exemplu, dacă se urmează Strada Poarta Șchei, direcția spre Poarta Schei, iar după poartă se urcă pe Strada Căpitan Ilie Birt și mai departe pe Strada Podul Crețului, se ajunge la zona de agrement Pietrele lui Solomon. În această zonă, în locul cunoscut ca Între Chietri, în amonte de Valea cu Apă, s-a descoperit o cetate dacică. Tot aici, în Duminica Tomii, prima duminică a lunii mai, are loc spectacolul Junii Brașoveni.
Pe jos se fac cam 45 de minute, dar cu transportul în comun timpul e redus la 25 de minute cu autobuzul 50, 50B sau 51, toate având stație în zona Poarta Șchei (Stația Biserica Neagră).
Mai multe detalii despre planificarea traseului cu transportul în comun în Brașov găsiți în articolele Staţiile mijloacelor de transport în comun din Braşov, pe Google Maps și Planifică-ţi traseul cu mijloacele de transport în comun din Braşov.
După legende, locul a fost numit așa datorită unui rege maghiar pe numele său Solomon, care, urmărit fiind de dușmani, ar fi sărit cu calul peste râul Valea cu Apă, mărginit de două stânci ce formau o prăpastie, aceștia din urmă găsindu-și sfârșitul în prăpastie.
Mi-ar fi plăcut să ajung aici pe zi, să văd așa cum se cuvine zona. Din ce mi-am dat seama, la fața locului sunt amenajate foișoare și locuri de grătar pentru iubitorii de aer liber (acum că or fi și de manele, e altă poveste). După cum vedeți, se poate. Numai la Năvodari nu se poate face așa ceva, deși terenul permite acest lucru.
Cetățuia Brașov
După cum spuneam, sunt o grămadă de lucruri de făcut în afare Centrului Vechi din Brașov, fie că alegi să mergi în Poiană, fie că mergi la Râșnov sau la Bran sau la Hărman, Viscri și așa mai departe, fie că rămâi în oraș.
De exemplu, printre punctele de apărare din afara Cetății Brașovului se găsește și Cetățuia Brașovului de pe Dealul Cetății, cunoscut în trecut ca Straja.
Cetățuia Brașov
Dealul Cetății (Strajă)Strada Maior Ioan Cranța
Municipiul Brașov
Jud. Brașov
Tel.: 0268 417 617
Punctul de apărare a fost inițial un turn de veghe ce a fost completat în primul sfert al secolului XVI cu un bastion de lemn cu patru laturi.
A fost distrusă 5 ani mai târziu, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand şi János I pentru tronul Ungariei, după care reconstruită aproximativ un secol mai târziu, cu bastioane italieneşti în colţuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare.
În secolul XVII, și-a pierdut importanța strategică, așa că a fost folosită ca depozit sau cazarmă, închisoare sau depozit pentru arhivele statului.
În circuitul turistic a intrat în 1985.
În prezent, este administrată de către SIF Transilvania prin intermediul ARO Palace. Sincer să fiu, nu mi-a plăcut ce am văzut acolo. Un obiectiv de importanță istorică este exploatat la maxim prin petreceri cu muzică la maxim în salonul medieval, de se zguduie geamurile. Dar e doar părerea mea.
Primăria este în discuții pentru preluarea obiectivului istoric.
Cam atât despre Brașov, ne recitim cu următoarea ocazie.
Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon – un uimitor sistem defensiv
Mai multe informatii la:
https://sites.google.com/site/pietreleluisolomon/home/istoric
Mulțumesc, Ștefan, pentru sursă!
Am fost anul trecut in vara, duminica la Cetatuie dar nu stiu de ce era inchisa, nu am putut vizita interiorul. Se obisnuieste sa existe anumite perioade in care nu se poate vizita?